TÉMA

Martin Půta

Kromě liberecké radnice byla policie i u hejtmana, z ničeho jej neobvinila. Dva lidi soud poslal do vazby

Policie v úterý zasahovala v Libereckém kraji kvůli třem kauzám zároveň. Kromě liberecké radnice a některých firem přijeli policisté i k hejtmanovi Martinu Půtovi (SLK). Ten nepřímo potvrdil informace regionálního serveru Náš Liberec, který napsal, že se zajímali o stavbu solární elektrárny u Ralska. Hejtman ale není obviněn na rozdíl od sedmi lidí, kteří figurují ve dvou paralelních případech. Na dva stíhané soud uvalil vazbu. Podle informací ČTK jde o vedoucího odboru správy veřejného majetku magistrátu Lukáše Hýbnera a spolumajitele liberecké firmy Investing CZ, která se zabývá projektováním staveb i investorskou a inženýrskou činností, Josefa Nadrchala.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 16:36|

Na účtech obcí a krajů leží rekordní množství peněz. Ministerstvo financí chce o jejich využití debatovat

Na konci roku na účtech obcí a krajů leželo 480 miliard, což je o 77 miliard více než v roce 2022. Vyplývá to ze souhrnných dat, která získala Česká televize. Ministerstvo financí mluví o extrémní kumulaci prostředků a samosprávám vyčítá, že peníze nevyužívá na investice nebo poskytování veřejných služeb. Zástupci obcí a krajů tyto výhrady odmítají. Hejtmani budou také ve čtvrtek na jednání Asociace krajů v Praze rozhodovat o podpoře společného návrhu na změnu rozdělování daní mezi státem a regiony. Podle dřívější dohody s ministrem financí vláda požaduje většinovou shodu krajů pro novelu, kterou by pak poslala do sněmovny.
13. 3. 2024|

Polský soud zrušil platnost posouzení vlivu těžby v Dole Turów na životní prostředí

Polský správní soud zrušil platnost posouzení vlivu těžby v Dole Turów na životní prostředí, které umožnilo prodloužení prací v dole poblíž hranic s Českem. Rozhodnutí však podle soudu není důvodem k zastavení těžby, informovala agentura PAP. Ekologické organizace rozhodnutí, které je zatím nepravomocné, přivítaly. Premiér Petr Fiala (ODS) slíbil, že se dopadům těžby v dole Turów bude znovu věnovat.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 14:50|

Zvolili jsme „partyzánskou“ cestu, aby se děti nemusely na školy znovu hlásit postaru, tvrdí Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v úterních Událostech, komentářích hájil jednodenní prodloužení termínu pro podání přihlášek na střední školy. Oznámeno podle něj bylo prý i proto, aby se snížilo možné riziko kyberútoků na nový elektronický systém. Odklad uvítal i liberecký hejtman Martin Půta (SLK), podle něj se tak uleví rodičům. Středa 21. února je tak posledním dnem, kdy lze přihlášky odevzdat.
21. 2. 2024|

V pohraničí blízko Dolu Turów chybí voda. Samosprávy připravují nové vodovody

Obyvatelé některých obcí na Chrastavsku a Hrádecku v Libereckém kraji bojují s nedostatkem vody. Může za to podle nich těžba v polském hnědouhelném Dole Turów. Zásobování mají vyřešit dva nové vodovody. Na jejich vybudování nyní uvolnilo peníze hejtmanství. Ve fondu Turów je uloženo asi 920 milionů korun, které poslala polská strana jako kompenzaci za těžbu.
20. 2. 2024|

V Liberci funguje nový parkovací dům. Jedno místo vyšlo zhruba na milion korun

Řidiči nově mohou nechat auto v parkovacím domě u krajského úřadu v Liberci, a to za šedesát korun na den. K tomu získají i jízdenku na MHD. Celkem 244 parkovacích míst vyšlo na 246 milionů korun, za stání jednoho auta tak kraj zaplatil asi milion korun. Podle liberecké opozice jde o nejdražší parkování v Čechách, hejtman Martin Půta (SLK) mluví o nezbytné investici. Opozici se zároveň nelíbí, že parkovací dům vyrostl v centru – místo aby stál na okraji města.
2. 1. 2024|

Obyvatelé obcí v blízkosti Turówa mohou sledovat statiku svých domů. O měření ale velký zájem nemají

V souvislosti s těžbou v polském hnědouhelném Dole Turów chce Liberecký kraj kontrolovat statiku budov v příhraničí. Z peněz, které dostal z Polska v rámci kompenzací, zaplatí monitoring i nákup měřicích zařízení. Ty zájemci získají zdarma. Doplní tak 65 sond umístěných v zemi, které hlídají pohyb terénu. S měřením se počítá po celou dobu těžby.
11. 12. 2023|

