TÉMA

Divadlo Na zábradlí

Racek vrací do Divadla Na zábradlí nekonečné čekání na štěstí, které nepřichází

Do pražského Divadla Na zábradlí se vrací Racek. Hra Antona Pavloviče Čechova měla na této scéně naposledy premiéru před třiceti lety v oceňovaném nastudování Petra Lébla. Nyní komedii o nenaplněných ideálech a citech režíruje Jiří Havelka.
22. 3. 2024|

Divadlo Na zábradlí vzkřísilo Tolstého mrazivou odpověď na smysl života

Ve svém posledním románu Vzkříšení vylíčil Lev Nikolajevič Tolstoj společenskou atmosféru Ruska konce devatenáctého století. Příběh o pokřivenosti ruské justice a morálky se rozhodlo v dramatizaci uvést pražské Divadlo Na zábradlí. V hlavních rolích morálně čisté prostitutky a prohnilého šlechtice se představují Kateřina Císařová a Miloslav König.
19. 6. 2023|

Vtělení hudby, jedinečná osobnost, vzpomíná na Soňu Červenou umělecký svět

Umělci i hudební kritici vzpomínají na operní pěvkyni Soňu Červenou, která v neděli zemřela ve věku 97 let, jako na mimořádnou umělkyni a výjimečného člověka. Oceňují její umělecký přínos i neuvěřitelnou vitalitu, se kterou do posledních chvil svého dlouhého života udivovala šarmem a inspirovala své okolí. Podle generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka za sebou Červená nechává obrovský kus práce a všichni na ni vzpomínají s vděčností a láskou.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 16:27|

Juráček a Horáková v garsonce. Hra O Pavlovi vypovídá o samotě i střetu dvou výrazných osobností

Režisér a scenárista Pavel Juráček a jeho manželka Daňa Horáková byli po podpisu Charty 77 nuceni odejít na Západ. Usadili se v Německu. Jejich desetileté soužití vylíčila Horáková v oceněné knize O Pavlovi, podle ní vznikla nyní stejnojmenná inscenace v pražském Divadle Na zábradlí. Klaustrofobní mnichovská garsonka, v níž žili, posloužila divadelním tvůrcům k výpovědi o samotě a izolaci ve vztahu.
4. 5. 2023|

Zemřel velký hledač Ivan Vyskočil, šedá eminence divadla šedesátých let

Zemřel spisovatel, divadelník a pedagog Ivan Vyskočil, den po svých čtyřiadevadesátých narozeninách. Velký hledač, zneklidňovač a posedlík, jak ho v Dálkovém výslechu nazval Václav Havel, patřil k předním osobnostem divadelní alternativy. Mimo jiné spoluzakládal Divadlo Na zábradlí a byl osobností experimentální pražské scény Reduta. Objevil se i ve filmech jako příležitostný herec.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 13:14|

Medvěd s motorovou pilou nařezal povídky o outsiderech do divadelní hry

Pražské Divadlo Na zábradlí objevilo povídky finské spisovatelky Rosy Liksomové a rozhodlo se na nich postavit samostatné představení. Do hry Medvěd s motorovou pilou vybrali texty, které tragikomickým způsobem vykreslují životy lidí často na okraji společnosti. Divákům se v režii Jana Mikuláška dostane černého humoru i sociálních témat.
10. 11. 2022|

Divadelní Flora začala Pravidly úklidu. Ukrajinky drhnou i zažrané skvrny ve společnosti

V Olomouci začal jeden z největších tuzemských divadelních festivalů Divadelní Flora. Program otevřela premiéra autorské hry Pravidla úklidu, která vychází z autentických zkušeností ukrajinských žen pracujících v Česku v nejméně oceňovaných profesích. Olomoucká přehlídka trvá do 21. května a návštěvníky zve na sedm desítek akcí.
10. 5. 2022|

