TÉMA

Kongres USA

Jsem optimistický ohledně schválení americké pomoci Ukrajině, řekl Fiala po jednání v Kongresu

„Jsem mírně optimistický, pokud jde o schválení balíku pomoci Ukrajině a Izraeli, ale samozřejmě to bude záviset na amerických zákonodárcích,“ řekl po jednání v americkém Kongresu český premiér Petr Fiala (ODS), který je na dvoudenní návštěvě USA. V úterý večer středoevropského letního času (SELČ) se v Kapitolu setkal s politiky, mimo jiné například s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem. Schůzky zhodnotil jako otevřené a přátelské.
16. 4. 2024Aktualizovánovčera v 01:12|

Prezident Biden podepsal výdajový balík na fungování vlády za 1,2 bilionu dolarů

Americký prezident Joe Biden podepsal balík financování více než poloviny federálních úřadů včetně ministerstev obrany a zahraničí v objemu 1,2 bilionu dolarů (přes 28 bilionů korun). Umožnil tak jejich další fungování. V prohlášení o tom informoval Bílý dům. Bidenovu podpisu předcházelo schválení americkým Senátem, který nad balíkem debatoval dlouhé hodiny.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 08:14|

Biden se v projevu o stavu unie vymezoval vůči Trumpovi. Republikáni kritizují váhavost a omezenost prezidenta

Americký prezident Joe Biden pracuje na dojednání nejméně šestitýdenního příměří v Pásmu Gazy, které by zastavilo „srdcervoucí“ utrpení Palestinců. Oznámil to v projevu o stavu unie na půdě Kongresu. Znovu také apeloval na podporu Ukrajiny a věnoval se i stavu americké ekonomiky. Během posledního projevu o stavu unie v tomto volebním období se vymezil také vůči exprezidentovi Donaldu Trumpovi, se kterým se zřejmě na podzim znovu utká ve volbách.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 13:18|

Rusové pracují na zbrani proti satelitům, ale nejde o bezprostřední ohrožení, uvedl Bílý dům

Rusko pracuje na vývoji zbraně proti satelitům, uvedl ve čtvrtek mluvčí Bílého domu poté, co ve středu vyvolala ve Washingtonu rozruch zpráva o neznámé nové hrozbě pro americkou národní bezpečnost. Americká vláda nyní zdůrazňuje, že zjištění tajných služeb nesvědčí o bezprostředním ohrožení. Prezident Joe Biden podle Bílého domu chce o věci jednat s Moskvou.
15. 2. 2024Aktualizováno15. 2. 2024, 21:33|

Trump se nesmí účastnit primárek v Maine, rozhodla nejvyšší volební úřednice

Státní tajemnice Maine Shenna Bellowsová diskvalifikovala bývalého prezidenta Donalda Trumpa z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě na severovýchodě USA. Po Coloradu jde o druhý americký stát, co k tomuto kroku přistoupil v souvislosti se zapojením exprezidenta do útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021, píše agentura AP.
29. 12. 2023Aktualizováno29. 12. 2023, 14:27|

Kongres zakázal americkým prezidentům svévolně vyvést zemi z NATO

Americký Kongres v rámci návrhu zákona o obranné politice známého pod zkratkou NDAA schválil opatření, které zakazuje i budoucím prezidentům jednostranně, tedy bez souhlasu Kongresu, opustit Severoatlantickou alianci (NATO). Informoval o tom server The Hill. Zákon NDAA včetně tohoto opatření podle očekávání podepíše prezident Joe Biden.
15. 12. 2023|

Podpora Kyjeva slábne, Moskva spřádá agresivní plán. Vývoj konfliktu na Ukrajině je nejistý

Válka na Ukrajině způsobená ruskou agresí se protahuje a roste únava z konfliktu. Kyjev se tak na prahu zimy potýká jak se stagnující situací na frontě, tak s poklesem podpory západních spojenců. Kremlu tyto podmínky vyhovují. Některé hlasy z Ruska však upozorňují, že i pro Moskvu by bylo riskantní snažit se konflikt „vysedět“ k vítězství.
28. 11. 2023|

Úředník z Trumpovy administrativy dostal za účast na útoku na Kapitol šest let

Na sedmdesát měsíců za mříže poslal americký soudce bývalého činitele ministerstva zahraničí, který 6. ledna 2021 společně s dalšími příznivci exprezidenta Donalda Trumpa vtrhl do sídla Kongresu. Federico Klein byl uznán vinným z několika trestných činů včetně útoků na policisty, informovala americká média.
3. 11. 2023|

