TÉMA

Česká onkologická společnost

Kontroverze kolem Národního onkologického institutu v Praze mizí, řekla předsedkyně odborné společnosti

Záměr postavit Národní onkologický institut v Praze za sedm miliard korun vyvolal mezi odborníky kontroverze, podle předsedkyně České onkologické společnosti Jany Prausové se je daří zahlazovat. Neshody podle ní setřela diskuse, ve které někteří lékaři původně chyběli. „Najdeme společnou nit,“ řekla v pořadu Události, komentáře. Jeho hostem byl i jeden z iniciátorů myšlenky a vedoucí Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Cibula.
22. 7. 2021|

Stát chystá vznik národního onkologického institutu. Odborná veřejnost preferuje regionální centra

Plán na vybudování národního onkologického institutu čelí kritice. Špičkové centrum za sedm miliard korun má vyrůst v hlavním městě asi do pěti let –⁠ počítá s tím i národní plán obnovy. Odborná společnost ale záměr nepodporuje a peníze by raději poslala současným regionálním centrům. Rakovina je v Česku druhou nejčastější příčinou úmrtí, ročně jí podlehne na 27 tisíc lidí.
17. 7. 2021|

Onkologičtí pacienti stráví méně času u specialisty, nově jim pomůže praktický lékař

O vyléčené onkologické pacienty se od ledna příštího roku budou moci starat praktičtí lékaři. Má se tím ulevit přetíženým onkologickým centrům, a zlepšit tak dostupnost péče pro nově nemocné. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. S rakovinou nebo po její léčbě žije v Česku kolem půl milionu lidí. Každý rok je nově diagnostikovaný nádor u 80 tisíc lidí, asi 30 tisíc Čechů ročně nemoci podlehne.
18. 10. 2018|