TÉMA

Cirk La Putyka

Maďarský festival Sziget čeká až půl milionu návštěvníků

Desetitisíce lidí se sjely na 30. ročník hudebního festivalu Sziget v Budapešti. Začal ve čtvrtek, kdy byla největším tahákem kapela Florence and the Machine. K hlavním hvězdám patří rapper Macklemore, zpěvačky Billie Eilish a Lorde nebo skupina Imagine Dragons. Očekává se až půl milionu návštěvníků, dohromady zahraje asi osm set interpretů.
11. 8. 2023|

Texty Michala Horáčka v novém aranžmá i cirkusu. Spojují generace X, Y i Z

Poetický koncert, nový cirkus, ale i kabaret. Podle principála Rostislava Nováka mladšího je nové představení souboru La Putyka těžké popisovat slovy. Inspiračním zdrojem pro inscenaci Horáček GEN XYZ se staly texty písní Michala Horáčka. Levandulová nebo Bude mi lehká zem znějí v novém podání Jana Ciny, Vladimira 518 či Báry Polákové, za doprovodu akrobacie a živé hudby.
21. 4. 2023|

Mladé akrobaty z Česka a Ukrajiny spojil cirkus a vznikl Boom. Dolehl až do Edinburghu

Mladé české a ukrajinské akrobaty svedla dohromady válka. Pražský Cirk La Putyka poskytl po ruské invazi zázemí třiceti studentům z Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění. Od začátku se dorozumívali jazykem, který jim všem byl nejbližší – pohybem. Vzniklo představení nejen o válce, která změnila životy, ale i o sbližování a tématech současné generace. Projekt Boom v premiéře uvedou akrobaté v Edinburghu na festivalu Fringe, který patří k největším uměleckým přehlídkám na světě.
4. 8. 2022|

Ostrava vyhlíží The Killers. Odkládaný koncert Twenty One Pilots měl i českou linku

Druhým dnem ve čtvrtek v Ostravě pokračuje hudební festival Colours of Ostrava. Na programu je jedna z hlavních hvězd letošního ročníku, americká rocková kapela The Killers. Středeční večer patřil dlouho odkládanému koncertu Twenty One Pilots. Festival pokračuje až do soboty.
14. 7. 2022|

Po covidové pauze začínají Colours of Ostrava a slibují nejlepší ročník v historii. Ve středu vystoupí Twenty One Pilots

Po covidové odmlce se pod vysoké pece v Dolních Vítkovicích vrací festival Colours of Ostrava, největší hudební akce v zemi. Čtyřdenní kulturní program se letos odehraje na devatenácti venkovních i vnitřních scénách. Areál se otevřel ve středu v pravé poledne. Středa bude na ostravských pódiích vrcholit vystoupením americké elektronické skupiny Twenty One Pilots.
13. 7. 2022|

Mladí ukrajinští artisté našli útočiště v Cirku La Putyka, už připravili vystoupení

Cirk La Putyka pomáhá studentům z Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění. Třem desítkám akrobatů a žonglérů z Ukrajiny poskytl principál Rostislav Novák mladší prostor na pravidelné tréninky v pražském prostoru Jatka78. Chystá se také premiéra prvního společného představení mladých českých a ukrajinských cirkusových umělců.
18. 3. 2022|

Kina otevírají poprvé od loňského října. Míří do nich české filmy i odkládaný Hollywood

Divadla, kina, koncertní sály a třeba také cirkusy mohou po několikaměsíční pauze způsobené protikoronavirovými opatřeními od pondělí znovu otevřít sály pro diváky. Kulturní akce uvnitř se mohou konat s účastí nejvýš 500 lidí, pořadatelé mohou obsadit maximálně polovinu kapacity. Kina mají připravena desítky premiér, velká část divadel ale čeká s představeními uvnitř na červen.
24. 5. 2021|
Doporučujeme

Nejistá sezona trvá, divadla doufají, že se do hry vrátí v létě

Spadnout oponu musela nechat divadla v Česku kvůli pandemii už loni na jaře, znovu zavřená jsou od loňského podzimu. Divadelníci by po vládě chtěli odhad, jak dlouho ještě budou hrát jen pro prázdné sály. Zatím s optimismem, nebo aspoň s nadějí, vyhlížejí léto a zkoušejí premiéry odkládané na podzim. Aktuální omezení některé scény zasáhly více, jiné méně, například Slovácké divadlo muselo propustit část hereckého souboru. Ministerstvo kultury plán rozvolňování v kultuře teprve chystá, divadla se ale zřejmě mezi prvními neotevřou.
31. 3. 2021Aktualizováno5. 4. 2021, 11:42|

Uzavření divadel přineslo nové zkušenosti, on-line zážitek ale není autentický, říkají umělci

Kvůli protikoronavirovým opatřením se loni v březnu začala uzavírat divadla. Navzdory krátkému podzimnímu rozvolnění se tak na většinu uplynulého roku rozloučila s živým publikem. Rychle se ale začala přizpůsobovat situaci, a to přesunem do on-line prostoru. Vznikly nové záznamy představení, ale také dosud neobvyklé formáty. Kontakt s diváky však umělcům chybí. On-line divadlo je jako dort bez cukru, někomu tam chybí ta chuť, říká herečka libereckého Divadla F. X. Šaldy Eliška Jansová.
16. 3. 2021|

