TÉMA

Podzim

Neobvykle teplý podzim mate přírodu. Rostliny se ještě zelenají, krávy se pasou

I když by měl vrcholit podzim, je počasí na polovinu listopadu docela teplé – a ještě neskončilo vegetační období. Mate to přírodu. Rostliny se namísto odpočinku před zimou vysilují. Tím se také prodlužuje období, kdy může zůstávat dobytek na pastvinách. Farmáři tvrdí, že nepamatují, že by se někdy pásl venku v tak pokročilé roční době.
17. 11. 2023|

Jízda na podzim je nejrizikovější hned po období konce prázdnin. BESIP připomíná základní pravidla

Ranní mlhy, mráz, brzké stmívání, častější pohyb zvěře, mokré listí na silnicích nebo letní pneumatiky – to jsou faktory, které na podzim ovlivňují bezpečnost provozu. Vedoucí oddělení BESIP na ministerstvu dopravy Tomáš Neřold upozornil, že právě podzim je rizikovým obdobím pro řidiče, možná nejrizikovějším po letních prázdninách. Svědčí o tom i statistiky nehodovosti. Řidiči by se proto měli na podzim řídit na silnicích řadou pravidel.
10. 11. 2023|

Během týdne se dle meteorologů ochladí a přijdou srážky

Tento týden bude v Česku převládat počasí s proměnlivou oblačností, místy s přeháňkami, které budou na horách přecházet do sněžení. Postupně se mírně ochladí, v noci může během víkendu mrznout. Zatímco nejvyšší odpolední teploty se budou na začátku týdne pohybovat kolem patnácti stupňů Celsia, v sobotu ani v neděli většinou nepřekročí deset stupňů. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Období do konce listopadu a na začátku prosince bude podle dlouhodobé prognózy počasí jako celek zřejmě teplotně i srážkově normální.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 19:43|

Teplé počasí utne silný vítr, foukat bude v úterý i ve čtvrtek. Teploty budou v týdnu kolem 15 stupňů

Nový týden přinese značně větrné počasí. Na horách očekávají meteorologové silné nárazy již v pondělí večer, silný vítr bude vát také ve druhé polovině týdne. Většinu dnů budou nejvyšší teploty kolem 15 stupňů Celsia, zejména pondělí bude však teplejší. Odpoledne by mohly teploměry ukazovat i přes 20 stupňů Celsia.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 11:24|

V říjnu panovalo rekordně teplé počasí, prodloužilo to turistickou sezonu i vegetační období rostlin

Podzim je nebývale teplý. I v neděli teploty na některých místech přesáhly dvacet stupňů Celsia. Na Javorníku a v Klatovech padly dosavadní rekordy. Příznivé počasí tak řada lidí využila k pracím na zahradách anebo k výletům do přírody. Díky nadprůměrným teplotám mají některé rostliny letos delší vegetační období.
30. 10. 2023|

Hmyz si s podzimem neláme hlavu. Klimatická změna mu pomáhá množit se až do zimy

Listí na stromech pomalu žloutne, ale sršně asijské vesele dál bzučí, komáři tygrovaní bodali ještě na začátku října a ploštice zaplavily zahrady i domácnosti, upozornila francouzská tisková agentura AFP. Mnoho druhů hmyzu je tak zmatených změnami klimatu, že se ještě uprostřed podzimu rozmnožuje.
23. 10. 2023|

V sobotu hrozí hlavně v Čechách silný vítr, v noci na pondělí se objeví přízemní mrazíky

V sobotu přejde přes Česko výrazná studená fronta, která ukončí mimořádně teplé říjnové počasí. Před frontou bude zejména v západní polovině republiky sílit vítr, který může v nárazech foukat rychlostí okolo sedmdesáti kilometrů za hodinu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která platí pro Čechy s výjimkou severozápadu a pro Kraj Vysočina. Meteorologové současně upozornili, že v noci na pondělí se zřejmě začnou objevovat přízemní mrazíky.
13. 10. 2023|

Počasí v týdnu zakolísá mezi podzimem a létem, teploty mají létat od 9 po 25 stupňů

