TÉMA

František Skála

„Ke konci si možná půjdeme po krku.“ Polovina Tvrdohlavých společně tvoří v Mikulově

Volné umělecké sdružení Tvrdohlaví se sice už dávno rozpadlo, jeho členové se ale v menším či větším počtu potkávají čas od času na společných výstavách. Další takovou příležitostí je Mikulovské výtvarné sympozium, u jehož založení před třiceti lety Tvrdohlaví stáli. V letošním ročníku se tu sešli na několikatýdenní tvůrčí „dílně“, ze které vzejde výstava.
19. 7. 2023|

Mladým bych radil, aby se nebáli být trapní, říká výtvarník František Skála

Výtvarník František Skála v Interview ČT24 mluvil o tom, proč je ruční práce nenahraditelná i proč si myslí, že soutěžit v umění není nemorální. „Tvorba je veliké dobrodružství. Člověk to dělá kvůli tomu dobrodružství. Kdybych už věděl, co mám udělat, tak mě to bavit nebude,“ říká umělec, který stál u vzniku skupiny Tvrdohlaví i divadla Sklep. S kapelou Třaskavá směs, kde vystupuje sám za sebe a bez převleků, pokřtil nedávno novou desku Rotika.
5. 6. 2023|

Tam uvnitř něco je. Hororové básničky Tomáše Peřiny s ilustracemi Františka Skály

„Vteřiny střemhlav běží, pryč z toho pokoje. Kniha tam jen tak leží, však uvnitř něco je…“ Kniha Tam uvnitř něco je překvapí dětské čtenáře podivnými příšerami a bizarními strašidelnými představami, třeba o proměně Červené karkulky v „ukrutnou Rudou Karkuli“ nebo superhrdinském čubčím synovi. Básničkové horory jsou debutem Tomáše Peřiny, do ilustrací jeho imaginaci převedl výtvarník František Skála.
28. 5. 2023|

Umění je svědkem, dokládá v Národní galerii Konec černobílé doby

Národní galerie v Praze (NGP) otevírá novou stálou expozici umění dvacátého a jednadvacátého století. Jmenuje se 1939–2021: Konec černobílé doby. Autoři chtějí ukázat, že v dané době existovalo více různých pojetí umělecké kvality paralelně vedle sebe.
25. 5. 2023|

Malý Pán čelí v novém filmu nástrahám velkého světa

Velká cesta Malého Pána bude mít pokračování. Na loutkové dobrodružství po osmi letech navazuje nový filmový příběh, který se částečně natáčel přímo ve středočeských lesích. Loutky i fantaskní mikrosvět filmu opět vytvořil výtvarník František Skála.
19. 4. 2023|

Odstrkovaný pes Františka Skály čeká u Vltavy na loď do Drážďan

Nadživotní socha psa stojí nově na náplavce Rašínova nábřeží v Praze. Sedm metrů dlouhé zvíře vytvořil výtvarník František Skála. Skálův psík zůstane u Vltavy do 27. září, poté by měl odplout do Drážďan.
15. 9. 2022|

Humor i celé dějiny 20. století. Čtyřiadevadesátiletá výtvarnice Věra Nováková má v centru DOX výstavu

V Centru současného umění DOX vystavuje čtyřiadevadesátiletá Věra Nováková. Průřez tvorbou všestranné výtvarnice ukazuje vývoj výtvarného umění ve dvacátém století. Jak sama říká, maluje to, co žije. K jejím tématům patří totalitní režimy, manželství s výtvarníkem Pavlem Brázdou i pozitivní pohled do budoucnosti.
12. 7. 2022|

Českou sezonu v Drážďanech si nenechají ujít Černého mimina ani Švankmajerova imaginace

Drážďany hostí až do konce roku české tvůrce, kteří zde v rámci uměleckého festivalu Všechnu moc imaginaci! nabídnou nejen svá výtvarná díla, ale i divadelní a filmová představení, koncerty a autorská čtení, diskuse a performance. „Česká sezona v Drážďanech“ svým způsobem navazuje na tradici česko-drážďanské „družby“.
3. 7. 2022|

Krásná rezavá barva, válečný kontext. Výtvarník František Skála představuje nové malby

