TÉMA

Silnice

Začala stavba silnice, která vyvede dopravu z Českých Budějovic a napojí se na obchvat

Jihočeský kraj zahájil stavbu silnice, která bude vyvádět dopravu z Českých Budějovic a vyhne se zastavěné satelitní oblasti v okolí obce Srubec. Budování více než tři kilometry dlouhé komunikace potrvá do listopadu a bude stát sto dva miliony korun. Silnice se bude napojovat na obchvat Českých Budějovic, který bude součástí dálnice D3.
včera|

Obce a kraje jsou v nejlepší finanční kondici za poslední dekádu. Problémem zůstává přerozdělování peněz mezi regiony

V únoru hospodařily samosprávy v Česku s více než šestadvacetimiliardovým přebytkem. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zástupce samospráv žádá, aby víc investovali a podpořili tak růst tuzemské ekonomiky. Také se blíží novela, která by měla změnit systém, podle kterého se peníze přerozdělují mezi jednotlivé kraje.
20. 4. 2024|

Stavbaři rovnají serpentiny u Bečova nad Teplou

Stavbaři v těchto dnech narovnávají serpentiny u Bečova nad Teplou. Jde o nejrizikovější silnici v Karlovarském kraji a jednu z nejnebezpečnějších v celém Česku. Kritický úsek, který měří necelý kilometr, se nachází na rušné komunikaci první třídy spojující Karlovy Vary a Plzeň. Denně po ní projedou tisíce aut. Práce, které v místě probíhají, představují největší dopravní omezení na Karlovarsku v letošním roce.
18. 4. 2024|

Dopravu v Plzni omezí v létě hlavně opravy tramvajových tratí a povrchů silnic

Opravy tramvajové trati ve Zbrojnické ulici a povrchů vozovek v Plaské, Lidické a Klatovské ulici omezí na konci jara a v létě dopravu v Plzni. Pokračovat budou opravy trati v Koterovské a Červenohrádecké ulici. Koncem roku začne přestavba kruhového objezdu na kraji města u Makra směrem na dálnici D5 a Domažlice, řekl ve středu náměstek primátora Aleš Tolar (STAN). Plzeň navíc připravuje i úsekové měření v dalších lokalitách.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 19:35|

ŘSD plánuje rozšíření dálnice mezi Prahou a Berounem. Některé obce mají připomínky

Dálnice D5 mezi Berounem a Pražským okruhem se má rozšířit na šest pruhů, práce by měly začít do pěti let. Projekt ale kritizují některé obce, obávají se nedostatečných protihlukových opatření. Šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl označil nesouhlas obcí za krátkozraký. Z jejich připomínek se chce poučit, uvedl v podcastu ŘSD. Starostové tvrdí, že nemají zásadní problém s rozšířením dálnice. Chtějí však, aby protihluková opatření vyhovovala i případnému dalšímu nárůstu dopravy.
15. 4. 2024|

Začíná oprava Hněvkovského ulice v Brně, omezila řidiče i provoz MHD

Ulice Hněvkovského v městské části Brno-jih, která je důležitou spojnicí mezi centrem města a dálnicemi D1 a D2, bude od pondělí téměř na měsíc částečně uzavřená. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tam zahájilo opravu povrchu silnice v délce dvou kilometrů. Práce jsou rozděleny do čtyř etap. Brněnský magistrát v tiskové zprávě informoval o dopravních omezeních při prvních dvou etapách.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 11:18|

Limity hluku ze silnic a železnic zůstanou vyšší. Ústavní soud odmítl návrh části senátorů

Ústavní soud (ÚS) ponechal vládní nařízení o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací beze změn. Návrh skupiny 23 senátorů částečně zamítl a odmítl kvůli jeho nesprávné formulaci. Senátorům vadilo zvýšení hygienických limitů hluku ze silniční a železniční dopravy v nejbližším okolí obytných i dalších budov. Také uváděli, že vláda při tvorbě nařízení překročila své zákonné zmocnění. Právní úpravu celkově považují za chaotickou a nevyváženou.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 11:34|

Reportéři ČT: Za zakázku na opravu silnic auto nebo dovolená. Policie rozkryla korupční kauzu ze sklípku

Policie v průběhu několika let detailně sledovala skupinu politiků, úředníků a podnikatelů v Olomouckém kraji. Kompletně prý ovládli tamní silniční zakázky, a tak mohli při opravách cest podvádět a nelegálně získat desítky milionů korun. Na Hané se podle detektivů neopravovaly ty nejvíc rozbité silnice, ale ty, při jejichž opravách se dalo nejlépe krást. O tématu natáčeli pro Reportéry ČT Jana Neumannová a Ondřej Golis.
9. 4. 2024|

