TÉMA

FBI

Soud poslal na dvanáct let do vězení muže, který téměř pět let zneužíval nevlastní dceru

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal muže z Teplicka za provádění sexuálních praktik na nevlastní dceři, pokus o znásilnění a pořizování a šíření dětské pornografie na dvanáct let do vězení. Muži, který se částečně doznal, nařídil sexuální léčení ústavní formou. Rozsudek není pravomocný, muž se na místě odvolal.
13. 2. 2024|

Budoucí střelec se dá poznat třeba podle změny oblékání, vysvětluje bývalá expertka FBI

Své zkušenosti s masovými střelbami mají ve Spojených státech. Jaké indicie signalizují, že by se člověk mohl k útoku chystat, přiblížila v rozhovoru pro ČT přiblížila bývalá agentka FBI Katherine Schweitová, která měla na starosti právě program zaměřený na aktivní střelce.
23. 12. 2023|

Při výbuchu na mostě mezi USA a Kanadou zahynuli dva lidé

Dva lidé ve středu odpoledne zahynuli při explozi vozidla na mostě Rainbow Bridge spojujícím Spojené státy a Kanadu, příslušník pohraniční stráže utrpěl zranění. Americké úřady nejprve incident vyšetřovaly jako terorismus, zatím nic však nenasvědčuje tomu, že by se skutečně o teroristický útok jednalo, uvedla následně newyorská guvernérka Kathy Hochulová. Zdroje Reuters už předtím uvedly, že výbuch byl podle předběžných závěrů následkem nezodpovědného řízení.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 21:55|

Drtivá většina únosců chce peníze, říká expert na vyjednávání Dolník. Často na ně dojde i u teroristů

„Nejsilnější zbraní vyjednavače je zvědavost. Je naprosto klíčové, aby vyjednavač, když s někým mluví a snaží se toho člověka ovlivnit skrz proces komunikace, aby v sobě našel zvědavost – jak druhý člověk vidí danou otázku nebo jak vidí svět. Přestože mně jako vyjednavači to nemusí vůbec dávat smysl,“ říká Adam Dolník. Muž, který toho o vyjednávání ví víc než kdokoliv jiný v České republice, byl hostem Hyde Parku Civilizace.
11. 11. 2023|

Úředník z Trumpovy administrativy dostal za účast na útoku na Kapitol šest let

Na sedmdesát měsíců za mříže poslal americký soudce bývalého činitele ministerstva zahraničí, který 6. ledna 2021 společně s dalšími příznivci exprezidenta Donalda Trumpa vtrhl do sídla Kongresu. Federico Klein byl uznán vinným z několika trestných činů včetně útoků na policisty, informovala americká média.
3. 11. 2023|

Americká policie nadále pátrá po podezřelém ze střelby v Lewistonu. Do akce se zapojili i potápěči

Ve Spojených státech pokračuje rozsáhlé pátrání po čtyřicetiletém Robertu Cardovi. Do akce se zapojili i potápěči. Podezřelý je ze střelby ve městě Lewiston ve státě Maine, která si vyžádala osmnáct obětí a třináct zraněných. Bezpečnostní složky podle agentury AP obklíčily dům poblíž města Bowdoin, který vlastní příbuzní podezřelého ze střelby. Nakonec odešly, aniž by někoho zadržely.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 18:23|

Jednat s teroristy lidsky funguje lépe než být tvrdý, říká bývalý agent FBI Navarro

Když jednáte s teroristy tvrdě, často tím jen podpoříte to, v co věří, řekl v rozhovoru pro ČT24 Joe Navarro, který pracoval 25 let pro americkou FBI. Izrael podle něj ví, jak informace získat. Věří také, že na Blízkém východě stále existují komunikační kanály. Navarro vedl přes třináct tisíc rozhovorů s různými svědky i podezřelými. Sehrál klíčovou roli v usvědčení Rodericka Ramseyho, který během studené války pomohl ukrást a prodat obranné plány států NATO pro případ útoku Sovětského svazu.
13. 10. 2023|

Atentátník zavraždil kandidáta na prezidenta Ekvádoru, v zemi vyhlásili výjimečný stav

V Ekvádoru zastřelili kandidáta prezidentských voleb Fernanda Villavicencia. Současný ekvádorský prezident Guillermo Lasso kvůli tomu vyhlásil v celé zemi na šedesát dní výjimečný stav, který už od minulého měsíce platil ve třech oblastech kvůli vlně násilí, jež zemi sužuje dlouhodobě. Villavicencio, který podle průzkumů nebyl favoritem voleb, byl zastřelen v metropoli Quito, když odjížděl z předvolebního mítinku. Lasso řekl, že prezidentské a parlamentní volby se uskuteční v původním termínu 20. srpna, zpřísněna budou ale bezpečnostní opatření.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 20:17|

