TÉMA

Frankfurt nad Mohanem

Stávka zaměstnanců Lufthansy ovlivňuje i spoje s Českem

Na pěti německých letištích odstartovala stávka pozemního personálu společnosti Lufthansa. Potrvá do čtvrtečního rána a podle aerolinek se zřejmě dotkne zhruba sto tisíc cestujících. Zaměstnanci stávkují na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově, což jsou důležité tranzitní uzly, a také v Berlíně, Düsseldorfu a Hamburku. Zrušeny jsou i některé spoje s Prahou.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 14:29|

V Německu zrušili stovky letů kvůli přívalům sněhu a ledovce, doprava kolabuje i v Norsku

Sněžení a ledovka komplikují dopravu napříč Evropou. Několik velkých letišť v Německu preventivně zrušilo stovky letů a na některých místech zůstanou zavřené i školy. Meteorologové navíc varovali, že v západní a severní části země by mohlo během 24 hodin napadnout dalších 15 až 35 centimetrů sněhu. Kvůli rozmarům počasí byl pozastaven provoz také na mezinárodním letišti Gardermoen v Oslu a problémy v dopravě hlásí také jih Švédska a Dánsko.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 17:10|

Sníh v Evropě stále komplikuje dopravu. V Rakousku pod lavinou zahynul český lyžař

Jednapadesátiletý český lyžař v neděli odpoledne zahynul pod lavinou v rakouském lyžařském středisku Mölltaler Gletscher. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na policii ve spolkové zemi Korutany. Kromě této tragické události sníh komplikuje i dopravu. Cestující z mnichovského hlavního nádraží musí až do pondělí počítat s rozsáhlými omezeními, upozornila mluvčí Deutsche Bahn (DB). Mnichovské mezinárodní letiště v neděli již obnovilo provoz, nadále však budou trvat omezení. Například spoje mezi Mnichovem a Prahou jsou zrušené i v neděli. Nelétá se ani mezi Prahou a Amsterdamem. Tamní letiště Schiphol zrušilo desítky příletů a odletů.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 21:29|

Silné bouřky v Německu omezily vlakovou dopravu na několika místech

Po silných bouřkách, které se ve čtvrtek a v noci na pátek přehnaly přes Německo, byla omezena vlaková doprava mezi Berlínem a Hamburkem i na dalších tratích. Německá meteorologická služba (DWD) varovala před silnými dešti na severozápadě země a také v Dolním Sasku až Durynsku. Plné ruce práce měli hasiči v hesenském Kasselu a mimo jiné i v Severním Porýní – Vestfálsku či Bavorsku, odkud lidé na internetu sdílejí fotografie krup o velikosti golfových míčků. Situace se postupně zlepšuje a v noci se bouřky přesunou do Polska.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 15:13|

Západ Německa zasáhly silné bouřky. Ulicemi se valila voda, vítr polámal stromy

Zaplavené sklepy a silnice, poničené střechy, popadané stromy a problémy ve veřejné dopravě jsou následky silných bouřek na západě Německa. Ty ve čtvrtek odpoledne nejvíce dolehly na Severní Porýní-Vestfálsko a Hesensko a postupně se přesunuly nad střední Německo. V některých regionech platí nejvyšší stupeň varování, německá meteorologická služba (DWD) nevyloučila ani vznik tornád. O možném tornádu v Hesensku informoval deník Bild. Některé spolkové země zrušily odpolední a večerní akce.
22. 6. 2023|

Waters na koncertě ve Frankfurtu nechal sporný kostým ve skříni. Nejsem antisemita, řekl rocker

Spoluzakladatel slavné kapely Pink Floyd Roger Waters po vlně protestů a zahájení policejního vyšetřování změnil podobu jevištní show na svém nedělním koncertě ve Frankfurtu nad Mohanem. Waters v Německu čelí vyšetřování kvůli podezření z šíření nenávisti proti náboženské, národnostní nebo etnické skupině poté, co si v Berlíně oblékl kostým připomínající nacistickou uniformu.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 22:43|

Roger Waters se hájí, že jeho kostým symbolizuje odpor proti fašismu. Němci rockera vyšetřují

Spoluzakladatel rockové kapely Pink Floyd Roger Waters prohlásil, že jeho kontroverzní černý kabát s červenou páskou na paži je ve skutečnosti antifašistický. Devětasedmdesátiletého hudebníka vyšetřují kvůli kostýmu německé úřady poté, co se v něm objevil na koncertě v Berlíně. Policie podezírá slavného muzikanta ze šíření nenávisti proti určité náboženské, národnostní nebo etnické skupině, protože oblek připomínal uniformu, kterou nosili důstojníci nacistické organizace SS.
27. 5. 2023|