V Česku dochází štěrk a písek, firmy pro ně jezdí stovky kilometrů

V tuzemsku začíná docházet štěrk a písek, a to především na stavbu dálnic nebo železničních tratí. Některé firmy už situaci označují jako surovinovou krizi. A na stavby v příhraničí chtějí materiál dovážet z okolních zemí.
5. 4. 2024|

Česko není dostatečně připraveno na krize a mimořádné události, varuje NKÚ

Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve výroční zprávě za loňský rok. Odpovědné instituce podle něj podcenily mnohé události, jako byla třeba pandemie covidu-19, a dostatečně se z nich nepoučily. Někdy jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků. NKÚ také konstatoval, že stát nezajistil, aby se rozpočet přiblížil k vyrovnanému hospodaření. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se vláda snaží na krize připravit. Výtka NKÚ ho nepřekvapila, protože v posledních letech se podle něj problematice nevěnovala dostatečná pozornost.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 22:38|

Most u Zvíkovského Podhradí se na půl roku uzavřel. Cesta na Tábor se prodlouží o patnáct kilometrů

Most přes Vltavu u Zvíkovského Podhradí se v úterý po třiceti letech od poslední rekonstrukce uzavřel. Pro řidiče na Písecku to znamená, že na trase mezi Milevskem a Čimelicemi neprojedou, využít musejí dlouhou objížďku. Uzavírka mostu má trvat půl roku. Jihočeský kraj práce nechtěl odkládat kvůli špatnému stavu mostu.
2. 4. 2024|

Stavbaři začali opravovat frekventovanou silnici I/49 v Otrokovicích, omezilo to i MHD

Stavbaři v úterý začali opravovat povrch frekventované silnice I/49 v Otrokovicích-Kvítkovicích na Zlínsku. Pracují ve směru od Zlína, průjezdný je tam jeden ze dvou jízdních pruhů. V opačném směru zůstávají v provozu oba jízdní pruhy, řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Lucie Trubelíková. Oprava by měla být hotová do poloviny května, dotkla se i provozu linek MHD.
2. 4. 2024|

Silničáři začali bourat most na městském okruhu v Chrudimi, nový má být hotový v létě

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v úterý začalo bourat most na městském okruhu v Chrudimi. Nejpozději do 4. srpna vybuduje a zprovozní nový, původní již byl ve špatném technickém stavu. Náklady dosáhnou 18 milionů korun, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Kvůli pracím je provoz na obchvatu přerušený. V Pardubicích zároveň začala oprava čtyřpruhu na silnici I/37. Jde o hlavní tah z krajského města do Hradce Králové.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 12:14|

Středočeský kraj vypověděl staré smlouvy na údržbu části silnic. Předpokládá stamilionové úspory

Středočeský kraj vypověděl dlouhodobé smlouvy na údržbu silnic kolem Mnichova Hradiště. Jsou v platnosti i víc než patnáct let a vedení kraje se domnívá, že přesoutěžením zakázek by se dalo ušetřit - podle představ i několik set milionů korun.
25. 3. 2024|

Lidé z hradeckých Plotišť se brání plánovaným dopravním stavbám. Je pozdě, vzkazují úřady

Proti stavbě přeložky silnice I/11 v Hradci Králové a také velkého odstavného parkoviště pro kamiony se bouří obyvatelé Plotišť nad Labem – místní části krajského města, které se chystané stavby bezprostředně týkají. Kromě obav z hluku z dopravy se místním nelíbí ani to, že by přeložka vedla přes pole, která patří mezi nejúrodnější na východě Čech.
22. 3. 2024|

Začíná rekonstrukce křižovatky Mileta. Bolavému místu Hradce Králové má ulevit od kolon

Začíná rekonstrukce křižovatky Mileta na Gočárově okruhu v Hradci Králové. Vzniknou nové podchody a také přibude odbočovací pruh ve Zborovské ulici. Úpravy budou stát 634 milionů korun, na investici se podílí Ředitelství silnic a dálnic, Královéhradecký kraj i město.
21. 3. 2024|

Sníh roztál, silnice u přehrady Souš zůstává zavřená. Ještě by mohl napadnout, obávají se silničáři

Silnice, která vede kolem přehrady Souš v Jizerských horách, zůstává zavřená. Liberečtí krajští silničáři ji zavírají vždy, když nasněží – kvůli ochraně pitné vody ji nemohou v zimě udržovat. Nyní už jsou sněhu jen nepatrné zbytky, přesto zůstává nad Desnou spuštěná závora, která brání průjezdu. Silničáři to vysvětlují předpovědí počasí, podle níž by ještě mohlo nasněžit. Pro řidiče to znamená, že když jedou třeba z Tanvaldu nebo Harrachova do Hejnic či Frýdlantu, výrazně si zajedou. Horskou silnici využívají turisté, ale i lidé, kteří jezdí do práce či za příbuznými.
21. 3. 2024|