Divadlo Na zábradlí otevře Discoland Sylvie, postaví ho ze vzpomínek

Discoland Sylvie je jedním ze symbolů porevolučního Česka. Pozornost k podniku problematického Ivana Jonáka nedávno opět přitáhl seriál České televize Devadesátky. Inscenaci o něm nyní chystá i pražské Divadlo Na zábradlí. Autorská novinka staví na vzpomínkách bývalých zaměstnanců i návštěvníků.
13. 4. 2022|

Dramatik, disident, prezident. Před deseti lety zemřel Václav Havel

Česká republika si v sobotu připomíná deset let ode dne, kdy zemřel Václav Havel, poslední československý a první český prezident. Do povědomí se dostal v šedesátých letech jako dramatik a kritik cenzury, později jako spoluautor textu Charty 77. Během normalizace se stal vůdčí osobou disentu a později i politickým vězněm. Po revoluci byl v prosinci 1989 zvolen prezidentem. Ve funkci hlavy státu měl skalní obdivovatele i tvrdé politické odpůrce. Zemřel 18. prosince 2011 ve věku 75 let.
18. 12. 2021|

Nedělejte ze mě blázna, žádal Zdeněk Adamec. Rakouský nobelista debatuje nad jeho sebeupálením

Případ mladého muže, který se v roce 2003 upálil na Václavském náměstí, inspiroval hru nobelisty Petera Handkeho. Jak první z českých scén inscenaci podle textu rakouského dramatika připravilo pražské Divadlo Na zábradlí. Vychází v ní i z kontroverzí spojených s autorem. Inscenace je rozdělena do dvou částí, které se hrají na dvou různých místech.
7. 12. 2021|

Činohru ND povede od příští sezony duo SKUTR, nahradí Špinara

Činohru Národního divadla (ND) povede režijní duo SKUTR. Rozhodl o tom ředitel první scény Jan Burian. Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka vystřídají dosavadního šéfa Daniela Špinara příští rok v srpnu. Jejich projekt vsadil na širší záběr činohry, než tomu bylo dosud. Oba už zkušenosti s Národním divadlem mají. Jsou podepsaní pod osmi inscenacemi. Například pod velmi úspěšnou Kyticí.
24. 11. 2021|

Někam jsem to ukryl, pamatoval si Havel pouze o reportáži z vězení. Vyšla až nyní

Knižně vychází reportáž Václava Havla o jeho prvním uvěznění po vydání Charty 77. Ztracený rukopis, doplněný o další eseje, vydává Knihovna Václava Havla v publikaci Někam jsem to ukryl. Někdejší disident v textech popisuje vyšetřování, ale i pozdější pocit viny po slibu, že utlumí své politické aktivity výměnou za propuštění.
15. 11. 2021|

Senát ocenil medailemi šéfa BIS Koudelku, architektku Jiřičnou nebo skladatele a textaře Suchého

Senát v úterý při příležitosti Dne české státnosti rozdal stříbrné medaile významným českým osobnostem. Ocenění si převzali například pověřený ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka, architektka Eva Jiřičná nebo dramatik, skladatel, textař a režisér Jiří Suchý. Stříbrné medaile, které Senát uděloval už podesáté, jim předal předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS).
28. 9. 2021Aktualizováno28. 9. 2021, 20:37|

Zemřel herec Vladimír Marek. Devatenáct let působil v Divadle Na zábradlí

V 69 letech zemřel ve čtvrtek divadelní a filmový herec Vladimír Marek. Informoval o tom server Blesk.cz. Umělec dlouho bojoval s těžkou nemocí. Začínal jako loutkař, vrchol jeho kariéry přišel v Divadle Na zábradlí, kde působil v letech 1991–2010 a vytvořil tam přes třicet divadelních rolí.
30. 7. 2021|

Zahradní slavnost neskončí, dokud bude dost přičinlivých Hugů Pludků. A frází

Ve Východočeském divadle uspořádali Zahradní slavnost. Hra Václava Havla je jednou z jeho nejčastěji inscenovaných textů. Napřesrok uplyne šedesát let od prvního uvedení, podle režiséra nového nastudování Břetislava Rychlíka ale absurdní komedie prvního polistopadového prezidenta nestárne. Svou aktuálností promlouvala i k dalším divadelníkům.
13. 6. 2021|