Německá policie vyšetřuje hudebníka Waterse kvůli kostýmu na koncertě

Policie v Berlíně vyšetřuje spoluzakladatele britské rockové kapely Pink Floyd Rogera Waterse kvůli možnému šíření nenávisti proti určité náboženské, národnostní nebo etnické skupině. Informuje o tom internetový portál týdeníku Der Spiegel. Případ souvisí s Watersovým koncertem z minulého týdne, na kterém vystoupil v černém kabátu s červenou páskou na paži. Tento kostým podle mluvčího policie připomínal uniformu, jakou nosili důstojníci nacistické organizace SS.
26. 5. 2023|

Stávka na letišti v Mnichově ovlivní patnáct set letů, dotkne se to i spojů v Praze

Na mnichovském letišti, které je druhé největší v Německu, začala v neděli dvoudenní výstražná stávka. Podle agentury DPA se za oba dny dotkne celkem patnácti set spojů a dvou set tisíc pasažérů. Kvůli stávce budou zrušeny i některé lety na Letišti Václava Havla v Praze.
26. 3. 2023|

Velká stávka paralyzuje německá letiště, ovlivní statisíce cestujících

Páteční stávky výrazně omezuje provoz na sedmi německých letištích – v Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku, Stuttgartu, Dortmundu, Hannoveru a Brémách. Odborová organizace Verdi akci svolala po neúspěšném jednání o zvýšení mezd.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 12:18|

Stavbaři ve Frankfurtu poškodili optický kabel, tisíce cestujících Lufthansy měly problémy

Největší německá letecká společnost Lufthansa se od rána potýkala s výpadkem svého počítačového systému. Fungovat přestaly mimo jiné systémy pro odbavení a nástup do letadel. Výpadek způsobily stavební práce ve Frankfurtu nad Mohanem, při kterých byly poškozeny optické kabely. Frankfurtské letiště kolem poledne zrušilo všechny přílety a letadla odklánělo na jiná letiště. Přistávání se podařilo obnovit odpoledne, odlety později během dne.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 20:35|

Nový jízdní řád přináší zrychlení na koridorech i další noční vlak. Po roce ožívá trať z Brna do Blanska

Je druhý prosincový víkend, na který tradičně připadá celostátní i celoevropský termín změny železničních jízdních řádů. Neděle, od kdy nové jízdní řády platí, cestující ve vnitrostátní dopravě příliš nepřekvapí. Hlavně se změní časy odjezdů z Prahy po koridorových tratích ve směru na východ, západ i jih, protože skončila část výluk a cestování bude rychlejší. Největší novinky ale přináší jízdní řád v mezistátním spojení. Téměř po třiceti letech opět vyjíždí přímý spoj Praha – Tábor – Vídeň, po šesti letech noční vlak Praha – Frankfurt – Curych, naopak po necelých třech letech opět zaniká spojení Berlín – Praha – Vídeň.
10. 12. 2022|

Neutronové hvězdy jsou jako pralinky. Nová studie poprvé popsala jejich strukturu

Podle nové studie existují dva druhy neutronových hvězd. Jedny připomínají pralinky s lískovým oříškem uprostřed, druhý typ zase fyzici přirovnávají k čokoládovým bonbonům s měkkou náplní a tvrdým obalem.
22. 11. 2022|

Rusové do Česka nesmí, s platným schengenským vízem z okolních států to ale snadno obejdou

Vstup do Česka je už několik dní odepřen všem Rusům s platným schengenským vízem, vydaným jakýmkoli členským státem Evropské unie. Platí to ale jen v případě, že přiletí. Ruští turisté do Česka tak mohou přijet třeba autem přes ostatní státy EU, což připouští i ministerstvo zahraničí. Spousta rusky mluvících turistů je například v Karlových Varech, často však jde o Rusy s německým občanstvím.
28. 10. 2022|

„Na letiště ani nejezděte.“ Stávka pilotů Lufthansy ochromila dopravu, dotýká se i Česka

Stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa v pátek ochromila leteckou dopravu, zrušeny jsou i spoje do Česka. Na velkých německých letištích se u přepážek společnosti tvoří dlouhé fronty lidí, kteří se snaží najít náhradu za neuskutečněné lety. Lufthansa vyzvala cestující, aby na letiště nejezdili, pokud byl jejich let odřeknut. Stávka za vyšší mzdy se koná v době, kdy ve třech západoněmeckých spolkových zemích končí letní prázdniny.
2. 9. 2022|