Práce na teplickém dálničním přivaděči měly skončit loni, ale pokračují. Tvoří se kolony

Opravy silnice I/8 mezi Teplicemi a Řehlovicemi stále pokračují, i když měly být hotové začátkem zimy. Na komunikaci, která je součástí teplického přivaděče k dálnici D8, se proto dál tvoří dlouhé kolony. Důsledkem špatné průjezdnosti hlavní silnice je i neobvyklé dopravní zatížení přilehlých Bystřan, kudy někteří řidiči kolony objíždějí.
20. 3. 2024|

Neprojedou auta ani vlaky, bourání nájezdů v Třeboni komplikuje dopravu čím dál víc

K silniční uzavírce v Třeboni přibyla i železniční výluka. Od minulého týdne je ve městě uzavřen nájezd z táborské silnice na jindřichohradeckou a auta, která se obvykle vyhýbají obytné zástavbě, musí hlouběji do města. Tatáž stavba navíc nyní způsobila, že se musely zastavit i vlaky. Náhradní autobusová doprava místo nich jezdí z třeboňského nádraží až do Českých Velenic.
19. 3. 2024|

Kraje plánují pro letošek větší investice, čekají ale na změny v rozdělování daní

Většina krajů chce letošní rok více investovat – do škol, nemocnic nebo silnic. Celkem se správy krajů chystají vynaložit přes 64 miliard korun. Souběžně s tím finišují debaty o dělení daní mezi stát a samosprávy, možné úpravy by totiž mohly přinést hejtmanům další peníze. Pokud současný systém nedozná změn, zvažuje Středočeský kraj ústavní stížnost.
23. 2. 2024|

Polští zemědělci přitvrzují. Blokují dálnice a vysypali ukrajinské obilí z vlaku, Kyjev to odsoudil

V Polsku začala rozsáhlá demonstrace zemědělců, kteří protestují proti klimatické politice Evropské unie a dovozu levnějších zemědělských produktů. Svoji nespokojenost vyjádřili na více než dvou stech místech v celé zemi, včetně velkých měst, blokovali i hraniční přechody s Ukrajinou a důležité silniční tahy. K úterním demonstracím se podle médií přidali i polští dopravci, včelaři a myslivci. Polští rolníci také vysypali v obci Medyka u hranic ukrajinské obilí z vlaku. Kyjev incident odsoudil a vyzval Evropskou komisi k reakci. Ukrajinští řidiči kamionů v reakci chystají sérii protestů na hranicích.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 13:10|

Stavba prvního úseku kapacitní silnice z Brna na Svitavy začne za dva roky

Za dva roky začne stavba prvního úseku kapacitní silnice z Brna na Svitavy, oznámil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Silničáři Jihomoravský kraj požádali o územní rozhodnutí, následovat budou výkupy pozemků. O alternativě k přetížené silnici I/43, která vede z Brna do Svitav, se mluví už několik desetiletí. Hotovo by podle odhadů mohlo být v roce 2032.
17. 2. 2024|

Na veškeré opravy silnic by kraje potřebovaly desítky miliard korun, v zimě vozovky trpěly střídáním teplot

Na stavu silnic se značně podepsala poslední zima. Škodilo jim především časté střídání teplot. Stát přidá letos krajům na jejich opravy čtyři miliardy korun, zčásti na údržbu, zčásti na investice do lepších tras. Se stejným příspěvkem počítá i v následujících letech. Navýšení rozpočtů ale zdaleka nebude stačit. Dát dohromady všechny rozbité silnice by stálo podle krajů desítky miliard. Silniční síť v Česku měří skoro 56 tisíc kilometrů.
17. 2. 2024|

Část zaměstnanců Liberty Ostrava se vrátila do práce. Situaci přijel „zachraňovat“ sám Gupta

Do provozu ostravské huti Liberty se vrátilo několik zaměstnanců. Firma se rozhodla zprovoznit linky vyrábějící svodidla. Vstupní materiál má zatím ze svých zásob, může ho ale i nakupovat od externích dodavatelů. Není tak závislá na prvovýrobě – tedy vysoké peci a koksárenských bateriích. Ty jsou totiž stále drženy v teplém útlumu. Všichni zaměstnanci dostali také výplaty za leden, Liberty na ně vynaložila tři sta milionů korun. Do Česka mezitím přijel majitel Liberty Sanjeev Gupta, aby jednal se společností Tameh Czech o obnovení dodávek elektřiny do ocelárny, píší Seznam Zprávy.
15. 2. 2024|