Skoky z podzimu do léta a zase zpět připravuje na nový týden počasí. Nejvyšší denní teploty se budou v týdnu pohybovat mezi 9 a 25 stupni Celsia, dny budou střídavě deštivé a jasné. Nejteplejším dnem týdne by měla být středa, ale poměrně teplý bude zřejmě i víkend. V dlouhodobém výhledu meteorologové očekávají, že nadcházející čtyři týdny budou teplotně i srážkově průměrné.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 18:44|

Babí léto ponechá teploty nad dvaceti stupni, ochladí se až koncem týdne

Ačkoli již je v plném proudu podzim, teploty ještě zůstanou nad dvaceti stupni Celsia. Odpoledne by měly tak vysoko stoupat denně až do konce týdne a po velmi chladné noci na pondělí budou teplejší i noci příští. Počasí se poněkud zkazí až koncem týdne, v pátek by mělo pršet a na příští víkend se také mírně ochladí. Začátkem příštího týdne teploty opět stoupnou, a to až na 28 stupňů.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 18:44|

Podzimní vlna covidu by měla být mírná, zranitelní by se ale měli očkovat, nabádá Smejkal

Závažnější vlna nákaz covidem-19 se na podzim zřejmě nečeká, ve vysílání ČT to řekl hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal. Podle něj nová varianta covidu-19 postihuje hlavně horní cesty dýchací, a tak se pravděpodobně nebude opakovat scénář z předchozích let, kdy zdravotnictví kolabovalo pod náporem nakažených. Upozornil však, že pro chronicky nemocné nebo starší lidi je stále důležité očkování. A to nejen proti koronaviru, ale například i chřipce.
3. 9. 2023Aktualizováno3. 9. 2023, 14:59|

Do Česka pronikl nový druh savce. Vědci řeší, jestli kvůli klimatické změně

Vědci ze dvou ústavů Akademie věd objevili pro Česko nový savčí druh. Je jím bělozubka tmavá. Drobného hmyzožravce původem ze severní Afriky se podařilo zachytit loni na podzim. Kdy přesně do tuzemska dorazil, není jasné. Objev představuje významný krok pro výzkum biodiverzity a pochopení vlivu klimatických změn na migraci druhů.
21. 8. 2023|

Letošní podzim byl jeden z nejteplejších za 248 let. Průměrné teploty dosahovaly 11,5 stupně

Letošní meteorologický podzim se v pražském Klementinu zařadil mezi osm procent nejteplejších podzimů za 248 let, kdy se počasí na nejstarší české meteorologické stanici sleduje. Průměrná teplota od začátku září do konce listopadu dosáhla 11,5 stupně Celsia, to je o 1,7 stupně víc než dlouhodobý průměr z let 1775 až 2014. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Samotný listopad byl letos s 6,4 stupně Celsia teplotně průměrný.
3. 12. 2022|

Podzimní poklička, která přiklopila Česko. Teplotní inverze přinášejí problémy i působivé fotky

Podzim je spojený s jevem, kterému se říká teplotní inverze. Většinou trvá jen několik dní, ale ty dlouhodobější mohou obtěžovat v našich podmínkách i několik týdnů.
15. 11. 2022|

Bojová vozidla zápolí s rasputicou. Hluboké bahno komplikuje taktiku ukrajinským dělostřelcům

Pro ukrajinské obránce představuje klíčovou zbraň těžké dělostřelectvo. Zejména samohybné houfnice dodané ze Západu, ale i ty sovětské výroby dokážou rychle a účinně udeřit a ihned se skrýt před hrozícím protiúderem. Taktiku, která účinně vyvažuje ruskou přesilu, ale komplikují podzimní deště, které přinášejí záplavu bahna. Na frontové linii natáčel štáb stanice Svobodná Evropa.
5. 11. 2022|

Sobotní teploty trhaly rekordy. Nejvyšší meteorologové naměřili v Husinci

Česko v sobotu zažilo další nadprůměrně teplý říjnový den. Na několika místech se odpolední maxima dostala nad 22 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v jihočeském Husinci, kde meteorologové naměřili 23,8 stupně. Rekordy pro 29. říjen padly zhruba na polovině stanic, které měří třicet a více let. Uvedl to Filip Smola z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
29. 10. 2022|

