TÉMA

Kolín

Pavilon O kolínské nemocnice je v novém. Rekonstrukce se zdržela o desetiletí, týkala se jí Rathova kauza

Hotová je rekonstrukce pavilonu O kolínské nemocnice. Sídlí v něm ORL, cévní chirurgie, část interního oddělení a odborné ambulance. Byla to zakázka, která hrála významnou roli v někdejší kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Kvůli tomu se rekonstrukce výrazně zdržela, stavební práce začaly až v roce 2022. Středočeský kraj za rekonstrukce včetně mobiliáře a zdravotnické technologie zaplatil 222 milionů korun.
7. 2. 2024|

Po Česku nově jezdí vlak vyrobený v Číně. Cestující doveze z Ústí nad Labem do Kolína

Cestující na trati z Ústí nad Labem do Kolína nově vozí rychlík Sirius. Je to poprvé, co vlak vyrobený v Číně jezdí na české železnici. Původně byl vyroben pro Leo Express, nakonec ho do zkušebního provozu ale nasazuje společnost RegioJet. Šestivozová souprava zatím jezdí na čtyřech spojích denně.
5. 2. 2024|

Soud bude muset řešit, jestli nebylo v možnostech školy získat peníze na asistentku

Ústavní soud (ÚS) se zastal rodiny, která zdravotně handicapovanému chlapci finančně přispívala na služby asistentky ve škole. O žalobě, která zdůrazňovala právo na bezplatné vzdělávání, znovu rozhodne soud v Kolíně. Musí se důkladněji zabývat tím, zda by pro školu hrazení nákladů v plné výši z vlastního rozpočtu znamenalo nepřiměřenou zátěž, případně zda udělala dost pro to, aby peníze získala z jiných veřejných zdrojů.
5. 12. 2023|

Sněhové srážky se z jihu Čech přesunuly nad Slezsko. Vznikají závěje

Sněžení, které komplikovalo hlavně dopravu již v pátek, v noci na sobotu ještě zesílilo a přes den neustávalo. Na šumavských hřebenech hor ležel večer i metr sněhu. V jižních Čechách hejtman vyhlásil kalamitní stav. Večer se sněhové srážky přesunuly na východ země, konkrétně z jižní Moravy hlavně do Slezska, kde se k nim přidal vítr. Dopravu na silnicích přes den zkomplikovaly nehody i nesjízdné úseky. Vlaky nabíraly zpoždění nebo je dopravci odříkali kvůli padlým stromům na kolejích i zasněženým výhybkám. Popadané stromy poškodily i elektrické vedení.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 23:18|

Nemocnice v Nymburku má novou magnetickou rezonanci, je první v regionu

Nymburská nemocnice má nový přístroj pro magnetickou rezonanci. Je první v regionu a jeho provoz výrazně zkrátí čekací doby na vyšetření. Přístroj umístěný ve zrekonstruovaných prostorách pavilonu E začne fungovat od prosince. Včetně servisu vyšel na zhruba 38,5 milionu korun, nemocnice jej pořídila z evropského programu React-EU. Zařízení funguje pro spádovou oblast se zhruba sto tisíci lidmi.
20. 11. 2023|

Toyota v Kolíně spustila výrobu karoserií, naplno se rozjede v pondělí

Výroba v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se v pondělí téměř po čtyřech týdnech plně obnoví. Firma v pátek spustila výrobu karoserií a lakovnu. Auta se v Kolíně přestala vyrábět 22. srpna, závod tak přijde o devatenáct dnů výroby. Důvodem odstávky byly chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil v polovině srpna rozsáhlý požár.
15. 9. 2023|

Škoda Auto v Kvasinách pozastaví výrobu, po záplavách ve Slovinsku nemá díly od dodavatele

Škoda Auto pozastaví nejméně na týden od pondělí výrobu v závodě v Kvasinách na Rychnovsku, částečně zřejmě omezí i výrobu v Mladé Boleslavi. Důvodem je výpadek významného dodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu zničily záplavy. Výpadek postihl celý koncern Volkswagen, informovala o tom za automobilku Ivana Povolná. Podle předsedy podnikové rady a odborového předáka Jaroslava Povšíka se omezení týká všech modelů kromě plně elektrického modelu Enyaq.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 19:10|

