TÉMA

Starbucks

Burger King navzdory slibům dále podniká v Rusku. Západní zboží se na tamní trh dostává i přes třetí země

Ruská agrese na Ukrajině vyhnala z ruského trhu stovky zahraničních společností, mezi nimi McDonald's, Starbucks nebo KFC. Před více než rokem se mezi tyto značky nedostupné v Rusku slíbil zařadit také Burger King, podle BBC ale v zemi dále podniká. Další západní zboží, včetně výrobků firem, které z Ruska odešly, se na tamní trh dostává z třetích zemí. Kyjev vyzývá k dalším sankcím.
4. 10. 2023|

Nejvyšší soud USA se zastal designérky, která odmítla zakázku na gay svatbu. Případ rozpoutal další debatu o právech menšin

Americký prezident Joe Biden zkritizoval rozhodnutí nejvyššího soudu, který se postavil na stranu webdesignérky, jež na základě křesťanské víry nechtěla přijmout zakázku pro svatbu homosexuálního páru. Podle Bidena ústavní soudci svým verdiktem oslabili i práva dalších menšin. Naopak republikánští politici rozhodnutí přivítali. Otázka práv sexuálních minorit hraje v americké politice stále větší roli.
3. 7. 2023|

Konec západního zboží i vysoké ceny jsou realitou dnešního Ruska. Výhled je zamračený

Už tři měsíce trvá ruská agrese proti Ukrajině. Válka se dotýká i obyčejných Rusů, a to kvůli vysokým cenám zboží, odchodu firem, kde lidé dřív nakupovali, nebo společností, kde pracovali. Rusové mají nyní problém dostat se i na zahraniční dovolenou. Ekonomická situace se podle odborníků ještě zhorší. Během léta se očekává obrovský nárůst nezaměstnanosti.
25. 5. 2022|

Uvalte na Rusko maximální sankce, vyzval Zelenskyj účastníky fóra v Davosu. Putin přiznal potíže

Sankce mezinárodního společenství vůči Moskvě by měly být „maximální“, včetně embarga na ropu či úplného zákazu obchodování s Ruskem. V projevu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu (WEF) to v pondělí řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyzval také k urychlení dodávek zbraní Ukrajině. Ruský lídr Vladimir Putin posléze v Soči řekl, že země dopady sankcí zvládá, zároveň ale přiznal, že ruská ekonomika je v komplikované situaci, k jejímuž zvládnutí je potřeba zvláštní úsilí vlády.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 15:53|

Pandemie vyhnala lidi z kanceláří domů a ze skladů do ulic. Dočkají se i dělníci revoluce?

Pandemie covidu-19, nedostatek pracovních sil, hnutí Black Lives Matter a další sociální a ekonomické síly přispěly v posledních dvou letech k nárůstu odborových organizací po celých Spojených státech. Naposledy se k nim přidalo páteční vítězství odborářů ve skladu společnosti Amazon v New Yorku. Na první pohled se může zdát, že USA prochází pracovní revolucí, podle některých ekonomů je to ale opravdu pouze zdání.
11. 4. 2022|

Z Ruska odcházejí ikony globalizace. Provozy zavírá McDonald's, výrobu Coca-Cola

Americká společnost McDonald's v úterý oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu dočasně uzavře všech svých 850 restaurací v Rusku. Gigant v oblasti rychlého občerstvení však bude i nadále svým zhruba 62 tisícům zaměstnanců v Rusku vyplácet mzdy, informovala agentura AP. Přerušení obchodních aktivit v Rusku oznámily také Coca-cola, Pepsi, Starbucks a L'Oréal. Ferrari pozastavuje export, píše Reuters.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 23:48|

Káva rychle zdražuje. Může za to sucho a mráz v Brazílii

Káva je nejdražší za posledních deset let. Důvody lze hledat především ve špatném počasí. Růst ceny kávových zrn na komoditních burzách může podle analytiků pokračovat do roku 2023. Zdražovat budou malé kavárny i největší světové řetězce jako Starbucks a Tchibo. Koncoví zákazníci si za šálek kávy připlatí až pětikorunu.
20. 12. 2021|

Brazílii zmrzla káva. Cena povzbudivého nápoje zřejmě poroste

Největší producent kávy na světě má zásadní problém a spolu s ním ho brzy mohou pocítit i milovníci kávy. Brazílii zasáhla vzácná studená vlna a až třetina kávovníků zmrzla. Zásadně ohrožena není jen úroda na příští rok, ale i na ten další. Studené teploty už teď zvýšily cenu arabiky. Mrazy se přidaly k už tak dlouhému suchu.
3. 8. 2021|

Klima může z kávy udělat luxusní artikl. Keňští farmáři mají jen pětinové výnosy

Z kávy by se v budoucnu mohlo stát nedostatkové zboží. K ohrožení sektoru pandemií a v současnosti i logistickým zdržením se přidává další faktor – klimatické změny. Farmáři v Keni hlásí drastický pokles výnosů kvůli změnám v intenzitě dešťů, suchu i zvyšujícím se teplotám.
3. 4. 2021|

Hnutí vyzývá k bojkotu reklamy na Facebooku. Sociální síť prý kvůli zisku toleruje nenávist

Organizátoři hnutí, které volá po bojkotu reklamy na Facebooku, plánují kampaň rozšířit do celého světa a zaměřit se chtějí i na evropské firmy. Domnívají se, že provozovatel zmíněné sociální sítě nedělá dost pro zastavení nenávistných projevů.
28. 6. 2020|

Odstávky čínských továren kvůli koronaviru mají vliv na Evropu, chybí součástky i hokejky

V Číně přibývá firem, které kvůli koronaviru přicházejí o zisky. Třeba výrobce obuvi Nike už v zemi zavřel polovinu obchodů a ve zbývajících zkrátil pracovní dobu. Potíže však mohou přinést i výpadky výroby v čínských továrnách, které dodávají díly pro podniky produkující v Evropě.
14. 2. 2020|

Starbucks daně doplácet nemusí, Fiat ano, rozhodl unijní tribunál

Tribunál Evropské unie v Lucemburku zrušil nařízení Evropské komise, podle něhož měla americká společnost Starbucks doplatit 30 milionů eur (přes 776 milionů korun) na daních v Nizozemsku. Pro Komisi jde o neúspěch v její snaze zamezit poskytování nepovolené státní pomoci v podobě daňových úlev velkým firmám. Naproti tomu italsko-americká automobilka Fiat s podobným odvoláním neuspěla, a soud naopak potvrdil rozhodnutí Komise, která firmě nařídila doplatit podobnou sumu v Lucembursku.
24. 9. 2019Aktualizováno24. 9. 2019, 13:59|

Dost bylo plastů, souhlasí další firmy. Zákazník má mít možnost si třeba kávu odnést ve svém hrnku

K omezení využití jednorázových plastových obalů se přihlásily další firmy. Lidl, Fruitisimo, Costa Coffee, IKEA a Starbucks společně s Českou zemědělskou univerzitou podepsaly dohodu s ministerstvem životního prostředí. Začnou více využívat alternativní cesty, například tam, kde to jde, by si lidé měli nosit vlastní obaly. Hygienici by k tomu od listopadu mohli být shovívavější.
9. 10. 2018|