TÉMA

Marek Epstein

Všechny přijmout nemůžeme, ale odmítnout také ne, říká o migraci Hollandová

Polská režisérka Agnieszka Hollandová po úspěchu na festivalu v Benátkách a negativní kampani ze strany některých polských politiků uvedla i do českých kin svůj nový film Hranice. Proplétá se v něm několik osudů aktivistů, uprchlíků i pohraničníků na polsko-běloruské hranici. „Poprvé za dlouhou dobu jsem měla pocit, že to má smysl,“ sděluje. Na Oscara třikrát nominovaná filmařka, jež studovala pražskou FAMU, mluví v Interview speciál i o Franzi Kafkovi, svém vztahu s Leonardem DiCapriem i o tom, co jí vadí na současných seriálech.
23. 10. 2023|

Jiřina Bohdalová hraje ženu, která tvrdí, že prošla gulagem. Připomnělo mi to tátu, říká

K devadesátinám, které oslavila před dvěma lety, dostala Jiřina Bohdalová scénář, který přímo pro ni napsal Marek Epstein. Drama s prozatímním názvem Svatá herečka právě natáčí v režii Jiřího Stracha. Ztvárnila roli spisovatelky, která se ve svých knihách vrací ke své zkušenosti vězenkyně pracovně-výchovných táborů v Sovětském svazu. Do vysílání Česká televize zařadí snímek příští rok.
24. 8. 2023|

Filmoví bratři Mašíni se do kin dostanou 70 let poté, co se skuteční probojovali přes železnou oponu

Na konci listopadu skončilo čtyřměsíční natáčení filmu Bratři inspirované odbojovou skupinou bratří Mašínů. Hlavní role Josefa a Ctirada ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal. Podle režiséra Tomáše Mašína, který je s předobrazy hlavních hrdinů vzdáleně spřízněn, má jít o upřímný pohled na dramatické události, které jsou dodnes vnímány kontroverzně. Premiéru bude mít snímek Bratři v říjnu 2023, přesně sedmdesát let od útěku části odbojové skupiny bratří Mašínů na Západ.
6. 12. 2022|

Příbuzný bratří Mašínů o nich točí film. Když na vás střílí, pacifismus není namístě, hodnotí jejich činy

Odbojová skupina bratří Mašínů patří k příběhům moderní historie, které stále vzbuzují emoce. Byli její členové, když vedli ozbrojený odboj proti komunistické totalitě, hrdinové, nebo vrazi? Režisér Tomáš Mašín, který je s Mašínovými vzdáleně spřízněn, je vnímá podle svých slov pozitivně. Dramatické události se rozhodl přenést na filmové plátno, scénář napsal Marek Epstein. Natáčení Bratrů začalo v srpnu. Jako Josef byl obsazen Oskar Hes, Ctirada ztvárňuje Jan Nedbal.
24. 8. 2022|

Hlavně to zdraví, přeje si Langmajer při zásnubách a Nedbal v ringu

Režisér Jiří Vejdělek natáčí zatím poslední díl připravovaného komediálního cyklu Hlavně to zdraví. Podle scénářů Marka Epsteina vznikly humorně laděné příběhy o lidech, jejichž mládí je nenávratně pryč, ale do důchodu mají ještě daleko – a hlavně, do jejich života mnohdy komicky zasáhly choroby. V televizních filmech se s neduhy vyrovnávají Jiří Langmajer, Jan Nedbal či Simona Stašová.
29. 4. 2022Aktualizováno29. 4. 2022, 15:04|

Martin Dejdar prověřuje na divadle podezřelé úmrtí

Hledání pravdy bývá někdy obtížné. Přesvědčí se o tom i bývalý detektiv v podání Martina Dejdara v nové divadelní hře Mléčné sklo. Napsal ji filmový scenárista Marek Epstein, inscenaci o morálce v současném světě uvádí pražské divadlo MANA.
10. 2. 2022|

Česká televize chystá novinky: další Případy 1. oddělení, tarantinovské Devadesátky i pelíškovskou tragikomedii

Pokračování kriminálních Případů 1. oddělení, temné Devadesátky, rodinní Špunti na cestě, večerníčkový jezevec Chrujda nebo dokument k devadesátinám Jiřiny Bohdalové. Česká televize připravuje desítky nových projektů. Část z nich v rozhovoru pro Studio 6 přiblížil generální ředitel ČT Petr Dvořák a herečka Simona Stašová, kterou diváci uvidí v komedii Něco na zub.
13. 5. 2021|

Se sebevědomím bojuji neustále, obhajovat pozici je svazující, říká Trojan o svých úspěších

Herec Ivan Trojan získal o víkendu sedmého Českého lva, tentokrát za roli léčitele Jana Mikoláška v dramatu Agnieszky Hollandové Šarlatán. V Interview ČT24 mluví o úskalích herectví, Dejvickém divadle i svých synech, kteří ho prý učí „nezestárnout“.
8. 3. 2021|