Kolínská Toyota prodlužuje odstávku, kvůli požáru u dodavatele chybějí díly

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá i příští týden, minimálně do pátku 15. září. Auta se v Kolíně přestala vyrábět 22. srpna. Důvodem jsou chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil v polovině srpna požár. Podle automobilky se zatím nepodařilo obnovit výrobu u dodavatele, jasný není ani termín výroby aut v Kolíně.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 17:22|

Odstávka v kolínské Toyotě se protahuje. Potrvá i příští týden

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá i příští týden, minimálně do pátku 8. září. Auta se v Kolíně přestala vyrábět minulý týden v úterý. Důvodem jsou chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil v polovině srpna rozsáhlý požár. Podle automobilky nyní není jasné, kdy se výroba obnoví. Informoval o tom její mluvčí Tomáš Paroubek.
31. 8. 2023|

Odstávka v kolínské Toyotě potrvá nejméně do prvního září

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá minimálně do pátku 1. září. Auta se v Kolíně přestala vyrábět v noci z pondělí na úterý. Důvodem jsou chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil minulý týden rozsáhlý požár. Podle automobilky nyní není jasné, kdy se výroba obnoví.
25. 8. 2023|

Kolínská Toyota zastavuje výrobu kvůli nedostatku dílů

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně od úterý zastaví letos podruhé výrobu kvůli nedostatku komponentů. Chybí jí díly, které automobilce dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil minulý týden rozsáhlý požár. Většina zaměstnanců Toyoty v úterý do práce přijde, budou ale vykonávat jiné činnosti. Zatím není jasné, kdy se výroba obnoví, řekl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.
21. 8. 2023|

Lidem se v neděli otevírají židovské památky, které běžně nejsou přístupné

Veřejnosti se v neděli otevírá 55 židovských památek v Česku, které nejsou běžně přístupné nebo byly v posledních letech opraveny. Lidé si budou moci prohlédnout například synagogu v Čáslavi nebo židovské hřbitovy v Litomyšli, Kolíně a Polné. Den židovských památek se koná pošesté.
13. 8. 2023|

V Kolíně cestou k zásahu havarovala cisterna. Jeden hasič zahynul

V Kolíně zemřel v noci na čtvrtek hasič při havárii hasičské cisterny, která jela k požáru rodinného domu v Krakovanech. Další tři jeho kolegové utrpěli při nehodě zranění, jednoho s vážným zraněním záchranáři letecky transportovali do pražské nemocnice.
20. 7. 2023|

Železniční dopravu mezi Prahou a Kolínem poznamenalo poškozené trakční vedení

Poškozené trakční vedení ve stanici Velim na Kolínsku komplikovalo dopravu na železničním koridoru mezi Prahou a Kolínem. Dálkové spoje jezdily odklonem, pro regionální vlaky zavedly České dráhy náhradní autobusovou dopravu. Mimořádnost skončila v noci na úterý.
3. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 06:29|

Návrat vlaků do starých kolejí urychlí cestování Praha–Brno. Trasu ujedou o 20 minut rychleji

Dálkové vlaky směřující z Prahy do Brna a dále do Vídně či Bratislavy se vracejí na trať přes Českou Třebovou. Je to dobrá zpráva pro cestující, kteří chtějí jezdit co možná nejrychleji po kolejích mezi dvěma největšími městy v republice, protože se cestovní doba výrazně zkracuje. Radost mohou mít také obyvatelé Pardubic a České Třebové, protože jim významně přibývá spojů jak do Prahy, tak i do Brna. O něco horší spojení s oběma městy mají nyní cestující z Havlíčkova Brodu a Žďáru nad Sázavou, kde zastavovala část dálkových vlaků, které se nyní vracejí na rychlejší trasu, a také z Kolína.
1. 7. 2023|

Mezi Kolínem a Kutnou Horou vykolejil nákladní vlak, provoz na trati je omezen

Mezi Kolínem a Kutnou Horou ve čtvrtek večer vykolejily čtyři vagony nákladního vlaku, nehoda se obešla bez zranění. Vlak při nehodě poškodil trakční vedení, výhybky i pražce. Místem nehody se jezdí po jedné ze dvou kolejí sníženou rychlostí sedmdesát kilometrů v hodině. Zprovoznění druhé koleje se předpokládá o půlnoci. Příčina vykolejení vlaku zatím není známá. České dráhy zavedly mezi Kolínem a Čáslaví náhradní autobusovou dopravu, některé dálkové vlaky odklánějí přes Pardubice, vyplývá z informací na webu Českých drah (ČD). Škodu odhadla Drážní inspekce na více než 1,6 milionu korun.
8. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 12:19|