Liberecký propustek z 19. století se změní na podchod. Lidé už nebudou muset přes koleje

V Liberci začala přestavba propustku na bezbariérový podchod pod třemi železničními tratěmi, práce budou stát 63 milionů korun. Hlavním cílem modernizace je zvýšení bezpečnosti pro pěší, podchodem budou moci jezdit i cyklisté. Propustek propojuje ulice Doubská a 28. října a využívají ho pěší hlavně při cestě ke školám a Home Credit Areně. Jeho rekonstrukce a rozšíření potrvá rok a půl.
8. 12. 2023|

Liberecký kraj chce koupit dům autora vysílače na Ještědu Hubáčka. Plánuje památník

Liberecký kraj chce za dvanáct milionů korun koupit dům libereckého architekta Karla Hubáčka, který je autorem hotelu a vysílače na Ještědu. Dům, který byl jako prototyp postaven počátkem 60. let minulého století, by měl být pracovištěm Severočeského muzea v Liberci a vzniknout by v něm měl památník. Budovu kraji nabídli architektovi synové, odkoupení domu ve vilové čtvrti Lidové sady musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 19:47|

Vláda projednala přeměnu energetiky. Podíl zelených zdrojů se má zdvojnásobit

Vláda vzala na vědomí návrh aktualizované verze Vnitrostátního plánu v oblasti energetiky a klimatu, která počítá s navýšením podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě v Česku do roku 2030 na třicet procent. Neutrální stanovisko zaujali ministři k návrhu zastupitelstva Zlínského kraje na úpravy v rozpočtovém určení daní (RUD).
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 18:05|

Události ze srpna 1968 nejsou minulostí. To, co tehdy udělali Rusové nám, provádějí teď Ukrajině, řekl Grolich

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj – SLK) při pietním aktu u příležitosti 55. výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy nabádal k ostražitosti před lidmi, kteří zpochybňují českou pomoc ukrajinskému národu. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) vnímá jako důležité připomínat si výročí invaze i s ohledem na konflikt na Ukrajině. Rusko se podle něj chová na Ukrajině stejně jako kdysi v Československu.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 20:10|

Domov seniorů v Hrádku nad Nisou bude provozovat kraj. Opozice to kritizuje

Domov seniorů a domov se zvláštním režimem, který se staví v Hrádku nad Nisou na Liberecku, převezme v budoucnu  kraj. Opozice to ale kritizuje, podle Strany zelených je postup kraje diskriminační a hejtman Martin Půta (SLK) protěžuje své město. Před dvěma lety při předávání dvou domovů seniorů Liberci argumentoval tím, že starat se o seniory je úlohou zejména městských samospráv, uvedl v tiskové zprávě spolupředseda libereckých Zelených Jindřich Felcman. Půta kritiku odmítá.
10. 8. 2023|

Mezi Libercem a Jabloncem už měly jezdit tramvaje. Nakonec se to asi nestihne ani v září

Rekonstrukce tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou dál nabírá zpoždění. Podle původních plánů měly práce na trati skončit v červnu, teď to vypadá, že ani v září ještě tramvaje do sousedního města jezdit nebudou. Je to významné zdržení, ale komplikací při takto rozsáhlé a dlouhé rekonstrukci je vždycky hodně, fakticky se tam staví mezi Vratislavicemi a Jabloncem úplně nová trať, uvedl na sociální síti X liberecký hejtman Martin Půta (SLK).
8. 8. 2023|

Silnice v Benešově u Semil má za sebou první etapu opravy, pokračovat se má příští rok na jaře

Rekonstrukce silnice druhé třídy 292 z Benešova u Semil po křižovatku s hlavní silnicí 14 je největším silničním projektem Libereckého kraje v jeho více než dvacetileté historii. Obnova silnice přijde na téměř půl miliardy korun. Dokončená je zatím první etapa, druhá by měla začít příští rok na jaře. Během otevření silnice po první etapě to řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).
29. 6. 2023|

Na místě staré úpravny vody v Liberci vzniká nová. Má pomoci vysychajícím obcím z okolí Turówa

V libereckém Machníně se začala stavět úpravna vody. Liberecký kraj si od ní slibuje, že zmírní problémy s dostupností vody v příhraničí, kde situaci v podzemí ovlivňuje těžba v nedalekém hnědouhelném dole Turów. Stavba je financována především z Fondu Turów, do kterého poslaly peníze polská vláda a těžební společnost PGE.
22. 6. 2023|

Liberecká náplavka má stavební povolení. Olomouc tu svou otevřela v sobotu

Projekt náplavky a kultivace okolí sídla Libereckého kraje získal stavební povolení. Samotná stavba by měla začít letos na podzim. K projektu za 151 milionů korun město Liberec přidá zeleň v okolí, která nahradí parkoviště. Novou náplavku už v sobotu otevřela Olomouc, město ji pojmenovalo po prvním polistopadovém rektorovi Univerzity Palackého Josefu Jařabovi.
11. 6. 2023|