Ceny divadelní kritiky si získal Zahradníček, malý Kafka i 294 statečných

Inscenací roku 2020 podle Cen divadelní kritiky je hra Zahradníček, kterou ke 115. výročí narození katolického básníka připravil Divadelní spolek Jedl. Lucie Trmíková, jež ztvárnila Zahradníčkovu ženu, získala ocenění za ženský herecký výkon, nejlepším hercem je podle kritiků Karel Dobrý. Ten se loni představil jako Franz Kafka. Divadlem roku se za aktivity v pandemické době stal Cirk La Putyka.
3. 3. 2021|

Česká kultura kupodivu žije, budeme o ni ale muset svést bitvu, řekl ministr Zaorálek

Česko přešlo v pondělí do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Mírné rozvolnění se týká i kulturních představení. Divadla už na jevišti můžou uvádět svá představení, ale bez diváků. Obecenstvo je může sledovat jen prostřednictvím internetu. Jaký to má smysl, kolik umělců už požádalo stát o pomoc a kdy můžou očekávat, že se zase vrátí do práce? Na otázky Světlany Witowské odpovídal ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který byl hostem pořadu Interview ČT24.
24. 11. 2020|

Začíná vysílat Televize Naživo, chce 24 hodin denně vynahradit živou kulturu

V pátek 20. listopadu začíná vysílat nový kulturní program. Televize Naživo reaguje na opakující se vládní nařízení, která omezují provozování živé kultury. Po čtyřiadvacet hodin denně nabídne divadelní a hudební tvorbu pro dospělé i dětské diváky. Cílem je zprostředkovat co nejautentičtější divácký zážitek. Vysílaní je dostupné zdarma, z velké části v přímém přenosu, a následně za poplatek ke zhlédnutí v archivu.
20. 11. 2020|

Chleba se sádlem a podpis, prosím. Slovácké divadlo otevřelo okénko U Hladového herce

Slovácké divadlo je, stejně jako ostatní tuzemské scény, pro diváky zavřené, otevřelo tedy alespoň dočasné občerstvení. V okénku U Hladového herce ve čtvrtek odpoledne obsluhují členové uherskohradišťského souboru.
12. 11. 2020|

Dobrý den, jak vám mohu pomoci? Cirk La Putyka si popovídá s kýmkoli, kdo zavolá

Hudebníci, akrobaté, herci i produkční ze souboru Cirk La Putyka se dočasně stali operátory. V prázdném divadelním prostoru Jatka78 v pražských Holešovicích zřídili telefonní ústřednu, kam jim může dva dny v týdnu kdokoliv zavolat a popovídat si o čemkoliv. Cílem je zlepšit lidem náladu v nelehké době.
22. 10. 2020|

Praha Září, pražské festivaly se totiž spojily v jeden

Dvacet pět pořadatelů a produkcí se spojilo do třítýdenní akce Praha Září. Na holešovickém výstavišti se do 28. září představuje na několika scénách program pražských kulturních festivalů. Vybírat lze z hudby, tance, filmu nebo nového cirkusu.
8. 9. 2020|

Osel s mrkví a Loseři v Putyce. Začíná festival Letní Letná, letos „light“

„Voalá!“ Španělský soubor s tímto jménem zahájí 18. srpna festival Letní Letná. 17. ročník nového cirkusu a divadla si letos do názvu připsal slovo „light“. Vlivem protikoronavirových opatření se totiž koná v odlehčené verzi. Místo tří týdnů potrvá jen osm dní. Nabídne ale světovou premiéru francouzské inscenace nebo společné představení dvou předních tuzemských novocirkusových souborů.
18. 8. 2020|

NeFestival v Dolních Vítkovicích zahájí Cirk La Putyka. Dvě zahraniční kapely nepřijedou

Akci NeFestival, která se koná v termínu Colours of Ostrava, zahájí ve středu večer představení souboru Cirk La Putyka s třiceti pěti akrobaty, herci a tanečníky. Na akci ale nakonec nepřijedou dvě zahraniční kapely. Epidemiologická opatření to neumožní kapele Dubioza kolektiv z Bosny, do potíží se dostala i estonská kapela Trad.Attack!
15. 7. 2020|

Dnes zavřeno aneb jak jít, a přitom nejít za kulturou

COVID-19 zasáhl i do kultury. V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru jsou v Česku zakázány akce, na něž by dorazilo více než sto účastníků. Pro veřejnost tak zavřela řada galerií a muzeí, divadla do programu vyvěsila ceduli „zrušeno“. Navíc přibývá lidí, kteří musí zůstat v karanténě. Web ČT24 proto přináší několik tipů, jak se za kulturou dostat, i když z různých důvodů nemůžete.
11. 3. 2020|

Recenze: Cirk La Putyka zvládl ADHD, ale přece cosi schází a čehosi přebývá

ADHD. Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Porucha pozornosti s hyperaktivitou. A také název nejnovější premiéry českého souboru Cirk La Putyka.
29. 10. 2018|