McCarthy ztratil pozici šéfa americké sněmovny. V dějinách USA to nemá obdoby

Republikán Kevin McCarthy přišel o funkci předsedy americké Sněmovny reprezentantů, když návrh na jeho odvolání vedle hrstky stranických rebelů podpořili všichni hlasující kongresmani Demokratické strany. McCarthy byl teprve třetím šéfem zákonodárné komory, který byl v jejích 234 let dlouhých dějinách vystaven pokusu o odvolání, a jako první z této bitvy odchází poražený, napsal list The New York Times. Prozatímním předsedou byl jmenován republikán Patrick McHenry.
3. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 00:04|

Někteří republikáni nechtějí dodržet dohodu o rozpočtu, hrozí platební neschopnost, varoval Biden

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že „extremističtí republikáni“ nechtějí dodržet dohodu o rozpočtu, a tak příští týden hrozí ochromení vlády a federálních úřadů takzvaným shutdownem, uvedly tiskové agentury. Jde o situaci, kdy jsou kvůli platební neschopnosti vlády paralyzovány federální úřady.
24. 9. 2023Aktualizováno24. 9. 2023, 09:06|

Americký Senát kývl na pozastavení dluhového stropu. Biden mluví o velkém vítězství

Americký Senát schválil zákon o pozastavení platnosti dluhového stropu USA. Oznámily to tiskové agentury. Prezident Joe Biden označil výsledek hlasování za „velké vítězství amerického lidu“. Zákon brzy podepíše. Bez tohoto kroku by federální vláda v pondělí přestala být schopna splácet své závazky.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 12:43|

Americká Sněmovna reprezentantů schválila zákon, který pozastavuje dluhový strop. Biden to uvítal

Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek brzy ráno našeho času schválila zákon, který pozastavuje platnost dluhového stropu. Legislativní text nyní putuje do Senátu. Prezident Joe Biden výsledek hlasování uvítal a vyzval Senát, aby zákon schválil co nejdříve, napsala agentura Reuters. Podle americké ministryně financí Janet Yellenové je na schválení zákona čas do pondělka, aby se USA vyhnuly platební neschopnosti. Takový scénář by měl podle expertů i médií vážné dopady na domácí i světovou ekonomiku.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 10:52|

Evropská unie dodá Kyjevu milion dělostřeleckých granátů. Další munici pošlou i USA

Státy Evropské unie se v pondělí shodly na společných nákupech a financování munice pro Ukrajinu, které se při obraně proti ruské agresi nedostává zejména dělostřeleckého střeliva. Unie má na základě dohody uvolnit dvě miliardy eur (48 miliard korun) na nákupy munice a do roka dodat Kyjevu milion dělostřeleckých granátů. Podle Evropské obranné agentury se do společných nákupů předběžně přihlásilo 17 zemí včetně Česka. Také USA ve stejný den oznámily další balík vojenského vybavení pro Ukrajinu, tentokrát v hodnotě 350 milionů dolarů (skoro osm miliard korun).
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 18:23|

Kongresový výbor navrhl obžalovat bývalého prezidenta Trumpa ze čtyř zločinů

Zvláštní výbor amerického Kongresu vyšetřující nepokoje v budově Kapitolu z 6. ledna 2021 v pondělí jednohlasně doporučil ministerstvu spravedlnosti obžalovat bývalého prezidenta Donalda Trumpa ze čtyř zločinů včetně napomáhání vzpouře. V přímém přenosu to oznámil člen výboru, kongresman Jamie Raskin. Rozhodnutí není závazné. Bílý dům uvedl, že události 6. ledna 2021 byly největším útokem na americkou demokracii. Kongresový výbor podle něj udělal při vyšetřování důležitou nadstranickou práci.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 22:05|

Amerika prochází předem zpochybněnými volbami. Hraje se o samotnou důvěru v demokracii

Desítky republikánských kandidátů na kongresmany, guvernéry i další vysoké funkce ve státních správách dosud odmítají uznat porážku Donalda Trumpa v předloňských volbách. Někteří také odmítli potvrdit, že uznají výsledek letošních voleb. Regulérnost se tak stává hlavním tématem kampaně trumpistického křídla republikánů. Z druhé strany na ni upozorňují i demokraté. A to s důrazem na nová omezení volebního práva posvěcená Nejvyšším soudem.
7. 11. 2022|

Trumpův někdejší poradce Bannon byl odsouzen ke čtyřem měsícům vězení

Někdejší vrchní stratég amerického exprezidenta Donalda Trumpa a prominentní představitel americké pravice Steve Bannon byl v pátek odsouzen ke čtyřměsíčnímu vězení za to, že odmítl spolupracovat se zákonodárci při vyšetřování loňského útoku Trumpových stoupenců na sídlo Kongresu. Informuje o tom agentura AP. Soudce rozhodl, že Bannon může zůstat na svobodě, dokud nebude projednáno jeho odvolání. Zároveň mu udělil pokutu šest a půl tisíce dolarů (přes 162 tisíc korun). Bannon po vynesení rozsudku prohlásil, že se bude „důrazně odvolávat“.
21. 10. 2022Aktualizováno21. 10. 2022, 19:35|

