TÉMA

Zdeněk Bakala

Vydavatelství Economia prodalo týdeník Respekt skupině investorů a redaktorům

Časopis Respekt získala od vydavatelství Economia společnost Respekt Media tvořená rovným dílem firmami Denník N, Independent Press, Aegis Holding a redaktory. Finanční podrobnosti transakce zůstanou podle dohody zúčastněných stran důvěrné. Economia a Respekt Media to uvedly ve společné tiskové zprávě. Cena týdeníku bude od příštího týdne vyšší.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 19:35|

Bývalý důl Barbora se má proměnit v průmyslový park zhruba za miliardu eur

Průmyslový developer Panattoni koupí od společnosti Asental Zdeňka Bakaly část pozemků v areálu bývalého karvinského Dolu Barbora. Brownfield chce proměnit v průmyslový park. Stavební práce na zhruba stohektarovém pozemku by mohly začít za dva roky. Areál by se navíc mohl i výrazně rozšířit.
4. 10. 2023|

Nejbohatší Češkou je podle Forbesu znovu Kellnerová

Nejbohatší Češkou zůstává podle časopisu Forbes vdova po zesnulém podnikateli Petru Kellnerovi a dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou, jejíž majetek je 378 miliard korun. Meziročně lehce klesl o necelých pět miliard korun.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 15:20|

Soud zastavil insolvenční řízení s podnikatelem Krúpou vyhlášené na popud Bakaly

Městský soud v Praze zastavil insolvenční řízení se slovenským podnikatelem Pavolem Krúpou, které vyhlásil na popud miliardáře Zdeňka Bakaly. Důvodem je nedostatečná mezinárodní příslušnost, vyplývá z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Bakala požadoval zaplacení 777 milionů korun, které měl Krúpa uhradit na základě rozsudku amerického soudu, protože podle soudu vedl proti Bakalovi vyděračskou kampaň.
21. 9. 2022|

Soud zahájil na Bakalův popud insolvenční řízení s Krúpou, píší Seznam Zprávy

Městský soud v Praze vyhlásil na popud miliardáře Zdeňka Bakaly insolvenční řízení se slovenským podnikatelem Pavolem Krúpou. Bakala požaduje zaplacení 777 milionů korun, které měl Krúpa uhradit na základě rozsudku amerického soudu, protože vedl proti Bakalovi vyděračskou kampaň. Na zahájení insolvenčního řízení upozornil server Seznam Zprávy.
17. 8. 2022|

Nikdy jsem neměl jen jednu práci, říká šéfredaktor časopisu Forbes Petr Šimůnek

Když odešel z Hospodářských novin, sedl na motorku a vyrazil do Španělska. Původně měl v plánu strávit tam půl roku a rozmýšlet, co bude dělat dál. Za čtrnáct dní mu ale zazvonil telefon a on se vrátil, aby rozjel českou verzi časopisu Forbes. Jeho šéfredaktorem je Petr Šimůnek už přes deset let. Za svou kariéru prošel i Mladou frontou Dnes a deset let moderoval nedělní politickou diskuzi Partie na TV Prima. V novém díle podcastu Background ČT24 vzpomíná na své novinářské začátky i na rozhovory s Petrem Kellnerem.
13. 4. 2022|

Soud v USA nařídil prezidentem oceněnému Krúpovi zaplatit Bakalovi vysoké odškodné, zjistili Reportéři ČT

Společnost Arca Capital, která sdružuje přes dvě stě firem z mnoha oborů, vybudoval finančník Pavol Krúpa. Před třemi lety jej prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí za zásluhy –⁠ ocenil jeho aktivity proti Zdeňku Bakalovi. Za ty však podle nedávného rozsudku amerického soudu bude muset Krúpa zaplatit Bakalovi odškodné v řádech stovek milionů korun. Arca Capital je nyní v insolvenci, svým klientům dluží dvacet miliard korun. Krúpa tvrdí, že za to mohou dnešní manažeři firmy. Pro Reportéry ČT natáčel Hanuš Hanslík.
24. 11. 2021|

Soud zamítl žalobu OKD na firmu NWR a Bakalu. Těžební společnost po nich žádala skoro 25 miliard

Krajský soud v Ostravě v pátek zamítl společnou žalobu, ve které těžební společnost OKD (nyní Správa pohledávek OKD) žádala od firmy New World Resources NV (NWR) a podnikatele Zdeňka Bakaly více než 24,5 miliardy korun mimo jiné za podle ní neoprávněně vyplácené dividendy. Soud ale uvedl, že výplaty dividend byly podle zákona, informovala mluvčí soudu Veronika Ralevská.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 12:30|

Kvůli vyděračské kampani má Krúpa zaplatit Bakalovi 702 milionů korun, rozhodl soud v USA

