TÉMA

Pervitin

Zkušenost s drogami má podle evropské studie 29 procent dětí mezi 15 a 16 lety

Evropská komise potvrdila rozhodnutí české vlády zařadit látku HHC na seznam zakázaných přípravků. Důvodem byly desítky případů předávkovaných dětí. Hrozbou zůstávají i tradiční drogy. Podle evropské studie ESPAD 2019 má s nimi zkušenost 29 procent dětí ve věku 15 až16 let. Nejčastěji jde o konopné látky a extázi.
26. 2. 2024|

Přes čtyřicet procent dospělých v Česku zkusilo nelegální drogy. Kampaň Zkratky chce zvýšit povědomí o závislosti

Přes čtyřicet procent Čechů starších patnácti let podle průzkumu k nové preventivní kampani Zkratky přiznává, že minimálně jednou v životě zkusilo nelegální drogu. Osmdesát procent respondentů odpovědělo, že chápe, že drogy někdo vyzkouší, a třetina jejich rekreační užívání schvaluje. Preventivní kampaň České asociace pojišťoven (ČAP) a Policie ČR s názvem Zkratky si dává za cíl zvýšit povědomí o látkových závislostech a dopadech dlouhodobé konzumace drog a podpořit informovaná rozhodnutí.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 20:17|

Policie obvinila skupinu lidí kvůli výrobě a prodeji pervitinu, hrozí jim až osmnáct let

Kriminalisté z Národní protidrogové centrály obvinili osm lidí v souvislosti s výrobou a prodejem pervitinu. Organizovaná skupina podle nich pašovala ve speciálně upraveném autě z Rumunska, Polska, a zejména Srbska léky s obsahem pseudoefedrinu, ze kterých pak na několika místech v Plzeňském kraji a v budově někdejší továrny na Bruntálsku vyráběla pervitin. Drogu členové skupiny měli následně distribuovat v celé České republice.
13. 9. 2023|

Soud se zabývá případem rozsáhlé výroby a distribuce pervitinu. Obžalovaný muž z Polska vinu popřel

Před olomouckým krajským soudem stanulo sedm lidí obžalovaných v souvislosti s výrobou pervitinu a distribucí drogy v Česku a Polsku. Šest obžalovaných pochází ze Šumperska, jeden z Polska. Polák Norbert Boguslav Wybraniec podle státního zástupce zajišťoval dodávku lékových přípravků s pseudoefedrinem a chemikálií potřebných k výrobě pervitinu. U soudu Wybraniec prohlásil, že z Polska do Česka žádné léky ani chemikálie nedovážel a s výrobou narkotik neměl nic společného.
28. 8. 2023|

Muž podal dívce velké množství pervitinu, ta následně zemřela. Soud mu vyměřil devítiletý trest

Pardubický soud poslal do vězení na devět let Lukáše Holíka, který způsobil smrt nezletilé dívky. Dal jí vypít velké množství pervitinu ve vodě. Jiří Vodák, který stanul před soudem pro nedovolenou výrobu a distribuci drogy, byl odsouzen na tři roky a dva měsíce nepodmíněně. Rozsudek je pravomocný, obžalovaní a státní zástupce se dohodli na vině a trestu. Soud také rozhodl o náhradě škody pro rodinu zemřelé dívky. Její matka, bratr a sestra mají dostat po 700 tisících korunách s úroky.
24. 5. 2023|

Americké vojáky vystřídali drogově závislí. Taliban v boji proti opiu využívá bývalou základnu

Taliban vyhlásil v Afghánistánu válku drogám. Zakázal pěstování máku i výrobu opia a pervitinu. Závislé, kteří žijí na ulicích, v raziích přesouvá do přeplněných odvykacích center. Maková pole však byla ve válkou poznamenané zemi na hranici ekonomického kolapsu jediným zdrojem obživy pro část tamních zemědělců, kteří nyní nemají pro svá vyprahlá pole alternativu. Produkce opia v Afghánistánu přitom paradoxně roste. Do výroby a pašování jsou zapojeni příslušníci Talibanu, islamistického hnutí, které zákaz samo vydalo.
17. 4. 2023|

Vrchní soud potvrdil ženě za vraždu novorozeného syna patnáct let vězení

Za vraždu novorozence z loňského května odvolací Vrchní soud v Praze potvrdil matce patnáct let vězení. Žena se k činu přiznala a uvedla, že ji mrzí. Rozhodnutí je pravomocné. Za vraždu dítěte hrozilo ženě až dvacetileté vězení. Podle soudu však nebyl skutek spáchán nijak výjimečným způsobem, vyšší trest by tak nebyl namístě.
14. 3. 2023|

Soud potrestal čtyři lidi za pašování drog do příbramské věznice. Dva poslal za mříže