Ukrajina v Istanbulu navrhla cestu k neutralitě, Rusko slíbilo omezení vojenských aktivit u Kyjeva

Vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou v Istanbulu byla konstruktivní, uvedl ruský vyjednavač. Podle Kyjeva byl posun dostatečný k uskutečnění setkání prezidentů obou zemí. Ukrajina údajně navrhla Rusku systém záruk, který by mohl vést až k její neutralitě. Rusko slíbilo omezit své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu, v úterý večer pak generální štáb ukrajinské armády uvedl, že se odtud začaly stahovat některé jednotky.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 22:10|

V USA padl první trest za lednový vpád do Kongresu. Muž dostal osm měsíců vězení

Americký soud uložil osm měsíců vězení Paulu Hodgkinsovi, který při letošních nepokojích v sídle Kongresu USA pronikl až do zasedacího sálu Senátu. Jde o první odsouzení za závažný trestný čin v souvislosti s lednovým útokem, které zřejmě poslouží jako příklad pro stovky dalších podobných kauz, píší americká média.
19. 7. 2021|

Svobodná Evropa začala před 70 lety přinášet do Československa celodenní objektivní informace i novou naději

Pravidelné celodenní vysílání Rádia Svobodná Evropa (RFE) v češtině odstartovalo z mnichovského studia 1. května roku 1951. Pro socialistický režim se stalo nepřítelem, pro Čechoslováky bylo v době totality jedním z mála objektivních zdrojů informací, které kvůli komunistickým rušičkám provázelo charakteristické praskání a pískání.
1. 5. 2021|

Americký Senát schválil balík na podporu ekonomiky za téměř dva biliony dolarů

Senát Spojených států schválil soubor opatření v objemu 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů korun) na podporu americké ekonomiky postižené pandemií covidu-19. Senátoři po maratonu debat, vyjednávání a pozměňovacích návrhů přijali jeden z největších legislativních balíků v historii Spojených států, napsala agentura Reuters.
6. 3. 2021Aktualizováno6. 3. 2021, 20:34|

Blíží se rozuzlení impeachmentu. Republikáni prochází krizí, myslí si amerikanista Lepš

Už v příštím týdnu se uskuteční v hlavním městě Spojených států Washingtonu inaugurace nového prezidenta Joea Bidena. Blížící se událost ale v posledních dnech za Atlantikem zastiňuje hrozba ústavní žaloby na prezidenta odcházejícího – Donalda Trumpa. „Na potvrzení impeachmentu v senátu je potřeba dvoutřetinová většina. V rukou to mají zcela republikáni. Šance tam nepochybně je,“ myslí si amerikanista z New York univerzity v Praze Jakub Lepš, který je kromě pedagogického působení také místostarostou Prahy 11 za TOP 09.
16. 1. 2021|

Někteří útočníci z Kapitolu chtěli zadržet a zavraždit zákonodárce či viceprezidenta, míní vyšetřovatelé

Část útočníků, kteří minulý týden vtrhli do budovy Kapitolu, chtěla zadržet a zavraždit volené zástupce, tvrdí američtí federální vyšetřovatelé. Podle nich jsou důkazem mimo jiné vzkazy, které politikům na místě zanechali. Výhrůžky mířily proti demokratickým i republikánským zákonodárcům a proti viceprezidentovi. Útočníkům hrozí vysoké tresty. Postup úřadů kolem napadení Kapitolu vyšetří vládní inspektoři.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 22:26|

Biden se bude moci spolehnout na většinu v Senátu. Potřebuje ji i ke jmenování některých ministrů

Senát hraje v legislativním a exekutivním soukolí Spojených států důležitou roli. Především schvaluje legislativu a potvrzuje prezidentské nominace do vlády či federálních soudů. Bez většiny v něm má hlava státu velmi omezené možnosti vládnout. Funguje také jako soud při impeachmentu prezidenta. V případě rovnosti hlasů ve stočlenné horní komoře Kongresu rozhoduje její formální předsedkyně, jíž je viceprezidentka. Tou se 20. ledna stane demokratka Kamala Harrisová.
7. 1. 2021|

Mluvil o ideálech a inspiroval. Na Havla vzpomínali v Kongresu ti, kteří před 30 lety jeho projev viděli na vlastní oči

V roce 1990 se postavil za řečnický pultík v americkém Kongresu Václav Havel. Byl první hlavou státu zpoza právě zborcené železné opony, která zde vystoupila. Československému prezidentovi aplaudoval celý sál. Pro mnohé pamětníky byl jeho projev překvapivý a některé inspiruje dodnes. 30 let po historickém aktu si na stejném místě Havla a jeho návštěvu připomněli.
19. 2. 2020|