Evropa zažívá nebývalou vlnu vedra, na podzim je ale nenápadná

Po poměrně chladném září se do Česka s říjnem vrátily nadprůměrně teplé dny. Rekordy pro 27. říjen padly na 12 ze zhruba 160 meteorologických stanic, které fungují alespoň 30 let. Letošní říjen má dokonce našlápnuto stát se jedním ze tří nejteplejších v historii Česka. A to i díky velmi teplým dnům, které nás – alespoň na většině území – čekají až do konce měsíce. Podobně jsou na tom v sousedních zemích, například v Německu čekají vůbec nejteplejší říjen od začátku měření, v Rakousku jde o jeden z nejteplejších za 250 let a minimálně od roku 1864 nezažili teplejší desátý měsíc ani ve Švýcarsku.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 18:07|

O prodlouženém víkendu přijde inverze, ale při slunečném počasí bude až 20 stupňů

Prodloužený poslední říjnový víkend bude v Česku provázet inverzní charakter počasí, meteorologové očekávají velké rozdíly v teplotách. Při mlze a nízké oblačnosti vystoupí nejvyšší odpolední teploty jen ke 13 stupňům Celsia, ale při slunečném počasí dosáhnou maxima až 22 stupňů. Srážek bude málo, předpověď do neděle očekává jen ojedinělé mrholení, vyplývá z aktuálních informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 12:43|

O víkendu se teploty mohou vyšplhat až na devatenáct stupňů

Na víkend se oteplí, v sobotu mohou teploty vystoupat až na devatenáct stupňů Celsia. Při nízké oblačnosti ale zůstanou nižší. Pršet může místy v sobotu, v neděli jen ojediněle. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
20. 10. 2022|

La Niňa se chová podivně, meteorologové se snaží předpovědět, jak ovlivní zimu

Jaká bude letošní zima, zajímá nejen politiky a energetiky, ale každého, kdo musí platit účty za plyn a elektřinu. Výhled se pokoušejí meteorologové zjistit už nyní – a začínají vždy pohledem do Tichého oceánu na chování jevu La Niňa.
12. 9. 2022|

Přichází podzim. Od půlky týdne bude více pršet, teploty klesnou k patnácti stupňům

Po oteplení na začátku týdne, kdy se může teplota na jihu Moravy dostat až na 24 stupňů Celsia, se v polovině týdne citelně ochladí. Ve středu a ve čtvrtek bude pršet, místy i vydatně. Nejchladněji bude o víkendu, kdy by se na většině míst teploty přes den neměly dostat nad patnáct stupňů, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
12. 9. 2022|

Teplé moře, čisté nebe, občas medikán. Řecké klima se ovšem také mění

Středomořské klima s horkými a slunečnými léty, která trvají podstatně déle než v Česku, a samozřejmě teplé moře jsou hlavní důvody, proč každoročně vyráží mnoho turistů do Řecka. Tamní podnebí má ale i několik zvláštností.
30. 7. 2022|

Může přijít letní vlna covidu, říká zdravotní statistik Dušek. Na podzim bude třeba přeočkovat miliony Čechů

Na podzim bude v Česku potřeba proti covidu-19 přeočkovat asi 2,5 milionu lidí – seniorů a chronicky nemocných, které nákaza může ohrozit na životě. Odborníci se obávají souběhu další vlny koronaviru s chřipkou. Informace zazněly v diskusi Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) k očkování.
23. 6. 2022|

Je dobře, že končí respirátory v dopravě, míní Konvalinka. Třetí dávku ale stále doporučuje všem

Biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka vítá zrušení povinnosti nosit ve veřejné dopravě ochranu dýchacích cest. Řekl to v Událostech, komentářích. Situace je podle něj příznivá, přesto všem doporučuje třetí dávku očkování proti covidu. S tím souhlasí i předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který byl hostem Devadesátky ČT24. Nic účinnějšího než očkování podle něj stále neexistuje.
14. 4. 2022|

Strategie, jak očkovat ukrajinské uprchlíky, vznikne během víkendu, říká Prymula

Každá migrační vlna představuje jisté zdravotní riziko, tvrdí epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. V Událostech, komentářích řekl, že strategie, podle které budou doočkovávány děti běženců, aby mohly nastoupit do škol, bude připravena během nadcházejícího víkendu. Větší riziko než covid-19 podle něj může u dospělých představovat tuberkulóza.
10. 3. 2022|