Hunter Biden má nemanželskou dceru. Prezident dělá, že jeho sedmá vnučka neexistuje

Americký prezident Joe Biden čelí stále větší kritice kvůli kontroverzím svého syna. Bílý dům musí odpovídat na dotazy, proč Biden ignoruje svou sedmou vnučku. Jeho syn Hunter ji počal v době drogové závislosti a rodina čtyřleté dívky si stěžuje, že se Bidenovi s dítětem ani osobně nesetkali.
17. 7. 2023|

Covid nevznikl jako zbraň, usuzují americké tajné služby. O úniku z laboratoře nemají důkaz

Americké tajné služby nenašly žádný přímý důkaz, že by na začátku pandemie covidu-19 stál incident ve výzkumném středisku v čínském Wu-chanu. Dokazují to odtajněné informace, o kterých informovala agentura Reuters.
26. 6. 2023|

Trump při soudním slyšení v Miami odmítl obžalobu kvůli přechovávání tajných dokumentů

Americký exprezident Donald Trump v úterý u soudu v Miami prohlásil, že se cítí být nevinný ve všech 37 bodech federální obžaloby, píše agentura Reuters. Podle prokuratury bývalý šéf Bílého domu po svém odchodu z úřadu nelegálně přechovával tajné dokumenty týkající se národní bezpečnosti Spojených států. Je prvním exprezidentem v dějinách Spojených států, který čelí obviněním vzneseným federální vládou. V koloně s Trupem podle televize CNN dorazil k soudu i exprezidentův spoluobviněný poradce Walt Nauta. Na místě se očekával protest příznivců bývalého šéfa Bílého domu. Na dohled nad pořádkem se připravily lokální i federální složky.
13. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 07:53|

Prokuratura obvinila Trumpa z maření spravedlnosti či přechovávání utajovaných spisů

Floridský soud zveřejnil obvinění vůči americkému exprezidentu Donaldu Trumpovi. Jedná se o 37 bodů včetně maření spravedlnosti a držení utajovaných informací. V některých bodech byl obviněn i Trumpův osobní asistent Walt Nauta. Exprezident se považuje za nevinného. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy uvedl, že stojí při Trumpovi a že jeho obvinění představuje temný den pro Spojené státy. Média upozorňují, že od soudního procesu zřejmě Trumpa dělí řada měsíců. Pokud by byl uznán vinným, hrozí mu vězení.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 22:41|

Zemřel dvojitý agent, který předal Moskvě tisíce amerických dokumentů

Ve věku 79 let zemřel bývalý agent FBI a sovětský a ruský špion Robert Hanssen. Informovala o tom zpravodajská stanice CBS News s odvoláním na Federální vězeňský úřad, podle kterého byl nalezen mrtvý ve své cele. Doživotí si Hanssen odpykával od roku 2002. Trestu smrti se vyhnul tím, že o rok dříve přiznal vinu.
6. 6. 2023|

Americké úřady uzavřely vyšetřování Pence kvůli tajným dokumentům, nevznesly obvinění

Americké ministerstvo spravedlnosti uzavřelo vyšetřování bývalého viceprezidenta Mikea Pence spojené s přechováváním utajovaných dokumentů v jeho domě, aniž by proti němu vzneslo obvinění. S odvoláním na své zdroje o tom v pátek informovala americká média. Vyšetřování začalo poté, co v lednu Penceův tým nahlásil nález vícero dokumentů s označením tajné v jeho domě ve státě Indiana.
2. 6. 2023|

Spojte se s námi. Americká CIA spustila v Rusku kampaň

Americká tajná služba CIA zahájila novou kampaň. Napříč sociálními sítěmi vyzývá Rusy, aby poskytli informace o dění v zemi. Cílí nejen na skryté odpůrce režimu Vladimira Putina, ale také na lidi, kteří nesouhlasí s dobyvačnou válkou proti sousední Ukrajině. Kampaň přichází v době, kdy se v Rusku zvedá vlna udavačství vůči spoluobčanům, především kvůli výrokům o válce na Ukrajině a nesouhlasu s Kremlem.
17. 5. 2023|

Vyšetřování ruského vlivu na Trumpovu kampaň skončilo. Prokurátor vytkl FBI tunelové vidění