Okresní soud v Příbrami potrestal čtyři lidi v případu pašování drog do věznice Bytíz. Dva z obžalovaných poslal soud za mříže, dvěma udělil podmíněné tresty. České televizi to sdělil mluvčí příbramského soudu Bohuslav Viták. Rozsudek je zatím nepravomocný. Obžalobě čelili celkem dva vězni a tři civilisté, jednoho člověka nakonec soud zprostil viny.
16. 2. 2023|

Policie navrhla obžalovat sedm lidí z pašování drog do věznice Valdice

Policie ukončila vyšetřování případu pašování drog a zakázaných léčiv do věznice Valdice na Jičínsku. Kriminalisté navrhli obžalovat sedm lidí z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Podle spisu obžalovaní jednali jako členové organizované skupiny složené ze čtyř mužů a tří žen. V případě odsouzení jim hrozí tresty od dvou do deseti let, uvedla mluvčí policie Eliška Pospíšilová.
13. 1. 2023|

Za výbuch varny půjde muž do vězení jen na deset let, podle odvolacího soudu jej způsobil nedbalostí

Trest za explozi varny pervitinu v panelovém domě v Ostravě snížil odvolací soud ze čtrnácti na deset let. Vrchní soud tedy vyhověl odvolání a změnil kvalifikaci z úmyslného obecného ohrožení na nedbalostní trestný čin. Svůj verdikt zdůvodnil tím, že Karel Janáč nezpůsobil výbuch úmyslně. Exploze zranila šest lidí a narušila statiku pětipatrového domu. Škoda přesáhla 12 milionů korun.
14. 12. 2022|

Expolicista má za vraždu sousedky a podpálení bytu strávit 28 let za mřížemi

Soud ve středu uložil bývalému pražskému policistovi výjimečný trest 28 let vězení mimo jiné za vraždu sousedky a následné založení požáru v panelovém domě v Modřanech. Součástí verdiktu, který není pravomocný, je i protidrogové a sexuologické léčení v ústavní formě. Šestatřicetiletý muž totiž znásilnil několik žen včetně vlastní matky a i vraždu podle znalců spáchal kvůli své deviaci. Obžalovaný tvrdí, že v době skutků byl nepříčetný kvůli pervitinu. Sexuální úchylku popírá.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 12:36|

Celníci na D2 zajistili skoro tunu tablet, šlo by z nich vyrobit 80 kilogramů pervitinu

Celníci minulý týden zajistili ve voze kontrolovaném na dálnici D2 tři čtvrtě tuny tablet s obsahem efedrinu pro výrobu pervitinu. Je to největší záchyt na jihu Moravy minimálně za 25 let. Z daného množství by bylo možné vyrobit až 80 kilogramů pervitinu. Policie v souvislosti s tím obvinila dva lidi, oba jsou ve vazbě a v případě prokázání viny jim hrozí až dvanáct let vězení.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 11:30|

Za výrobu pervitinu si pětice odpyká osm až třináct let vězení, potvrdil soud

Za výrobu a prodej téměř dvanácti kilogramů pervitinu potvrdil olomoucký vrchní soud pětici obžalovaných mužů tresty od osmi do třinácti let vězení. Léky s obsahem účinných látek odsouzení ve velkém dováželi z lékárenské sítě v Rumunsku. Drogy pak prodávali v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Výrobu a prodej návykových látek většina mužů přiznala, popírali ale většinou množství i rozsah své angažovanosti.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 13:18|

Ostrava, Brno, Budějovice. Tato města mají v Evropě nejvíc pervitinu v odpadních vodách

Množství pervitinu v českých odpadních vodách je zdaleka nejvyšší v Evropě. Vyplývá to ze studie Evropského monitorovacího střediska pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA), která analyzovala odpadní vody ve zhruba 80 městech 25 evropských zemí. V případě pervitinu obsadila česká města dokonce prvních pět příček za rok 2021.
18. 3. 2022|

V kauze kyjovské pervitinové varny poslal soud recidivistu na deset let do vězení

Olomoucký vrchní soud v úterý potvrdil deset let vězení Janu Moravanskému souzenému v kauze velkokapacitní výroby pervitinu v chemické laboratoři v Kyjově na Hodonínsku. Jde o posledního z pětice obžalovaných mužů, zbylí tři obžalovaní byli již dříve odsouzeni k devíti až jedenácti letům vězení a jeden dostal podmíněný trest. Případ Moravanského byl již loni v únoru vyloučen kvůli jeho nepřítomnosti k samostatnému projednání, z jednání se poté znovu omlouval. V úterý k soudu opět nedorazil, souhlasil však s jednáním v jeho nepřítomnosti.
25. 1. 2022|

„Práci“ dealerům drog znesnadňují elektronické recepty i policisté z 11. oddělení