Kolín má nové přístaviště pro osobní lodě. Naproti začala i stavba plovoucího mola

Ředitelství vodních cest (ŘVC) v pátek v Kolíně na Kmochově ostrově uvedlo do provozu nové veřejné přístaviště pro osobní lodě. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velká plavidla. Letos je to druhé ze série přístavišť na Labi mezi Kolínem a Mělníkem, první slouží už zhruba měsíc v Nymburce. Na protějším břehu současně začala stavba plovoucího mola pro malá plavidla, hotové má být na konci roku, informoval mluvčí ŘVC Jan Bukovský.
2. 6. 2023|

Místo Prahy Kladno nebo Mělník. Drahé bydlení ve velkých městech odvádí lidi do menších

Zájem lidí o bydlení v okolí velkých měst se v posledním roce podle prodejců zvedl asi o třetinu. Kvůli drahým nemovitostem i hypotékám jsou nabídky v metropolích méně dostupné. Místo Prahy tak raději volí Beroun, Kladno nebo Mělník.
28. 5. 2023|

Resortu dopravy vadí kvalita u rychlíkových spojů. Chce zrušit limit na pokuty

Ministerstvo dopravy řeší problémy s kvalitou vlaků na rychlíkových železničních spojích. U nově podepisovaných kontraktů chce resort zrušit limit na výši pokut. V součtu za loňský rok činily asi jedenáct milionů korun.
24. 5. 2023|

Výroba v kolínském závodu Toyota se na konci února plně neobnoví

Výroba aut v kolínské automobilce Toyota se po odstávce zatím nevrátí do plného provozu, dodávky dílů nebudou ani začátkem března stoprocentní, uvedli v pátek odboráři. Odstávka kvůli nedostatku komponentů začala 1. února, linky se mají znovu rozběhnout 27. února. Zaměstnanci dostali informaci, že budou po skončení odstávky pracovat ve výrobě tři dny v týdnu místo pěti, řekla předsedkyně odborů automobilky Martina Kleimodová.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 17:57|

Kolínská automobilka Toyota zastavuje výrobu. Firmě chybí komponenty z Číny

Továrna automobilky Toyota v Kolíně ve středu zastaví výrobu. Důvodem odstávky je nedostatek výrobních dílů od dodavatelů. Počítá se s tím, že výroba bude stát zatím do konce února, dotkne se to asi tří tisíc zaměstnanců. Pro automobilku, která denně produkuje přes tisíc aut, to bude znamenat velké ztráty. Očekává se i dominový efekt, kdy zastavení výroby v Toyotě zasáhne i firmy, které jí dodávají díly.
31. 1. 2023|

Kolínská Toyota v únoru zastaví kvůli nedostatku komponentů výrobu

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně zastaví v únoru kvůli nedostatku komponentů výrobu, poslední směna je plánovaná na 31. leden. Informoval o tom mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.
24. 1. 2023|

Provoz na trati Praha–Kolín v pátek přerušila nehoda, po desáté hodině večer byl obnoven

Provoz na frekventované železniční trati Praha - Kolín v pátek večer zhruba na dvě a půl hodiny přerušil střet vlaku s člověkem. Nehoda se stala mezi Běchovicemi a Úvaly. Sražená žena na místě zemřela. Na Twitteru o tom informovali pražští záchranáři. Krátce po 22:00 byl provoz obnoven, uvedly na svém webu České dráhy (ČD).
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 22:24|

Zvýhodněné jízdné letos stát vyšlo na pět miliard korun. Úřady zkoumají, jestli sleva není moc vysoká

Stát za letošní zvýhodněné jízdné pro studenty a seniory zaplatí dopravcům pět miliard korun. České televizi to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Slevu vláda tento rok snížila z pětasedmdesáti na padesát procent. V současnosti úřady zkoumají, jestli není i tak moc vysoká.
24. 12. 2022|