TÉMA

Rostislav Koštial

Senátoři schválili konsolidační balíček. Debatovali o něm sedm hodin

Senát ve středu schválil konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun. Pro hlasovalo 53 ze 74 přítomných senátorek a senátorů, proti bylo deset. Zapotřebí bylo 38 hlasů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že jde o kompromis všech pěti vládních stran. Soubor hlavně daňových změn nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel, na případné veto má patnáct dní. Prezident už dříve vládní snahu o konsolidaci veřejných financí uvítal.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 22:57|

Horní komora se sešla poprvé po volbách v novém složení. Předsedou je opět Vystrčil

Horní komora se poprvé sešla v pozměněném složení po letošních podzimních volbách. Předsedou Senátu byl potřetí v řadě zvolen Miloš Vystrčil (ODS), který tak jako před dvěma lety neměl protikandidáta. V tajné volbě dostal 73 z 80 odevzdaných hlasů. Vystrčila nominoval senátorský klub ODS a TOP 09, který je se 36 členy nejsilnější frakcí v jednaosmdesátičlenném Senátu. Jeho znovuzvolení ocenil premiér Petr Fiala (ODS).
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 16:10|

Novým zástupcem ombudsmana bude vládní zmocněnec Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu ve středu v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman. Ombudsman Stanislav Křeček svého nového zástupce označil za posilu pro úřad veřejného ochránce práv.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 17:21|

Prvním místopředsedou Senátu bude Drahoš, Růžička jej nahradí ve školském výboru

Novým prvním místopředsedou Senátu bude dosavadní předseda senátního školského a kulturního výboru Jiří Drahoš (za STAN). Vymění si podle dohod senátorských klubů o povolebním uspořádání horní komory místo s Jiřím Růžičkou (za TOP 09). Informoval o tom předseda klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra, který vede nejpočetnější senátní frakci.
20. 10. 2022|

Kapličky na Svatém kopečku u Mikulova chátrají. Chystá se další kolo jejich adopce

Kapličky na křížové cestě na Svatém kopečku u Mikulova sice před několika lety z nejhoršího dostal projekt adopce, ten ale skončil. Opět se tak dostávají do špatného stavu. Skončil i nájemní vztah mezi městem Mikulov a církví. Ta ale nyní slibuje, že se do oprav jednotlivých zastavení pustí ještě v letošním roce.
10. 5. 2021|

Bezohlední cyklisté trápí Mikulov. Strážníci rozdají denně desítky pokut

Mikulov láká každý rok tisíce cykloturistů. Ti se ale ulicemi města pod Pálavou prohánějí jednosměrkami v protisměru a ohrožují pěší. Městští strážníci jim rozdají denně desítky pokut, mnohem více než řidičům aut.
11. 8. 2020|

Na barokní most v hraničním pásmu u Mikulova se zapomnělo. Před opravou jej museli dělníci vykopat

Turistům bude od léta přístupný historický most ze 17. století mezi Mikulovem a Sedlecem, který je součástí areálu kulturní památky letohrádku Portz Insel. Po letech chátrání jsou dělníci hotovi s jeho opravou, trvala rok. Spolu s mostem prošly rekonstrukcí i okolní cesty vedoucí do Rakouska. Náklady jsou zhruba 32 milionů korun. Většinu pokryla evropská dotace.
17. 5. 2020|
Senátní volby 2018

Břeclavský souboj se sommelierem Nazarčukem vyhrál vinohradník Koštial z ODS

Břeclavsko bude v Senátu reprezentovat Rostislav Koštial (ODS). Ve druhém kole získal 64,03 procenta hlasů a porazil tak břeclavského radního Libora Nazarčuka (nestr. za ANO), kterému dalo hlas 35,96 procenta voličů. Jako senátor se chce Koštial, který ovládl i soupeřovo rodné město, věnovat především oblasti zemědělství.
13. 10. 2018|
Senátní duely

Senátní duel v Břeclavi: Podpora zemědělců a snížení administrativy

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola. Ve volebním obvodu 56 Břeclav se utká Rostislav Koštial (ODS), který získal 27,11 procenta hlasů, a Libor Nazarčuk (nestr. za ANO) se ziskem 20,67 procenta.
10. 10. 2018|