Federální soudce v Jižní Karolíně rozhodl, že slovenský podnikatel Pavol Krúpa musí zaplatit více než 32,4 milionu dolarů (702 milionů korun) investorovi Zdeňku Bakalovi za to, že proti němu vedl vyděračskou kampaň. Vyplývá to z rozsudku, který ČTK poskytla Bakalova firma BM Management. Soud již dříve dospěl k závěru, že se Krúpa několik let systematicky snažil Bakalu očernit a následně po něm požadoval zaplacení 23 milionů dolarů (půl miliardy korun) výměnou za to, že přestane. Krúpa prohlásil, že rozsudek nedostal a v USA se žádného řízení neúčastnil.
22. 9. 2021|

Desetimiliardové pohledávky Citibank za OKD jsou platné, rozhodl soud

Pohledávky za více než 10 miliard korun, které za OKD přihlásila britská banka Citibank, jsou oprávněné. Rozhodl o tom opět Insolvenční soud v Ostravě. Insolvenční správce Lee Louda pohledávky v minulosti neuznal a banka, která by jinak byla největším věřitelem, se insolvenčního řízení s firmou OKD vůbec nemohla účastnit. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné a je možné, že stejně jako po prvním rozsudku v roce 2019 přijde odvolání.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 13:10|

Nejvyšší soud definitivně zprostil obžaloby aktéry privatizace OKD

Nejvyšší soud podle informací České televize odmítl dovolání státního zástupce v kauze privatizace OKD. Znalec Rudolf Doucha je tak definitivně zproštěn obžaloby, zproštěný je i exmanažer Fondu národního majetku Jan Škurek. Jeho bývalý kolega z fondu Pavel Kuta se konce procesu nedožil. Nejvyšší soud konstatoval, že jde ze strany státního zastupitelství o dovolání „zjevně neopodstatněné“.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 16:33|

Kriminalisté odložili údajné vytunelování OKD. Podezření z trestného činu se nepotvrdilo

Vyšetřovatelé po téměř pěti letech ukončili prověřování trestního oznámení týkajícího se možného vytunelování někdejších státních dolů OKD poté, co společnost v roce 2004 převzal miliardář Zdeněk Bakala. Kriminalisté rozsáhlý případ odložili, protože se nepotvrdilo podezření z trestného činu, uvedl na dotaz ČT dozorující státní zástupce Alexandr Dadam z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Kriminalisté prověřovali, zda nové vedení OKD po roce 2004 společnost záměrně netunelovalo pomocí údajně nevýhodných půjček, čímž by mohlo způsobit její úpadek v roce 2016.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 16:30|
Newsroom ČT24

Nezávislé maďarské novináře podpořilo vydavatelství Zdeňka Bakaly, tisk ho přirovnal k Sorosovi

Portál Index.hu byl jedním z mála maďarských médií, které se nebály kritizovat vládu Viktora Orbána, a patřil k nejčtenějším zpravodajským webům v zemi. S novým vlastníkem ale přišly v létě změny – skončit musel dosavadní šéfredaktor, na jeho podporu pak odešla téměř celá redakce. Ti nyní zakládají nové médium „Telex“, které má být kritické, objektivní a nezávislé stejně jako dřívější Index. Ke startu ale potřebuje peníze, které jim mimo jiné slíbil majitel české Economie Zdeněk Bakala. Proč ho maďarský list pojmenoval českým Sorosem? A jak se teď změní mediální scéna v Maďarsku? To jsou otázky pro pořad Newsroom ČT24.
27. 9. 2020|

Sněmovna jednala o zprávě komise k OKD. Kauza poškodila důvěru občanů v demokracii, míní Černohorský

Sněmovna ve čtvrtek projednávala závěrečnou zprávu vyšetřovací komise k privatizaci společnosti OKD. Předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti) uvedl, že případ privatizace a následného krachu těžební společnosti nenávratně poškodil důvěru občanů ve spravedlnost a systém parlamentní demokracie. Komunisté zase vyzvali vládu, aby se zabývala privatizačními zločiny. Při předcházejících interpelacích se dostali do sporu předseda KSČM Vojtěch Filip s Piráty.
30. 1. 2020Aktualizováno30. 1. 2020, 23:12|

Bývalé byty OKD přebírá od společnosti Residomo švédská firma Heimstaden Bostad

Firmu Residomo, která v Moravskoslezském kraji vlastní skoro 43 tisíc bytů, převážně po OKD, kupuje švédská společnost Heimstaden Bostad. Ta patří mezi největší poskytovatele nájemního bydlení v Evropě. Pro stávající nájemníky se nic nemění a na uzavřené smlouvy by neměla mít změna vlastníka žádný vliv. Firma Residomo o tom informovala v tiskové zprávě.
9. 1. 2020Aktualizováno9. 1. 2020, 18:06|

Na prodej je společnost Residomo i s byty, které dříve patřily OKD

Společnost Residomo, která vlastní více než 43 tisíc bytů v Moravskoslezském kraji dříve patřících OKD, je na prodej. Napsal to deník Hospodářské noviny (HN), kterému informaci potvrdili nynější majitelé Residoma, investiční fondy Blackstone a Round Hill Capital. Mezi zájemci o Residomo jsou podle listu výhradně zahraniční fondy. Smlouvy nájemníků, kteří bydlí v bytech společnosti Residomo, by se po případném prodeji firmy neměnily, řekla mluvčí Residoma Kateřina Piechowicz.
18. 12. 2019Aktualizováno18. 12. 2019, 15:43|

