TÉMA

Jackson Pollock

Při razii proti pašerákům našla policie obraz Jacksona Pollocka

Policie v Bulharsku našla obraz Jacksona Pollocka. Malbu jednoho z největších amerických malířů dvacátého století policisté objevili při operaci proti pašerákům uměleckých předmětů. Cenu obrazu odhadli experti až na padesát milionů eur (asi 1,2 miliardy korun).
22. 3. 2023|

Umění po válce hledalo Cesty svobody. Pollock chtěl být v obraze a malířky nechtěly být smetí

Vídeňská galerie Albertina Modern otevřela Cesty svobody. Výstava nabízí reprezentativní výběr umělců amerického abstraktního expresionismu, v dialogu s umělci francouzského informelu a také podobně zaměřenou scénou Rakouska. Konkrétní jména vymezuje podtitul: Od Jacksona Pollocka až k Marii Lassnigové.
19. 11. 2022|

Albertinu zachvátila vizuální smršť Jeana-Michela Basquiata. Talentu, který prostě „vždycky maloval“

Ve vídeňské galerii Albertina je do 8. ledna k vidění velká retrospektiva Jeana-Michela Basquiata. Jde o první představením tohoto významného amerického umělce v Rakousku. Návštěvníky vystavuje frontálnímu útoku Basquitovy vizuální smrště.
8. 10. 2022|

Nic není jako dřív, připomíná v Římě výstava Jacksona Pollocka

Říkalo se o něm, že rozdělil dvacáté století na dvě poloviny nebo že malbu sice osvobodil, ale zároveň zničil. Jackson Pollock patří k nejvýraznějším inovátorům výtvarného umění v historii. Výběr z jeho díla spolu s pracemi jeho výrazných souputníků vystavuje nyní Galerie Vittoriano v Římě.
19. 10. 2018|