TÉMA

Václav Hampl

Hnutí SEN 21 a Volt Česko jdou společně do evropských voleb, lídryní kandidátky je Koenigsmark

Hnutí SEN 21 bude ve volbách do Evropského parlamentu kandidovat se stranou Volt Česko, prosazovat chtějí silnou Evropskou unii se společnou zahraniční politikou a vlastní armádou. Do voleb je povede lektorka a bývalá marketingová ředitelka společnosti Mattel v Česku Lenka Helena Koenigsmark. Koalice ve středu představila prvních deset kandidátů a oficiálně zahájila kampaň.
31. 1. 2024|

Duely senátních voleb přinesly prohry zkušených osobností, k vítězství ale stačil i rozdíl 27 hlasů

Druhé kolo voleb do třetiny Senátu přineslo i několik zajímavých soubojů. Kdo s kým prohrál a kde bylo vítězství nejtěsnější? Web ČT24 přináší několik poznámek politologa a analytika ČT Kamila Švece.
11. 10. 2020|

Kandidáti STAN uspěli ve druhém kole všude, vládní koalice v jediném obvodě. Se Senátem se loučí i Štěch

V senátních volbách v roce 2020 zvítězilo hnutí STAN. Ve vítězství proměnili jeho kandidáti účast ve druhém kole ve všech deseti obvodech, kde postoupili, dalšího jednoho senátora získali Starostové již v prvním kole. Druhá ODS má pět nových senátorů. Mnohem hůře dopadly vládní strany, které uspěly v jediném senátním obvodu.
10. 10. 2020Aktualizováno10. 10. 2020, 20:49|

V obvodu Praha 1 vyhrála Němcová z ODS. Hampl mandát neobhájil

Senátorkou ve volebním obvodu Praha 1 bude bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Ve druhém kole senátních voleb získala 63,96 procenta hlasů. Dosavadní senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL) skončil druhý, dostal 36,03 procenta hlasů.
10. 10. 2020|

Senátní duel v Praze 1: O křeslo v horní komoře se utkají Miroslava Němcová a Václav Hampl

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. V obvodu číslo 27 - Praha 1 se utkají bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a stávající senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL). Němcové jen těsně uniklo zvolení hned v prvním kole, kde získala 48,56 procenta hlasů, druhý Hampl obdržel 20,49 procenta. Letos v tomto okrsku byla volební účast 38,58 procenta. O tom, kdo z kandidátů nakonec místo v Senátu získá, se rozhodne ve druhém kole, které bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.
5. 10. 2020|

STAN je provizorním vítězem senátních voleb, jisté má zatím jedno křeslo. Nejvíce ztratila ČSSD

Jedno staronové křeslo v Senátu má již nyní jisté STAN, jehož děčínský senátor Zbyněk Linhart dostal v prvním kole nadpoloviční počet hlasů. Starostové zároveň budou mít spolu s ODS nejpočetnější zastoupení ve druhém kole, které proběhne 9. a 10. října. Početné bude i zastoupení ANO a lidovců. Naopak ČSSD může doufat maximálně ve čtyři senátní křesla. Obhajovala jich přitom deset.
3. 10. 2020|

Vítězství v prvním kole uteklo Němcové těsně, o místo v Senátu se utká s Hamplem

Do druhého kola senátních voleb na Praze 1 postupuje bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a stávající senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL). Němcové jen těsně uniklo zvolení hned v prvním kole. Získala 48,56 procenta hlasů, druhý Hampl obdržel 20,49 procenta. Ostatní kandidáti získali pod deset procent hlasů.
3. 10. 2020|

Senátoři schválili podzimní hlasování z karantény i možnost distanční výuky

Senátoři ve čtvrtek schválili hlasování pro lidi v karanténě v podzimních volbách i zavedení možnosti distanční výuky do školského zákona. Předlohy nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Předsedou Úřadu pro ochranu osobních údajů bude bývalý státní tajemník na ministerstvu vnitra Jiří Kaucký. Senát mu dal v tajné volbě přednost před místopředsedou úřadu Josefem Prokešem.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 19:29|

Města a obce vyvěsily černé vlajky. Protestují proti záměru hradit bonusy pro živnostníky ze svých rozpočtů

Poslanci budou schvalovat na nadcházející řádné schůzi sněmovny příspěvky pro živnostníky i společníky malých společností s ručením omezeným. Předlohy jim vrátil s úpravami Senát, ten chce změnit zdroj peněz pro výplatu příspěvku tak, aby šly ze státního rozpočtu a nezatěžovaly rozpočty měst a obcí. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s tím nesouhlasí a pohrozila pozastavením bonusů. Proti jejímu návrhu nyní protestují města a obce, bojí se, že přijdou až o 12 miliard korun.
26. 5. 2020Aktualizováno26. 5. 2020, 16:39|

Senát schválil odklad vracení vstupného na zrušené akce, o výplatu dlužné mzdy bude možno žádat úřady práce

