TÉMA

Boris Hokr

Recenze: Nulorožec, další gurmánsky vyprávěný pokrm literáta Petra Stančíka

Petr Stančík je upovídaný mim českého literárního parnasu. Jeho přístup k tvorbě románů je podoben kocourovi napěchovanému pro něho halucinogenní šantou kočičí. Tu nezdolnou energii je fascinující sledovat, i když výsledek tripu není zaručen. Jak je tomu u autorovy nové knihy Nulorožec?
1. 3. 2019|

Recenze: I ve sci-fi můžete mít nárok na hřejivé objetí. S Becky Chambersovou

Poselství amerického seriálu Star Trek – totiž: maximou lidského pronikání do vesmíru má být spolupráce – se zdálo být dlouhé roky zapomenuto. Až přišla Becky Chambersová…
7. 2. 2019|

Recenze: Alias Grace baví všechny sultány světa, tedy i nás

Proslulá kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová byla léta zaujata ději, k nimž došlo v její vlasti v 19. století a v nichž hrály podstatnou roli dvě konkrétní ženy. Z těchto setkání s minulostí se zrodil i historický román Alias Grace.
21. 1. 2019|

Recenze: Conan z Cimmerie se vrací v komiksových dobrodružstvích vášně, krve a fatalismu

Vyšel první svazek převyprávění kultovních fantasy povídek Roberta E. Howarda. Největší jména současného francouzského komiksu dostala volnou ruku a výsledkem je adaptace, která dává zapomenout na nešťastnou poslední filmovou verzi i na nedostatečně kvalitní příběhy Howardových epigonů.
21. 12. 2018|

Recenze: Noční můra mužského vzteku aneb Stephen King píše se synem

Kdysi Stephen King údajně nalezl několik balíků barevného papíru. Každý, komu se ten papír dostal do rukou, se stal publikujícím autorem, včetně Kingovy budoucí ženy Tabith. Kouzlo onoho papíru evidentně působí i nadále: v českém překladu vycházejí Růženky – román, který Stephen King napsal se svým synem Owenem.
24. 11. 2018|

Recenze: Podivné zvěsti z britské prózy a z Essexu zvlášť

V nakladatelství Argo si v posledních letech vybudovali pozici nejpilnějších tuzemských zprostředkovatelů neoviktoriánských příběhů. Druhý román britské prozaičky Sarah Perryové Nestvůra z Essexu, který doprovází nadšené ohlasy ze zahraničí, tuto pověst potvrzuje, i když ke skutečně nezapomenutelným dílům se nakonec nezařadí.
13. 10. 2018|

Recenze: Tuhle fantasy si prostě musíte přečíst

Lákavý poutač „nejúspěšnější fantasy série v historii“ na sobě nese kniha Páté roční období, první díl trilogie Zlomená země americké spisovatelky N. K. Jemisinové.
11. 10. 2018|