TÉMA

Ivan Wernisch

Recenze: Daleko do ničeho, blízko od Wernische

Monografie Petra Hrušky Daleko do ničeho je věnována žijícímu klasikovi české poezie Ivanu Wernischovi. A nebude-li figurovat v anketách o nejlepší knihu roku 2019, bude to jen ignorantstvím hlasujících.
12. 2. 2020|

Magnesia Litera: Co tíží Radku Denemarkovou? Knihou roku 2018 jsou „čínské“ Hodiny z olova

Spisovatelka a překladatelka Radka Denemarková je autorkou Knihy roku 2018. Za mnohovrstevnatý román ze současné Číny Hodiny z olova získala už svou čtvrtou cenu Magnesia Litera. Do Asie shodou okolností přesahuje i objev roku Probudím se na Šibuji, prozaický debut Anny Cimy. V kategorii próza si nejlépe vedla prvotina Teorie podivnosti, naopak za poezii byl oceněn významný básník Ivan Wernisch.
7. 4. 2019Aktualizováno7. 4. 2019, 22:24|

Seznamte se s nominacemi cen Magnesia Litera: Pernambuco

I loňskou sbírkou Pernambuco Ivan Wernisch potvrzuje, že je významným současným básníkem. Vzpomínání na dětství a uplynulý svět prokládá v básních fanfarónským vyprávěním i banálními útržky. Jeho verše míří k tesknotě a ironii. Za Pernambuco je Wernisch nominován na cenu Magnesia Litera v kategorii nejlepší poezie.
3. 4. 2019|

A tolik o kráse. Cenu Franze Kafky obdržel básník Ivan Wernisch

Letošní Cenu Franze Kafky získal básník, spisovatel a překladatel Ivan Wernisch. Stal se jejím osmnáctým laureátem a pátým Čechem, který jedinou mezinárodní literární cenu udílenou v Česku dostal. Ze zdravotních důvodů ji ale nemohl osobně převzít, pověřil tím antikváře a přítele Jana Placáka.
23. 10. 2018|