TÉMA

Jie Ťien-ming

Jack Ma není jediný Číňan, který záhadně zmizel. Na vyšetřování nepohodlných lidí má Peking zvláštní systém

Šéf čínského e-shopového gigantu Alibaba Jack Ma je stále nezvěstný. Na veřejnosti se neukázal od října 2020. Není to ale zdaleka první podobný případ, v komunistické Číně je naopak poměrně běžné, že se ztrácejí lidé ve vrcholných manažerských pozicích. Svoji zkušenost má i český prezident Miloš Zeman, jehož bývalý poradce Jie Ťien-ming je od února 2018 nezvěstný a zřejmě se nachází v čínském vězení.
13. 1. 2021|

Muž zapletený do kauzy Jie Ťien-minga dostal v Číně doživotí za korupci, jiného finančníka poslaly soudy na smrt

Bývalý šéf čínské státní bankovní společnosti China Development Bank Chu Chuaj-pang byl odsouzen k doživotnímu vězení za korupci. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters, která se odvolává na sdělení soudu v čínské provincii Che-pej. V úterý stejná agentura informovala, že byl k trestu smrti kvůli úplatkům a bigamii odsouzen někdejší předseda čínské státní společnosti Huarong Asset Management Laj Siao-min.
7. 1. 2021|

Kvůli podezření z korupce byl zatčen exprezident čínské CITIC Bank, jejíž skupina převzala CEFC

Bývalý prezident čínského finančního ústavu CITIC Bank Sun Te-šun byl kvůli podezření z korupce zatčen. S odvoláním na čínskou prokuraturu o tom informovala agentura Reuters. CITIC Bank je součástí čínské státní společnosti CITIC Group, která už dříve převzala kontrolu nad firmou CEFC Europe. Ta v Česku zaštiťovala většinu čínských obchodních aktivit.
8. 4. 2020|

Evropská centrála společnosti CITIC dostala mocného šéfa. Slavii nadále řídí Tvrdík

Předsedou představenstva CITIC Europe Holdings se stal Cchaj Chua-siang, který je také předsedou dozorčí rady celé mateřské čínské korporace CITIC Group. Na svém twitterovém účtu o tom informoval člen vedení firmy Jaroslav Tvrdík. Uvedl, že on sám nadále plně zodpovídá mimo jiné za fotbalovou Slavii Praha, kde je předsedou představenstva.
14. 12. 2019|

Exšéf CEFC údajně uplácel vysoce postaveného čínského politika

Jméno bývalého šéfa společnosti CEFC China Energy Jie Ťien-minga figuruje v rozsáhlém korupčním procesu, v němž je souzen někdejší nejvyšší představitel čínské komunistické strany v provincii Kan-su. Ve čtvrtek prokuratura obvinila Wang San-jüna, že přijal od exšéfa CEFC úplatky v blíže neurčené výši, informovala agentura Reuters s odvoláním na čínskou státní televizi CCTV. CEFC si před časem vybrala Česko jako sídlo svých evropských aktivit a Jie Ťien-ming se stal čestným poradcem českého prezidenta Miloše Zemana.
12. 10. 2018|