TÉMA

Jelen

Vědci sledují pohyb jelenů v Českosaském Švýcarsku. Zjišťují, jak moc ničí stromy vysazené po požáru

Univerzitní vědci zkoumají populaci vlků a jelenů v Českosaském Švýcarsku. Zvířatům dali speciální obojky, které přenášejí data o jejich pohybu. Díky tomu odborníci získají přehled i o tom, jak a kde zvěř ničí nově vyrostlé stromy v území, které před dvěma lety poničil rozsáhlý požár v národním parku České Švýcarsko.
20. 4. 2024|

V Krkonoších zavřeli 19 cest. Vedou přes obory, kde na zimu zavírají jeleny, aby neničili lesy

V Krkonošském národním parku (KRNAP) začal platit dočasný zákaz vstupu na devatenáct lesních cest kvůli přezimování jelení zvěře, a to do 30. dubna. K přezimování jelení zvěře slouží na území KRNAP osmnáct přezimovacích obor a krmelišť, jsou většinou v údolích. Na české straně Krkonoš žije šest set padesát jedinců jelena lesního.
1. 12. 2023|

Paroží má ukázat zdraví a sílu. Bojovat s ním je „evoluční nehoda“, jelenům jde o život

Paroží jelenů, losů a srnců jsou užitečnější k předvádění síly než k boji. A přesto se k němu používají, přičemž výsledkem může být zapletení parohů a smrt – špatný konec pro oba zúčastněné, napsal list The New York Times.
27. 6. 2022|

V rezervaci uhynula většina ohrožených zubrů. Napadl je invazivní parazit

V přírodní rezervaci na Rokycansku uhynuli čtyři z pěti zubrů. Právě tam se mělo stádo největšího evropského savce rozmnožit, zvířata ale postupně napadal střevní parazit, kterého přenáši jelen sika. V rezervaci tak zůstává už jenom jedna samice, kterou ošetřovatelé odčervili. V tuto chvíli se zdá, že zvíře se má dobře a začalo přibírat na hmotnosti. Z volné přírody zubři vymizeli na začátku dvacátého století. Kromě nich žijí v rezervaci také divocí koně.
24. 5. 2021|

Kozorožci, kteří utekli před vichřicí, jsou zpátky v olomoucké zoo. Čeká se na návrat daňků a jelenů

Posledního ze tří kozorožců kavkazských, kteří v březnu utekli ze zoologické zahrady v Olomouci při vichřici Eberhard, se podařilo pracovníkům zoo odchytit. Silný vítr tehdy na mnoha místech poničil výběhy a několik kozorožců, jelenů a daňků toho dokázalo využít. Odchyt kozorožců byl složitý a nakonec museli pracovníci zoo použít i narkotizační pistoli. Zvířata útěk přežila bez úhony a už jsou zpět ve svých výbězích.
7. 6. 2019|

Mám fůru času, a tak spím v obilí. Kapela Jelen vzdává poctu legendě country Michalu Tučnému

Kapela Jelen se za necelý měsíc vydá na podzimní turné, kterým vzdává poctu legendě české country Michalu Tučnému. Jako hosta si na všechna vystoupení pozvala zpěvákovu dceru Míšu Tučnou. Turné zakončí v polovině prosince pražským koncertem ve Fóru Karlín.
30. 10. 2018|