Před 25 lety zemřela Olga Havlová. Měla složité mládí, přesto celý život pomáhala ostatním

Před 25 lety, 27. ledna 1996, zemřela první manželka prezidenta Václava Havla Olga Havlová. V nedožitých 63 letech podlehla rakovině. Chudá dívka z pražského Žižkova se po seznámení s Václavem Havlem zapojovala do disidentských aktivit a v roce 1982 podepsala Chartu 77. Poté, co se stala první dámou, se věnovala pomoci potřebným, díky čemuž byla uznávána po celém světě a několikrát oceněna.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 14:12|

Zemřel herec a dabér Ladislav Mrkvička

Ve věku 81 let zemřel herec Ladislav Mrkvička. Držitel Českého lva i Thálie ztvárnil desítky rolí ve filmu i v divadle. Věnoval se také dabingu. Srdce diváků si získal skromným a nenápadným herectvím.
28. 12. 2020Aktualizováno28. 12. 2020, 20:41|

Na pláž do divadla. Na zábradlí nabízejí předpremiéru více lidem, než se čekalo

Koronavirová opatření de facto ukončila tuto divadelní sezonu, soubory už ale připravují tu další. Jak bude vypadat první zářijové představení, se mohou v mimořádné sérii předpremiér přesvědčit návštěvníci Divadla Na zábradlí. Komedii Zlatá pláž, kterou divadlo uvede, režíruje Jan Prušinovský.
9. 6. 2020|

V Dejvickém divadle hledají komplice, může jím být každý

Kdo už je a kdo ještě není spolupachatel, zjišťuje nová inscenace Dejvického divadla. Hru Komplic napsal před téměř půlstoletím švýcarský dramatik Friedrich Dürrenmatt. Detektivní groteska o hledání hranice viny ve zkorumpované společnosti nevyžadovala podle tvůrců žádnou přílišnou aktualizaci.
9. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 20:20|

Divadlo Disk uvede po dvanácti letech Dostojevského Bratry Karamazovy

Letošní absolventi Katedry činoherního divadla z pražské DAMU představí na prknech divadla Disk ruskou klasiku Bratři Karamazovi. Mladí herci tak na jeviště vrací dramatizaci, kterou původně pro Divadlo Na zábradlí před více než čtyřiceti lety připravil Evald Schorm.
26. 1. 2020|

Tajný agent v Divadle Na zábradlí by nejspíš hlasoval pro brexit

V pražském Divadle Na zábradlí řeší případ s Tajným agentem. Divadelní novinku napsal režisér David Jařab podle románu, v němž britský spisovatel před stoletím vylíčil nepovedený atentát na londýnskou observatoř. V hlavních rolích se představují Jiří Vyorálek a Anna Fialová.
4. 12. 2019|

Stivínová znova na scéně Národního divadla. Oběd u Wittgensteina ji uvrhl do pasti vztahů

Po patnácti letech se vrací do Národního divadla herečka Zuzana Stivínová. A to v roli jedné ze sester ve hře Thomase Bernharda Oběd u Wittgensteina. Premiéru černé komedie o propletených vztazích jedné rodiny připravil režisér a umělecký ředitel Činohry Národního divadla Daniel Špinar.
9. 11. 2019|

Recenze: Zastřelte ji, nenechte ji trápit. Kóma v Divadle Na zábradlí

Nová inscenace v pražském Divadle Na zábradlí je umělecký malér. Dobrý snad leda k tomu, že ukazuje, kudy by se tato scéna neměla ubírat.
20. 3. 2019|

Glosa: Vezmi klasika, naporcuj ho, zapěj a posypej to vtipy

Něco musí být ve vzduchu, jinak si neumím vysvětlit dojem z posledních dvou, či vlastně tří premiér na renomovaných pražských divadelních scénách. Co mají společného nejnovější inscenace v Dejvickém divadle, v Divadle Na zábradlí a v Divadle Komedie?
29. 1. 2019|