Bloomberg jako mediální problém. Agentura prezidentského kandidáta zatrhla investigativní články o demokratech

Bude Michael Bloomberg dalším americkým prezidentem? Miliardář a zároveň bývalý starosta New Yorku oznámil, že bude v blížících se nejsledovanějších volbách světa kandidovat za demokraty proti Donaldu Trumpovi. Má to ale jeden „mediální“ háček. Bloomberg vlastní zpravodajskou agenturu, která teď kvůli jeho boji o prezidentské křeslo dostala zákaz psát investigativní články o všech kandidátech Demokratické strany. Je práce novináře i v takovém případě pořád svobodná?
30. 11. 2019|

Zaorálek chce konkurovat poslanecké komisi, připravuje vlastní zprávu o OKD. Chce, aby obě posoudil státní zástupce

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce, aby státní zástupce posoudil zprávu sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci OKD. Domnívá se, že kauzu posoudí apoliticky. Zaorálek v komisi dříve zasedal, ale po svém jmenování do vlády z ní odešel, takže nebyl u závěrečných jednání. Z nich vyplynulo, že komise podá trestní oznámení mimo jiné na bývalého předsedu ČSSD, expremiéra Bohuslava Sobotku, nebo někdejšího sociálnědemokratického ministra Milana Urbana.
19. 10. 2019|

Poruba odkoupila část Oblouku. Unikátní bytový dům chce zrekonstruovat

Ostravský městský obvod Poruba odkoupil od soukromé společnosti Residomo, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, majetkový podíl v bytovém domě Oblouk. Jde o jednu z nejznámějších staveb socialistického realismu. Za 128 bytových jednotek obvod zaplatí 129 milionů korun. Obě strany v pondělí podepsaly kupní smlouvu.
14. 10. 2019|
90' ČT24

Podle Zaorálka nejsou závěry komise k OKD podložené. Pirát Černohorský oponuje: Máme nové důkazy

Závěry vyšetřovací komise k OKD, která chce podat řadu trestních oznámení, jsou podle ministra kultury a jejího bývalého člena Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nepodložené. Připomněl, že například expremiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) policie již kvůli privatizaci OKD vyšetřovala a případ odložila. Předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti) je ale přesvědčen, že vyšetřovatelé neměli k dispozici všechny důkazy, které dali poslanci dohromady. Důkazů je podle něj dost. Černohorský a další člen komise Josef Hájek (ANO) hovořili o jejích závěrech v Událostech, komentářích. V pořadu 90' ČT24 se práci komise věnoval i její člen Leo Luzar (KSČM).
9. 10. 2019|

Forbes: Nejbohatším Čechem zůstává Kellner, Babiš je čtvrtý. Z desítky vypadl Bakala

Nejbohatším Čechem zůstává majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkem v hodnotě 350 miliard korun. Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš propadl z druhého místa na čtvrté, jeho jmění se proti loňsku snížilo o pět miliard na 70 miliard korun.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 09:38|
Reportéři ČT

Reportéři ČT: OKD si půjčilo 31 miliard, peníze skončily u majitelů včetně Bakaly

Reportéři ČT získali dokument, který může vysvětlit krach těžební společnosti OKD v roce 2016. Jde o úvěrovou smlouvu OKD se Citibank ve výši 31 miliard korun. Peníze však společnost nepoužila na rozvoj firmy, ale skončily u hlavních akcionářů v zahraničí, mimo jiné i v daňových rájích. Případu se věnovali Michael Fiala a David Havlík.
13. 5. 2019|

Kauza OKD: Odvolací soud potvrdil zprošťující rozsudky u znalce Douchy i dalších dvou obžalovaných

Odvolací soud potvrdil zprošťující rozsudek v kauze související s údajně nevýhodnou privatizací těžební společnosti OKD. Obžalován byl jednak znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek k ceně státního podílu v OKD a rovněž bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek.
11. 4. 2019Aktualizováno11. 4. 2019, 17:31|

THQ Nordic koupila za 850 milionů české vývojářské studio, které stojí za populární hrou Kingdom Come: Deliverance

Rakouská společnost Koch Media, která patří firmě THQ Nordic, koupila české vývojářské studio Warhorse Studios. To stojí za úspěšnou počítačovou hrou Kingdom Come: Deliverance postavenou na realistickém pojetí středověku. Zaplatila za něj 33,2 milionu eur (přes 858 milionů korun). Většinovým vlastníkem studia Warhorse byl dosud finančník Zdeněk Bakala, jeho zakladateli pak hlavní vývojář Daniel Vávra a producent Martin Klíma.
13. 2. 2019Aktualizováno13. 2. 2019, 16:10|