Od ledna se musí elektronicky evidovat takzvané recepty s modrým pruhem, tedy na opiátové léky. Policisté si od novinky slibují, že více zabrání zneužívání předpisů na trhu s drogami. V Praze proti dealerům zasahuje speciálně vytvořený tým.
2. 1. 2022|

Česko je úspěšné v odhalování varen pervitinu. V Praze se radili odborníci, jak postupovat dál

V Evropě se v posledních letech zvyšuje zájem o pervitin. Trh zásobují gangy z Íránu, Afghánistánu i Mexika. Dřív detektivové na starém kontinentu zadrželi ročně zhruba kolem tuny této látky, nyní jsou to desítky tun. Ani Česku se problém nevyhýbá. I proto je součástí mezinárodní skupiny policistů, žalobců a celníků, která se na boj proti drogám zaměřuje. A ve středu jednala v Praze.
22. 9. 2021|

Afghánci začali vařit pervitin. Taliban chce s drogami skončit

Taliban tvrdí, že jeho vláda zastaví produkci opia. Podle expertů je to ale v podstatě nemožné, zvlášť kvůli zhoršující se ekonomické situaci země. Boj s produkcí návykových látek tak může být kartou při vyjednávání nových vládců země se Západem. Evropské úřady varují, že vedle opiátů se Afghánistán stává také základnou produkce syntetických drog – hlavně metamfetaminu.
5. 9. 2021|

V USA loni zemřelo na předávkování 93 tisíc lidí. Důvodem je zřejmě čím dál otrávenější nabídka drog

Ve Spojených státech zemřelo loni na předávkování drogami 93 tisíc lidí, je to dosud nejvíce za rok a o 29 procent víc než rok předtím. Uvádí to zpráva amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zveřejněná ve středu. Podle expertů přispěla k výraznému nárůstu úmrtí pandemie covidu-19, během níž byli závislí lidé izolovaní a měli horší přístup k sociálním a zdravotním službám.
16. 7. 2021|

Pstruzi mohou být závislí na pervitinu, který proniká do řek, ukázal český výzkum

Pstruzi, kteří delší dobu žijí ve vodě kontaminované pervitinem, se stanou na droze závislými. Po jejich přemístění do jiného prostředí se na nich projevují abstinenční příznaky. Vyplývá to výzkumu týmu vědců z České zemědělské univerzity v Praze a z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
12. 7. 2021|

Podle policie byl zákrok proti muži v Teplicích přiměřený. Trestný čin v něm nespatřuje ani GIBS

Donucovací prostředky použité policisty při zákroku proti Romovi v Teplicích odpovídaly intenzitě mužova útoku. Uvedli to zástupci krajského policejního ředitelství. Muž po zákroku zkolaboval a zemřel v sanitce. Trestný čin v jednání policistů momentálně nespatřuje ani Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Sdělila, že nebude proto ve věci zahajovat úkony trestního řízení.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 16:45|

Z domů v Kyjově zmizí tuny chemikálií, které zde zůstaly po varně pervitinu

Ve dvou objektech v centru Kyjova na Hodonínsku zůstaly po varně drog tuny chemikálií, odborná firma je začíná odvážet a likvidovat. Trvat to bude minimálně pět dní, řekl mluvčí radnice Filip Zdražil. Kvůli manipulaci s nebezpečnou látkou musela podle něj a policejního mluvčího Pavla Švába policie odpoledne 39 lidí evakuovat. V objektech policie zasahovala v dubnu 2019, na místo tehdy dorazil i pyrotechnik. Nebezpečné látky tam už nejsou, byly zlikvidovány před dvěma lety. Provozovatele varny již dříve soud potrestal vězením.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 18:42|

Seniorka pomáhala známým s výrobou pervitinu. Skupina si jeho prodejem vydělala desítky milionů

Moravskoslezští kriminalisté rozbili organizovanou skupinu výrobců pervitinu. Od roku 2018 dodali tři obvinění podle kriminalistů na trh desítky kilogramů drogy a vydělali přes sto milionů korun. Mezi obviněnými je dvaasedmdesátiletá seniorka. S výrobou pervitinu dvěma známým pomáhala.
15. 6. 2021|

Vrchní soud se zastal obžalovaného v případu kyjovské varny. Krajský soud bagatelizoval obhajobu, rozhodl

Soud, který rozhodoval v případu odhalené varny pervitinu v Kyjově, podle odvolacího senátu do jisté míry bagatelizoval obhajobu jednoho z obžalovaných. Případ Jana Moravanského, kterému soud původně vyměřil deset let vězení, se proto vrátí k novému rozhodnutí. Moravanský je jediným z obžalovaných v případu, který uspěl s odvoláním. Varnu odhalili policisté z Národní protidrogové centrály v roce 2019. Našli v ní několik set kilogramů chemikálií.
20. 5. 2021|