TÉMA

Radůza

Posledné veci Mira Žbirky mohou být první. Vedou nominace na ceny Anděl

Favoritem hudebních cen Anděl za rok 2022 je Miro Žbirka. In memoriam může díky desce Posledné veci zvítězit ve čtyřech kategoriích, včetně alba roku. Jména vítězů, jimž Česká hudební akademie rozdá celkem patnáct sošek, budou známa 15. dubna. Přímý přenos vyhlášení výsledků odvysílá České televize.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 12:20|

Vzpomínky na Hanu Hegerovou: Byla pravdivá, uměla vyvolat smích i husí kůži

Hana Hegerová bývá označována za „první dámu českého šansonu“ nebo „českou Edith Piaf“. Takové nálepky sice prý neslyšela ráda, vysloužila si je ale svou pečlivostí při výběru repertoáru i jeho nastudování a autenticitou, kterou dovedla oslovit. Především pravdivost na zpěvačce, která zemřela 23. března, oceňují její kolegové z hudební branže.
24. 3. 2021|

Radůza pluje kupředu s Anitou Garibaldiovou, vydala záznam koncertního melodramu

Na objednávku Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR) napsala Radůza komponovaný večer Kupředu plout. Inspirovala se osudem ženy, jež stála po boku Giuseppa Garibaldiho v bojích za sjednocení Itálie. Spolu s rozhlasovým orchestrem a svou doprovodnou kapelou projekt uvedla v prosinci 2018. Záznam tohoto jediného provedení nyní vydává.
9. 11. 2020|

Radůza možná vymění harmoniku za tu autobusovou. I další umělci si hledají jinou práci

Kulturní akce jsou od 12. října z důvodu pandemie covidu-19 zakázané, protikoronavirová opatření ale do kultury zasahují už od letošního března. Zrušené a odkládané koncerty nebo představení znamenají pro řadu umělců existenční problémy, zvláště pro ty, kteří nejsou zaměstnanci. Někteří hledají práci mimo svůj obor. Mezi nimi písničkářka Radůza.
17. 10. 2020|

Radůza trampuje na Divokém západě. Společnost jí dělá Muž s bílým psem

Nové album písničkářky Radůzy je poctou autorům táborových písní a indiánských příběhů. Vrací se na něm i do vzpomínek na dětství, kdy jezdila s rodiči trampovat. Desku Muž s bílým psem doplňuje také zpěvník, audiokniha a povídka z Divokého západu, kterou Radůza napsala a která vše propojuje do jednoho příběhu, jak je u písničkářky zvykem. Novinku posluchačům představuje během podzimních koncertů po celém Česku, přiblížila ho i v rozhovoru pro Události v kultuře.
15. 10. 2018|