TÉMA

Raspenava

Na Liberecku se auto srazilo s nákladním vozem a autobusem, šest lidí se zranilo

Silnici I/13 u obce Krásný Les na Liberecku uzavřela ve čtvrtek ráno nehoda autobusu, nákladního a osobního automobilu. Z pětadvaceti účastníků nehody se šest lidí zranilo, uvedli na síti X krajští hasiči. Silnice první třídy byla téměř pět hodin uzavřená. Provoz se podařilo obnovit kolem půl dvanácté.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 12:32|

Obce na Plzeňsku a Frýdlantsku mají nejdražší vodu v zemi. Je tam málo odběratelů a složité zásobování

Za pitnou vodu zaplatí letos lidé nejvyšší částku na Plzeňsku. K nejdražším oblastem patří také Frýdlantský výběžek. I tam v letošním roce znovu voda podražila. Do ceny se promítá složité zásobování, náklady na obnovu vodárenské sítě a především malý počet odběrných míst.
2. 1. 2023|

Sníh komplikoval dopravu. Meteorologové prodloužili výstrahu

V Jizerských horách a Krkonoších od nedělního rána připadlo na některých místech i přes 30 centimetrů sněhu, sněžilo až do pondělního večera. Pro nákladní dopravu byla uzavřená silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachov a dál do Polska, v Libereckém kraji narazil vlak do spadlého stromu, na Karlovarsku se srazila tři osobní vozidla s nákladním autem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněžením platila nejprve do pondělního odpoledne, týkala se Jizerských hor, Krkonoš, Šumavy nebo Jeseníků. Později ale ČHMÚ výstrahu prodloužil, nově platí do úterních 9:00.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 21:02|

V Libereckém kraji a na Vysočině mohou namrzat silnice, řidiči by měli být opatrní

V Libereckém kraji je sníh na vozovkách v horských oblastech Jablonecka a Semilska. Povrchy silnic jsou jinak v kraji mokré a mohou namrzat, upozorňují silničáři. Varování platí i pro rychlostní silnici 35 mezi Libercem a Turnovem. Vyplývá to z údajů na webu Ředitelství silnic a dálnic. Namrzlé silnice mohou dělat potíže i na Vysočině. „Voda, která napadla v první půlce noci, zmrzla,“ řekl dispečer k situaci v tomto kraji.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 06:55|

Dopravu na severu a západě Čech zkomplikovalo husté sněžení

Husté sněžení komplikuje dopravu na severu a západě Čech. Sníh zaměstnává silničáře hlavně v horských oblastech, třeba v Karlovarském kraji jsou ale špatně sjízdné také hlavní tahy a v Libereckém kraji na hlavních silnicích leží rozbředlý sníh. Meteorologové varují před náledím i sněhem.
19. 1. 2021Aktualizováno19. 1. 2021, 20:34|

Před deseti lety zasáhly Frýdlantský výběžek silné povodně. Zemřelo pět lidí, škody dosáhly stovek milionů

Pršet začalo 6. srpna 2010. V následujících třech dnech napadlo na hřebenech Jizerských hor v celkovém součtu přes 300 milimetrů srážek. Řeky reagovaly okamžitě a prudce: více než stoletá voda se prohnala povodím Lužické Nisy, Smědé, Ploučnice a Kamenice. Zemřelo 5 lidí, škody byly odhadovány ve stovkách milionů korun. Nejpostiženější byly Heřmanice, Raspenava, Chrastava, Hrádek nad Nisou, Frýdlant a Lindava, v Polsku pak Bogatynia a Zgorzelec.
7. 8. 2020|

U Raspenavy na Liberecku hoří les, na místě zasahoval vrtulník

Hasičům se v pondělí odpoledne podařilo lokalizovat požár bukového lesa u Raspenavy na Liberecku. S ohněm v obtížně přístupném terénu bojují od rána, zasaženo bylo území bezmála šesti hektarů. Hašení s ohledem na terén a rozsah požáru potrvá nejméně do úterý.
15. 10. 2018Aktualizováno15. 10. 2018, 16:15|