Místo přepážky telefon. Liberecký kraj modernizuje systém veřejné dopravy

Nový odbavovací systém zjednoduší od července cestování veřejnou dopravou v Libereckém kraji. Lidé už nebudou muset na přepážku, vše včetně nákupu týdenních či měsíčních jízdenek vyřídí on-line. Kraj neruší možnost platit ve veřejné dopravě hotovostí, podporuje ale využití bezhotovostních plateb, kde jsou jízdenky o pětinu levnější. Uvedl to ve čtvrtek Otto Pospíšil, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.
1. 6. 2023|

Krajští zastupitelé schválili sloučení průmyslovek strojní a textilní v Liberci

Navzdory protestům pedagogů, studentů i rodičů Střední průmyslové školy textilní v Liberci schválili krajští zastupitelé její sloučení se Střední průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou v Liberci k 1. červenci. Vznikne Střední průmyslová škola Liberec. Sloučení má umožnit v krajském městě rozšířit nabídku všeobecného vzdělávání. Už na podzim 2024 by se na textilní průmyslovce měly otevřít dvě třídy technického lycea.
30. 5. 2023|

Na rychlejší vlakové spojení mezi Prahou, Boleslaví a Libercem si cestující počkají

Na rychlejší železniční spojení mezi Prahou a Mladou Boleslaví si lidé počkají déle. Správa železnic prodloužila odhadovaný termín zahájení jeho modernizace na rok 2029. Náklady by navíc měly vzrůst skoro na devět a půl miliardy. O trati, která má zrychlit nejen cestu do Mladé Boleslavi, ale i dál do Liberce, se mluví desítky let.
18. 5. 2023|

Prezident Pavel navštívil Liberecký kraj. Kritizoval komunikaci vlády

Prezident Petr Pavel ve středu zahájil ve Frýdlantském výběžku návštěvu Libereckého kraje. Kolem deváté hodiny dorazil s manželkou Evou do Nového Města pod Smrkem, kde na ně čekali stovky lidí a také starostové obcí a hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Při této příležitosti kritizoval prezident komunikaci vlády s kraji a obcemi o rušení poboček České pošty. Nelíbí se mu rovněž, jak vláda komunikuje s veřejností. Jde o první návštěvu českého prezidenta v tomto kraji po téměř šesti letech. Naposledy tu byl Pavlův předchůdce, Miloš Zeman, v květnu 2017.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 20:20|

Čeští geologové budou dohlížet na stěnu v Turówě. Má zabránit unikání vody

Data o fungování stěny, která má chránit spodní vodu před vlivem těžby v polském Dole Turów, bude posuzovat nově ustavená česká skupina hydrogeologů. Po jednání s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou (SLK) to v úterý oznámil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:45|

Liberecké centrum urgentní péče bude stát více než tři miliardy. Stavba začne na jaře

Krajská nemocnice v Liberci za výstavbu centra urgentní péče zaplatí 3,146 miliardy korun bez daně. Jde o vítěznou nabídku z opakovaného výběrového řízení, kterou podalo konsorcium tří firem tvořené společnostmi Syner, Metrostav DIZ a Geosan Group. Stavba by měla začít letos na jaře a potrvá přes tři roky, uvedli zástupci nemocnice i akcionářů. Největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji vlastní města Liberec, Turnov a Frýdlant a kraj.
10. 1. 2023|

Požár pečovatelského domu na Semilsku vyšetřuje policie jako obecné ohrožení z nedbalosti

Požár domu s pečovatelskou službou v Libštátu na Semilsku policie vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Při požáru zemřel sedmdesátiletý senior, k určení příčiny jeho smrti byla nařízena soudní pitva, uvedla krajská policejní mluvčí Adéla Fialová. Na místě jsou vyšetřovatelé, zjišťují příčiny požáru i rozsah poškození domu. Škody hasiči předběžně odhadli na deset milionů korun, číslo ale nemusí být konečné. Všichni senioři už jsou v náhradním ubytování v jejich rodinách nebo domovech v okolí.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 20:20|

Asociaci krajů dál povede Martin Kuba. Novým místopředsedou bude Martin Půta

Předsedou Asociace krajů ČR (AK ČR) bude i v dalších dvou letech jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Místopředsedou bude nově liberecký hejtman Martin Půta (SLK), který vystřídá Ivo Vondráka (ANO) z Moravskoslezského kraje. Kuba a Půta byli ve čtvrtek na zasedání AK ČR v Hnanicích na Znojemsku zvoleni jednomyslně, chyběl pouze pražský primátor, uvedla mluvčí asociace Hana Brožková.
8. 12. 2022|