Lufthansa kvůli stávce pilotů zrušila osm letů mezi Prahou a Frankfurtem

Stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa zruší zatím osm letů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem, jeden z nich už ve čtvrtek večer. Naopak lety stejného dopravce z Prahy do Mnichova jsou zatím beze změn. Uvedla to mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.
1. 9. 2022|

Stávka Lufthansy ochromila německá letiště

Stávka pozemního personálu společnosti Lufthansa paralyzovala německá letiště. Uprostřed prázdninové sezony na nich uvázly desítky tisíc cestujících. Firemní odbory požadují po vedení vyšší platy kvůli inflaci a většímu pracovnímu zatížení. Dopravní komplikace zažívají kvůli protestům železničářů i Britové.
27. 7. 2022|

Bílý mramor je jen pohádka. Archeologové na výstavě ukazují, že antické sochy hýřily barvami

Návštěvníci newyorského Metropolitního muzea po dlouhá desetiletí procházeli ze vstupní haly do sálu připomínajícího řecký chrám s mramorovými sochami a sloupořadími, kde si každý snadno dokázal představit korzujícího Sókrata s pergamenem v ruce. Takový obraz antiky – čisté, bezbarvé a holé už by si teď ale lidé odnášet neměli, protože ve sbírkách jsou nově i sochy poseté pestrými barvami, a vypadají tedy tak jako v době svého vzniku.
20. 7. 2022|

Letecká doprava v Evropě je na hraně kolapsu, problémy jsou i v Praze

Tisíce cestujících na evropských letištích dál zažívají krizi, aerolinie ruší lety kvůli nedostatku personálu. Ten leteckým společnostem chybí v důsledku propouštění během covidové pauzy. Přetížení zaměstnanci návrat k původním objemům přepravy nezvládají a stávkují. Například skandinávské aerolinie SAS ve středu zrušily 63 procent letů. Chaotické scény jsou i na letištích v Německu, Portugalsku, Francii a Španělsku. Zpoždění nabírají i spoje z Prahy.
6. 7. 2022|

Rána za ranou se valí na evropský cestovní ruch. Pohostinství chybí lidé, potíže mají i letiště

Mnohé evropské restaurace, bary a hotely se potýkají s nedostatkem pracovníků. Kvůli covidové pandemii přišli o místo a nyní v cestovním ruchu chybí. Například ve Španělsku postrádá pohostinství 200 tisíc lidí. V sousedním Portugalsku patnáct tisíc.
5. 7. 2022|

Německý soud potrestal příslušníka Islámského státu doživotím. Žízní umučil jezídskou dívku

Německý soud uložil doživotní vězení někdejšímu příslušníkovi takzvaného Islámského státu (IS). Iráčan Táhá J. byl usvědčen z genocidy a spáchání válečného zločinu s následkem smrti v procesu kolem umučení zotročené jezídské dívky. Jde o součást celosvětově prvního rozsudku kvůli zločinu IS spáchaném na jezídech, poznamenal předsedající soudce Christoph Koller.
30. 11. 2021|

Členka IS nechala umřít žízní jezídské děvče. Německý soud ji poslal na 10 let za mříže

Jennifer Wenischová si podle verdiktu německé justice odpyká deset let za to, že v Iráku nechala zemřít žízní pětiletou jezídskou dívku. Odsouzená je bývalou členkou teroristické organizace Islámský stát (IS). Státní zástupci pro ni žádali doživotí za vraždu a válečný zločin.
25. 10. 2021Aktualizováno25. 10. 2021, 20:07|

Německo a Dánsko přivezly ze Sýrie ženy, které se přidaly k teroristům z Islámského státu

Německo v noci na čtvrtek převezlo ze Sýrie osm žen, které se v minulosti přidaly k teroristické organizaci Islámský stát, a třiadvacet dětí. Repatriační let s podporou Spojených států přistál krátce před půlnocí na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Velká část žen byla bezprostředně po příletu zatčena, oznámil německý ministr zahraničí Heiko Maas. V rámci stejné operace odvezlo Dánsko ze Sýrie tři ženy a jejich čtrnáct dětí, uvedly agentury DPA a AFP.
7. 10. 2021|

Automobilky představují v Mnichově elektrifikované novinky, některé firmy ale vůbec nedorazily

Jeden z nejslavnějších autosalonů historie se pokouší o znovuzrození. Mezinárodní automobilová výstava, která se tradičně konala ve Frankfurtu na Mohanem, poprvé otevřela své brány v novém dějišti, v Mnichově. Dominovaly jí elektřinou poháněné modely a doprovázely protesty ekologických aktivistů.
7. 9. 2021Aktualizováno7. 9. 2021, 22:16|