TÉMA

Jiří Dientsbier

Měli bychom lépe spolupracovat v oblasti nových technologií, shodli se Petříček s Pompeem

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo přiletěl do Česka. V úterý měl program především v Plzni, kde si s českým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) připomněl 75. výročí konce druhé světové války a osvobození města vojáky USA. Na následujícím jednání pak probírali bezpečnostní témata, vztahy mezi Spojenými státy, Evropskou unií a Čínou. Důraz státníci kladli na rozvoj ekonomické spolupráce mezi zeměmi, a to například v oblasti nových technologií. Petříček také oznámil, že Česká republika nepočítá s podpisem nového memoranda se Spojenými státy týkajícího se výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech.
11. 8. 2020Aktualizováno11. 8. 2020, 20:15|

Skupina senátorů chce do ústavy zakotvit právo bránit se zbraní, vychází z petice se sto tisíci podpisy

Právo bránit se legálně drženou zbraní chce do ústavního pořádku zakotvit skupina senátorů. Zákonodárci horní komory připravili novelu, která má mimo jiné reagovat na snahu Evropské unie držení zbraní regulovat, a doplnila by Listinu základních práv a svobod. Senátorská iniciativa vychází z petice, kterou podepsalo přes sto tisíc lidí.
17. 9. 2019|

Senátní volby zůstanou dvoukolové, australský model neprošel

Volby do Senátu zatím zůstanou dvoukolové, lidé tak budou senátory vybírat dva víkendy po sobě. Návrh na zavedení jednokolové volby podle australského modelu ve čtvrtek zamítli sami senátoři. Podle návrhu by lidé na jednom lístku stanovovali pořadí kandidátů a hlasy pro neúspěšné adepty by se připočítávaly úspěšnějším uchazečům. Piráti v reakci na to oznámili, že ve sněmovně představí vlastní návrh změn.
18. 10. 2018|