Tvrdou kritikou postupů amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) skončilo čtyřleté šetření údajného ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. FBI neměla pro prověření prezidentské kampaně Donalda Trumpa „skutečné důkazy“ a příliš se spoléhala na tipy, které jí poskytli Trumpovi političtí oponenti, uvedl americký prokurátor John Durham, který ovšem nevznesl žádná obvinění, informovala agentura AP.
15. 5. 2023|

Americký voják zřejmě vynášel tajné informace o rusko-ukrajinské válce déle, než se tušilo

Americký gardista Jack Teixeira zřejmě zveřejňoval tajné dokumenty na internetu déle a ve větším rozsahu, než se doteď tušilo. Píše to v sobotu deník The New York Times. Profil, který používal Teixeira, začal zveřejňovat utajené dokumenty na síti Discord jen pár dní po začátku obnovené rusko-ukrajinské války. Americké ministerstvo obrany odmítlo zjištění deníku komentovat, napsala agentura Reuters.
22. 4. 2023Aktualizováno22. 4. 2023, 17:37|

Američané zasáhli proti tajné čínské policejní stanici v New Yorku. Ztěžovala život disidentům

Agenti americké FBI zatkli dva muže, kteří podle nich v čínské čtvrti v New Yorku provozovali tajnou čínskou policejní stanici. Podle žalobců sledovali na rozkaz Pekingu disidenty a zasahovali proti nim.
18. 4. 2023|

Peking nechce kvůli incidentu s balonem dovolit návštěvu Blinkena v Číně, píší Financial Times

Čína podle listu Financial Times (FT) nechce dovolit návštěvu amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena v Pekingu kvůli obavám, že americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zveřejní výsledky vyšetřování týkající se čínského špionážního balonu. Zařízení, které přeletělo Spojené státy, nechal americký prezident Joe Biden v únoru sestřelit. Blinken kvůli incidentu tentýž měsíc na poslední chvíli odložil svou plánovanou návštěvu Číny.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 22:08|

Americké úřady obvinily podezřelého z úniku tajných dokumentů

Zadržený Jack Teixeira, který je podezřelý ze zveřejnění tajných amerických dokumentů, byl obviněn z neoprávněného držení a předávání utajovaných informací. Jednadvacetiletý člen letecké složky národní gardy státu Massachusetts, kterého ve čtvrtek v souvislosti s případem zatkl Federální úřad pro vyšetřování (FBI), stanul před soudem v Bostonu. Federální soudce rozhodl, že Teixeira zůstane i nadále ve vazbě. Další slyšení se má konat příští středu.
14. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 23:01|

Rusko ve válce zničilo své speciální síly, obnova bude trvat roky, uvádí USA v uniklých dokumentech

Válka na Ukrajině zdecimovala jednotky ruských speciálních sil a Moskvě bude trvat roky, než je obnoví, domnívají se američtí představitelé. Píše to list The Washington Post (WP) s odkazem na utajené dokumenty, které se po masivním úniku v posledních týdnech rozšířily na internetu. Nejmenovaní představitelé v uniklých hodnoceních uvádějí, že ruští velitelé se příliš spoléhali na speciální síly a nasadili je spolu s pěchotou do přední linie, píše WP.
14. 4. 2023|

Po střelbě v bance v Louisville je několik mrtvých

Střelba v budově banky v centru amerického města Louisville si vyžádala pět mrtvých včetně útočníka. Devět lidí utrpělo zranění, informuje agentura AP s odvoláním na místní policii. Na místě zasahovali policisté i agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Všichni zranění, včetně dvou policistů, jsou podle stanice CNN v nemocnici. Motiv střelby není známý, podle agentury Reuters byl ale střelec současným či bývalým zaměstnancem banky.
10. 4. 2023Aktualizováno10. 4. 2023, 20:29|

Boss ruské mafie čeká v Česku na vydání do USA, žalobci chystají podklady

Jeden z šéfů ruské mafie Polad Omarov, kterého v lednu zatkla česká policie, měl plánovat vraždu íránské disidentky Masíh Alínežádové. Vyplývá to ze žaloby Spojených států, které žádají o jeho vydání. Alínežádová dostala už v minulosti od Američanů politický azyl. Čeští žalobci teď chystají podklady pro vydávací proces.
7. 3. 2023|

Mezinárodní policejní tým rozbil vyděračský gang hackerů

Německá policie ve spolupráci s kolegy z Europolu, Ukrajiny a amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) rozbila mezinárodní gang počítačových zločinců, který léta vydíral velké společnosti a instituce, a přišel si tak na desítky milionů eur (řádově stovky milionů korun). Informovala o tom agentura AP.
6. 3. 2023|