TÉMA

Videoart

Výstavní sonda do lidského těla zároveň ukazuje, jak to vypadá uvnitř společnosti

Anatomický atlas připomíná multimediální instalace Futura spagyrica, která je k vidění v pražském Domě U Kamenného zvonu. Tamní sklepení se dočasně přeměnila v sondu do lidského těla. Projekt uměleckého dua VestAndPage je součástí přehlídky Re-connect Art, která do pražských galerií a ulic přináší videoart i živé umění.
24. 7. 2023|

Ilustrátor Rumcajse byl i průkopník videoartu

Výtvarník Radek Pilař se narodil před devadesáti lety. Známého autora večerníčků  představuje pražská galerie Villa Pellé v méně známé roli průkopníka českého videoartu. Vedle ilustrací ukazuje Pilařovu experimentální tvorbu zahrnující fotografii, videa i asambláž.
3. 11. 2021|

Galerie Rudolfinum ví, jak se zbavit únavy ze soucitu

Nekončící proud zpravodajských relací nás zahlcuje informacemi. Nad otázkou, zda ještě vůbec vyvolávají nějaké emoce, se zamýšlejí umělci na nové výstavě pražské Galerie Rudolfinum, a to prostřednictvím narativních videí a filmů. Zatím za zavřenými dveřmi.
10. 2. 2021|

V Brně vzniklo Centrum umění nových médií. Nese jméno rodáka Woodyho Vašulky

V Brně vzniklo Centrum umění nových médií, které nese jméno manželů Vašulkových, průkopníků světového videoartu. Jeho cílem je mapovat a připomínat tvorbu brněnského rodáka Bohuslava Woodyho Vašulky a jeho manželky Steiny a zároveň podporovat současné umělce. Centrum získalo vybraná díla a část digitálního archivu Vašulkových s množstvím dokladů nejen o jejich tvorbě, ale obecně o umění videoartu a jeho vývoji.
30. 10. 2018|