Obvykle vdechuje nový život nalezeným předmětům a vytváří s jejich pomocí vlastní mytologii. Po letech se František Skála rozhodl vyprávět své příběhy malbou na výstavě Obrazy ze mě v Galerii Václava Špály.
4. 4. 2022|

Mural art nemluví jen tak do zdi. Venkovní obrazy oslovují kolemjdoucí i zvedají hodnotu nemovitostí

V českých městech přibývá stížností na vizuální smog, tedy nadměrné množství reklam ve veřejném prostoru. Nechat je odstranit je pro radnice často velmi složité, a to nejen v případě nelegálních billboardů. Čím dál více ale jak obce, tak soukromí majitelé propůjčují plochy pro takzvaný mural art.
10. 8. 2021|

Podle kritika je škoda mít bílé zdi. Výstavy se připravují i tři roky, hájí se ředitelka Národní galerie

Část výtvarníků kritizuje Národní galerii. Podle nich se snižuje její kvalita a nová ředitelka Alicja Knastová, která dříve působila jako šéfka Slezského muzea v Katovicích, nekomunikuje s umělci. Nedávno do pražského Veletržního paláce přinesly dvě desítky umělců vlastní díla a vystavily je tam. Vedení galerie kritiku odmítá. V Událostech, komentářích o situaci debatovali Knastová a vedoucí kulturni redakce týdeníku Respekt Jan H. Vitvar.
12. 7. 2021|

Vlas a Brada putují k filmu. A František Skála hledá posluchače surrealistické dechovky

Výtvarník a hudebník František Skála chystá k vydání rozšířenou verzi Velkého putování Vlase a Brady. Komiks poprvé doplní návrhy z nikdy nerealizovaného filmu. Nové vydání mělo doprovodit zahájení výstavy v Galerii hlavního města Prahy, kde chce Skála představit svou, ne tak veřejnosti známou, ilustrátorskou tvorbu. V případě, že se výstava neotevře, bude o všestranném umělci i tak dost slyšet, navíc totiž nahrál debut svých autorských písní a album surrealistických dechovek.
24. 3. 2021|

Přírodní barvy a materiály. Františka Skálu inspirovaly k tvorbě nejen jeskynní malby

Výtvarník František Skála si udělal dva roky prázdnin. Na svých cestách po Kolumbii a Austrálii neodpočíval, ale tvořil a hledal inspiraci. Pod stejným názvem teď v brněnské Fait Gallery vystavuje díla, která za tu dobu vytvořil. Z cest dovezl také přírodní materiály, které čekají na využití.
25. 2. 2020|

Proměny festivalového vizuálu: Od servírky po prasátko

„Kdo je to?“ ptali se asi mnozí návštěvníci karlovarského filmového festivalu v roce 1995, kdy je uhrančivým pohledem z plakátů sledovala dívka v lázni, inspirovaná slavným Erotikonem. Asi by byli překvapeni, kdyby věděli, že jde o servírku, kterou Jiří Bartoška a fotograf Tono Stano oslovili v restauraci u večeře. A u jediného překvapení nezůstalo.
3. 7. 2019|

V Brně vystavují umělce okouzlené Afrikou

Inspiraci českých výtvarníků africkým kontinentem a jeho kulturou shrnuje výstava v brněnském Pavilonu Anthropos. Okouzlení Afrikou, jak zní název instalace, vzbuzuje přes sto osmdesát děl od pětašedesáti autorů.
19. 5. 2019|

Bernard: ČSSD není srozumitelná, nemůžeme být rozkročeni od rudého leva až do hnědého prava

V uplynulých komunálních volbách pohořely tradiční levicové strany: komunisté i sociální demokraté ztratili některé své bašty a zevnitř stran se ozývá i kritika vůči vedení. „Ukazuje se, že čím víc spolupracujeme s hnutím ANO anebo se stranou, která ještě v polovině minulého století vraždila naše členy, tak máme tím horší výsledky,“ narážel na vládní angažmá ČSSD plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD). „Prohráli jsme čtvery volby po sobě, hrozným způsobem. Já jsem Vojtěcha Filipa vyzval, aby po volbách zvážil vlastní odpovědnost,“ doplnil bývalý místopředseda komunistů Josef Skála.
12. 10. 2018|