Senátoři chtějí odložit rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) na další odvětví na konec června 2023. Návrh horní komora vložila do novely, která odkládá EET do konce roku, změnu posoudí sněmovna. Senátoři vrátili i návrh týkající se příspěvku pro malé firmy s ručením omezeným, které musely přerušit činnost kvůli pandemii koronaviru. Vládní návrh zákona, jež má zmírnit dopady koronavirové krize na kulturu, horní komora schválila.
13. 5. 2020Aktualizováno13. 5. 2020, 21:27|

Zesnulého Kuberu by mohl v čele Senátu nahradit Vystrčil nebo Růžička

Novým předsedou Senátu by se po zesnulém Jaroslavu Kuberovi mohl stát šéf senátorů ODS Miloš Vystrčil. Někdejšího hejtmana Vysočiny a místopředsedu strany nominoval jeho senátorský klub, získal také podporu vedení lidovců. Klub Starostů se rozhodl navrhnout dosavadního prvního místopředsedu horní komory a bývalého ředitele gymnázia Jiřího Růžičku (za STAN a TOP 09).
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 18:20|

Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera

Ve věku nedožitých 73 let v pondělí zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Dlouholetý primátor Teplic, senátor a výrazný politik ODS byl předsedou horní komory od roku 2018.
20. 1. 2020Aktualizováno20. 1. 2020, 23:10|
Uprchlická krize

Zachrání Česko sirotky? Návrat dětí do Sýrie je fikce, míní Hampl. Kobza varuje před únosem

Českem dál rezonuje debata o možném přijetí syrských sirotků. Podle senátora Václava Hampla (nestr. za KDU-ČSL a SZ) je fikce domnívat se, že se děti budou moci v nejbližší době vrátit do Sýrie. České rodiny by se mohly o sirotky starat formou pěstounské péče, míní Hampl. Poslanec Jiří Kobza (SPD) naopak v pořadu Události, komentáře varoval před vytržením uprchlíků z jejich přirozeného prostředí. Podle Kobzy by to Sýrie mohla považovat za únos.
26. 3. 2019|

Jan Zajíc se postavil krystalicky čistému zlu, řekl při vzpomínce na oběť jeho bratr

Oběť Jana Zajíce z 25. února 1969 připomněly po půl století v Praze dvě piety. K první se sešli politici i pamětníci na Letné v ulici, která nese Zajícovo jméno, při druhé položili představitelé akademické obce květiny k pomníku Jana Palacha a Jana Zajíce před Národním muzeem na Václavském náměstí.
25. 2. 2019Aktualizováno25. 2. 2019, 14:45|
Brexit

Česko je připraveno na jakoukoliv variantu brexitu, ujišťuje ministr zahraničí Petříček

Česká republika je připravená na jakoukoli variantu brexitu, nejlepší by ale byl odchod Británie z Evropské unie dohodou, uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). V takovém případě by se mohli čeští občané i podnikatelé během přechodného období lépe přizpůsobit nové situaci. O zmiňované dohodě v úterý hlasuje britský parlament.
15. 1. 2019Aktualizováno15. 1. 2019, 18:46|
Senát

O vedení Senátu se bude bojovat. Žádná ze tří největších frakcí svého kandidáta nestáhla

Tři nejsilnější senátní kluby už podaly návrhy na nové vedení horní komory parlamentu. O post předsedy se ve středu utkají zástupci ODS, Starostů a lidovců. Žádný z uchazečů zatím nemá jasnou podporu většiny zákonodárců. Lhůta pro přihlášení dalších kandidátů na předsedu a místopředsedy vyprší v úterý ráno. V úterý také senátní nováčci převezmou osvědčení o svém zvolení.
12. 11. 2018|
Události komentáře

Jednání o šéfovi Senátu ke konsenzu nevedla. Jsem kompromis, myslí si Hampl

Příští středu zasedne Senát poprvé v novém složení. Stále však není jasné, kdo stane v jeho čele. V pořadu Události, komentáře se všichni tři kandidáti usilující o post předsedy shodli, že volba je legitimní, i když k dohodě mezi stranami nedošlo. V tajném hlasování tak uspěje ten, kdo si bude schopen vyjednat největší podporu.
10. 11. 2018|
OVM

Jeden post, více uchazečů. Volba předsedy Senátu může skončit „divokým rozstřelem“, míní Gazdík

V úterý se setkají zástupci senátních klubů ODS a STAN, aby spolu diskutovali o budoucím předsedovi horní komory parlamentu. Obě frakce jsou stejně silné, a proto obě chtějí prosadit svého kandidáta. Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík varoval, že pokud nedojde k dohodě, může první kolo volby proběhnout formou „divokého rozstřelu“. Zároveň v pořadu Otázky Václava Moravce obvinil občanské demokraty, že s ANO a ČSSD potají domlouvají podporu pro svého favorita - výměnou za posty.
4. 11. 2018|