TÉMA

Peter Handke

Divadelní Flora začala Pravidly úklidu. Ukrajinky drhnou i zažrané skvrny ve společnosti

V Olomouci začal jeden z největších tuzemských divadelních festivalů Divadelní Flora. Program otevřela premiéra autorské hry Pravidla úklidu, která vychází z autentických zkušeností ukrajinských žen pracujících v Česku v nejméně oceňovaných profesích. Olomoucká přehlídka trvá do 21. května a návštěvníky zve na sedm desítek akcí.
10. 5. 2022|

Nedělejte ze mě blázna, žádal Zdeněk Adamec. Rakouský nobelista debatuje nad jeho sebeupálením

Případ mladého muže, který se v roce 2003 upálil na Václavském náměstí, inspiroval hru nobelisty Petera Handkeho. Jak první z českých scén inscenaci podle textu rakouského dramatika připravilo pražské Divadlo Na zábradlí. Vychází v ní i z kontroverzí spojených s autorem. Inscenace je rozdělena do dvou částí, které se hrají na dvou různých místech.
7. 12. 2021|

Nobelista Handke, kritizovaný za popírání válečných zločinů, dostal v Srbsku vysoké státní vyznamenání

Rakouský spisovatel a držitel Nobelovy ceny za literaturu Peter Handke v neděli obdržel od srbského prezidenta Aleksandara Vučiče jedno z nejvyšších státních vyznamenání. Řád dostal za mimořádné zásluhy při šíření dobrého obrazu Srbska a za trvání na pravdě bez kompromisů, uvedla agentura AFP. Spisovatel je pro podporu Srbska v 90. letech a v období režimu Slobodana Miloševiče v zemi velmi populární. Za stejné postoje ale sklízí i kritiku.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 12:12|

Jugoslávský pas ničemu nebrání. Zastánce Srbů a nobelista Peter Handke zůstává rakouským občanem

Nositel Nobelovy ceny za literaturu Peter Handke zůstává rakouským občanem. Úřady ve spolkové zemi Korutany zastavily řízení o odnětí jeho občanství, uvedl deník Die Presse s odvoláním na hejtmana Petera Kaisera. Handke, který zaujímal prosrbské postoje za války v Jugoslávii, v roce 1999 obdržel pas od režimu tehdejšího jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, což vyvolalo pochyby o možnostech jeho občanství.
29. 4. 2021|

Po skandálu hned dvě jména. Nobelovu cenu za literaturu získali Olga Tokarczuková a Peter Handke

Nobelovu cenu za literaturu za rok 2018 získala polská spisovatelka Olga Tokarczuková. Letošním laureátem je také rakouský autor Peter Handke. Vyhlášena byla hned dvě jména, protože v loňském roce toto prestižní ocenění uděleno nebylo kvůli skandálu kolem sexuálního obtěžování ve Švédské akademii, která laureáty vybírá.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 13:02|

Navzdory GPS všichni bloudíme. Režisér Bambušek se vydává po našich stopách

Začalo to běžnou manželskou hádkou a skončilo bezradnou globální migrací. Nová inscenace režiséra Miroslava Bambuška vychází z pohybu a chůze, které jsou metaforou mezilidských vztahů. Stopy zbloudilých uvádí v pražském prostoru DUP39.
16. 10. 2018|