TÉMA

Orchestr

Má vlast zazní příští rok na Pražském jaru v podání Berlínských filharmoniků

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro na svém 79. ročníku od 12. května do 3. června příštího roku nabídne na pět desítek koncertů. Festival v Obecním domě zahájí Má vlast Bedřicha Smetany v podání Berlínských filharmoniků. Nadcházející ročník bude oslavou Roku české hudby a dvoustého výročí Smetanova narození. Ambasadorem Roku české hudby se na festivalu stane dirigent Jakub Hrůša. Prodej vstupenek bude zahájen 1. listopadu, informoval ředitel Pražského jara Pavel Trojan.
30. 10. 2023|

Johannes Brahms patří k DNA orchestru, říká hudební ředitel Izraelské filharmonie

Na festivalu Dvořákova Praha koncertovala po dva večery Izraelská filharmonie. V programu koncertu převažovala díla Johannese Brahmse, především jeho první symfonie. Festival letos připomíná sto devadesát let od narození tohoto německého skladatele. Blízko k němu má i Izraelská filharmonie. „Patří k DNA orchestru,“ tvrdí dirigent a hudební ředitel orchestru Lahav Shani.
12. 9. 2023|

„Neuvěřitelně krásné a dojemné“. S curyšským orchestrem začala Dvořákova Praha

Čtvrtečním koncertem začala šestnáctá Dvořákova Praha, festival klasické hudby, který se každoročně koná v období narozenin skladatele Antonína Dvořáka. Festival v pátek v Rudolfinu pokračuje koncertem orchestru Tonhalle Curych pod taktovkou Paavo Järviho, na kterém vystoupí klavírista Ivo Kahánek. Páteční program dále nabídne Symfonii č. 9 d moll Antona Brucknera. Letos Dvořákova Praha nabídne tři desítky koncertů.
8. 9. 2023|

Spojení s orchestrem je záhadné, míní dirigent Popelka. Postaví se do čela vídeňských symfoniků

Dříve hrál na kontrabas v prestižních orchestrech zejména v Německu. Dnes je Petr Popelka žádaný dirigent, který od roku 2025 nastoupí jako šéfdirigent k vídeňským symfonikům. Nyní vede Symfonický orchestr Českého rozhlasu, v této sezoně se zároveň loučil v předchozím angažmá v Oslu. Popelka byl hostem pořadu Události, komentáře.
22. 7. 2023|

Byčkov, Hrůša i Netopil uvedou domácí skladatele. Česká filharmonie odhaluje 128. sezonu

Česká filharmonie (ČF) bude ve své 128. sezoně reflektovat Rok české hudby a projekt Smetana 200. Filharmoniky povede šéfdirigent a hudební ředitel ČF Semjon Byčkov. Díla českých skladatelů uvedou také oba hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil. Novou sezonu první český orchestr zahájí v Rudolfinu 27. září programem z děl Antonína Dvořáka.
20. 3. 2023|

Začíná festival Pražské jaro. Jděte na kulturu, pomůžete tím jí i sobě, radí ředitel Bělor

Symfonický cyklus Bedřicha Smetany Má vlast už tradičně zahájí i letošní ročník festivalu Pražské jaro. Tentokrát v nastudování West-Eastern Divan Orchestra. Koncert si mohou poslechnout i diváci ČT Art v živém vysílání od 20:00. Program nabízí do 3. června výběr ze čtyř desítek vystoupení. Během Pražského jara bude veřejnosti také představen vítězný návrh na novou pražskou nejen koncertní síň. Návštěvnický zájem se podle ředitele festivalu Romana Bělora vrací pomalu.
12. 5. 2022|

Ukrajinská hudebnice utekla jen s batohem a houslemi. Nyní hraje s pražskými filharmoniky

Orchestr PKF – Prague Philharmonia odehrál ve čtvrtek v pražském Rudolfinu šestý abonentní koncert. Pod taktovkou Kanaďanky Keri-Lynn Wilsonové zazněla díla Strausse, Čajkovského a Saint-Saënse. V orchestru poprvé hrála jeho nová členka – emigrantka z Ukrajiny Natalia Shumeiková.
11. 3. 2022|

Jeden z nejstarších orchestrů ve střední Evropě je bez vedení. Po odvolání ředitele rezignoval šéfdirigent

V reakci na úterní odvolání ředitele Karlovarského symfonického orchestru oznámil rezignaci na sociálních sítích šéfdirigent orchestru Jan Kučera. Jeden z nejstarších orchestrů ve střední Evropě se tak ocitá bez vedení. Do skončení výběrového řízení orchestr povede jeho ekonomický náměstek Josef Bernátek. Informace České televizi potvrdila manažerka orchestru Vlasta Vodičková.
24. 2. 2021|

Do Ostravy se sjeli nadějní dirigenti. Na kurzu získávají zkušenosti

Janáčkova filharmonie v Ostravě uspořádala i přes pandemii Mezinárodní dirigentské kurzy. Dorazila desítka mladých talentů například ze Spojených států, Japonska či Izraele. Všichni musí mít negativní test na covid-19. Roli lektora přijal český dirigent Tomáš Netopil.
28. 1. 2021|

Zpívání koled se přesune na internet. Soubory přichystaly on-line koncerty a vánoční videa

Rybova Česká mše vánoční každoročně rozezněla prostory pražského hlavního nádraží nebo Fakultní nemocnice Motol. Letos kvůli opatřením proti šíření koronaviru soubory většinu vánočních koncertů zrušily. Místo nich některé sbory připravily alternativní verze vystoupení. Symfonický orchestr Hlavního města Prahy bude své komorní koncerty streamovat, sbor Cancioneta Praga nebo Studio HaF připravily vánoční videa.
20. 12. 2020|

Místo hraním po koncertech se živí v obchodě za kasou. Kdy se vrátí na pódium, zatím neví

Jak si vydělat na živobytí, když to kvůli koronaviru nejde jako dřív? Houslistka Simona Tydlitátová měla v těchto dnech vystupovat po boku pěvce Adama Plachetky. Místo toho prodloužila smlouvu v supermarketu, kde pracuje už od března.
1. 6. 2020|

Komunisté tolerovali swing jako hudbu utlačovaných černochů, vysvětluje Ondřej Havelka

Posluchači chtějí hudbu, která je kvalitní a má hlubší smysl, říká hudebník Ondřej Havelka, který byl hostem Událostí v kultuře. Právě touto touhou ze strany publika si vysvětluje současný úspěch muziky dvacátých a třicátých let minulého století. Tento týden nově vyšel soubor hned čtyř alb Originálního Pražského Synkopického Orchestru nazvaný Legendární gramofonové snímky z let 1976–1989. Rozhovor vedla Petra Křížková.
25. 11. 2019|

Symfonický orchestr rozhlasu podle Číny sám odložil vystoupení. Nesmysl, reaguje mluvčí

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se při jednání s čínským velvyslancem v Česku Čang Ťien-minem ohradil proti rušení koncertů tuzemských souborů v Číně. Podle Zaorálka to poškozuje obraz Číny u české veřejnosti a diplomat nese za tyto kroky odpovědnost. Velvyslanectví v reakci uvedlo, že Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) odložil návštěvu Číny na základě vlastního rozhodnutí. Mluvčí rozhlasu Jiří Hošna ale ČTK potvrdil, že od čínské strany se nepodařilo získat potřebná povolení.
9. 9. 2019|