Šarlatán je blíž Oscarovi, Zpráva se vrací na Slovensko

Film Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové, který Česko vyslalo ucházet se o Oscara, se dostal do užšího výběru prestižního filmového ocenění americké Akademie filmového umění a věd. Úspěch u akademiků nicméně nezaznamenal slovenský kandidát, tedy Zpráva Petera Bebjaka. Obě dramata opírající se o skutečné osudy vznikla s přispěním České televize. Oscara za cizojazyčný film si naposledy odnesl Kolja.
10. 2. 2021|

Nabarvené ptáče si může odnést evropského Oscara, nominaci má i Agnieszka Hollandová

Ve španělské Seville byly tradičně vyhlášeny užší nominace na Evropské filmové ceny. Úspěch zaznamenaly i tituly spojené s českou kinematografií. Nejlepším filmem se může stát Nabarvené ptáče Václava Marhoula. Mezi režiséry je na ocenění navržena polská filmařka Agnieszka Hollandová za snímek Šarlatán, který vznikl v české koprodukci a podle scénáře Marka Epsteina.
10. 11. 2020|

Slovensko posílá Oscarovi Zprávu. Útěk z Osvětimi se točil v české koprodukci

Slovenská kinematografie se pokusí filmového Oscara zaujmout dramatem Zpráva. Snímek o útěku z koncentračního tábora v Osvětimi vychází ze skutečného příběhu. Natočil ho režisér Peter Bebjak, mimo jiné s přispěním České televize. Česká i slovenská kina by měla Zprávu uvést na konci ledna příštího roku.
6. 11. 2020|

Glosa z Berlinale: I bezmocní mají moc, připomněl Šarlatán s Trojanem

„Nebyl schopen akceptovat bezmocnost,“ říkají tvůrci filmu Šarlatán o Janu Mikoláškovi, léčiteli a znalci léčivých rostlin. Na filmovém festivalu Berlinale se drama v hlavní roli s Ivanem Trojanem promítalo ve čtvrtek večer ve světové premiéře. I bezmocnost může být ale inspirací posunout společnost dál, poznamenala v diskusi k filmu režisérka Šarlatána Agnieszka Hollandová. S odkazem na esej Václava Havla z roku 1978 Moc bezmocných.
28. 2. 2020|

Vždycky Most, nebo spadne Klec? Český lev zveřejnil televizní nominace

Seriály Most! a Zkáza Dejvického divadla nebo film Klec získaly nominace na Českého lva v televizních kategoriích. Pět z celkem šesti nominovaných počinů vzniklo pod hlavičkou České televize. Výběr z nejlepších kinosnímků už Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) zveřejnila v polovině ledna. Vítězové všech kategorií budou vyhlášeni 7. března v přímém přenosu ČT.
10. 2. 2020|

„Nikdy nechtěj dělat zázraky.“ Šarlatána Agnieszky Hollandové představuje trailer

Novinku Agnieszky Hollandové, životopisné drama Šarlatán, čeká na konci února světová premiéra na festivalu Berlinale. Tvůrci při té příležitosti zveřejňují první oficiální trailer k tomuto filmu inspirovanému osudy českého léčitele. Do tuzemských kin Šarlatán zamíří 26. března. Hlavní roli svěřila polská režisérka Ivanu Trojanovi, léčitelova asistenta a zároveň životního partnera ztvárnil slovenský herec Juraj Loj.
6. 2. 2020|

Berlinale si pozvalo Šarlatána. Agnieszka Hollandová v něm režíruje Ivana Trojana

Nejnovější snímek oceňované polské režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán, v hlavní roli s Ivanem Trojanem, bude mít světovou premiéru na festivalu Berlinale. Drama inspirované osudy lidového léčitele, odsouzeného ve vykonstruovaném procesu, uvede sekce Special Gala.
14. 1. 2020|

Agnieszka Hollandová není žádný šarlatán. Začala natáčet chystaný film o českém léčiteli

Polská režisérka Agnieszka Hollandová začala natáčet film Šarlatán, inspirovaný příběhem českého léčitele. První klapka dramatu s Ivanem Trojanem v hlavní roli padla na apríla ve věznici v Mladé Boleslavi.
2. 4. 2019|

Jiřina Bohdalová natáčí s Kryštofem Hádkem. Skončí to tragicky, ví už režisér Strach

Režisér Jiří Strach opět natáčí pro Českou televizi. Do hlavních rolí psychodramatu s pracovním názvem Cvrček obsadil Jiřinu Bohdalovou a Kryštofa Hádka. První záběry vznikaly na pražské náplavce.
19. 10. 2018Aktualizováno19. 10. 2018, 15:14|