TÉMA

Sokolov

Úniky tepla v panelácích monitorují drony. Některé domy už dávno stát neměly, místo toho se stále opravují

V Sokolově se rozběhl unikátní projekt, který má odhalit úniky tepla v panelových domech. Monitoruje je dron s termokamerou. Město může díky tomu opravy cílit s přesností na centimetry. Sokolovská radnice si od toho slibuje, že ušetří spoustu peněz. Dron dokáže za pár hodin prověřit plochy, které by člověk kontroloval několik dní. Některé panelové domy už jsou staré i více než padesát let. Právě na tak dlouhou dobu byla sídliště stavěna. Někteří odborníci tvrdí, že by mohla vydržet i dalšího půl století.
8. 3. 2024|

Muž, který vyhrožoval rodině střelce z filozofické fakulty, přiznal vinu. Zaplatil 15 tisíc korun

Státní zástupce odložil případ muže z Vysočiny, který vyhrožoval rodině střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. K činu se přiznal a zaplatil 15 tisíc korun na pomoc obětem trestné činnosti. České televizi to řekl okresní státní zástupce v Jihlavě Kamil Špelda. Policisté muže zadrželi den po střelbě a odebrali mu legálně drženou zbraň. Hrozily mu až tři roky vězení.
10. 1. 2024|

Dva bytové domy v Sokolově budou hlídat domovníci

V Sokolově začnou od příštího týdne ve dvou panelových domech sloužit domovníci. Jedná se o projekt městské policie, který má zvýšit pocit bezpečí obyvatel v domech a jejich okolí a posílit také ochranu veřejného pořádku. Na tříletý preventivní projekt dostalo město dotaci z evropských fondů.
5. 1. 2024|

Poslední cukr i rýže. Potravinovým bankám docházejí zásoby

Potravinovým bankám napříč Českem chybějí zásoby pro potřebné. Mnohé z nich už nemají co svým klientům nabízet. Přitom celonárodní potravinová sbírka proběhne až za víc než čtrnáct dnů. Podle analytiků je jedním z klíčových důvodů narůstají počet rodin, které ze svých příjmů kvůli vysoké inflaci a cenám potravin nemohou vyjít.
27. 10. 2023|

V Karlovarském kraji padne několik starých mostů

Nevyhovující most na Sokolovsku, který vede přes frekventovaný úsek dálnice D6, čeká demolice. Z betonového mostu už začínají odpadávat úlomky na silnici, což potvrdila i Krajská správa a údržba silnic (KSÚS). Výstavba nového mostu přijde investora na 130 milionů korun.
22. 8. 2023|

Déšť poškodil nedávno rekonstruovanou ulici v Karlových Varech

Karlovarským krajem se v úterý odpoledne po čtvrté hodině přehnaly bouřky. Místy pršelo i velmi intenzivně, ale po krátký čas. Hasiči kvůli následkům silného deště vyjížděli k popadaným stromům i zaplaveným ulicím, a to i v centru Karlových Varů. Při přívalových deštích přišla o část dlažby nedávno rekonstruovaná Moravská ulice. Bouře postupují pomalu k severu, podle předpovědi by v kraji mohly být i večer.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 21:25|

BMW v Sokolově zprovoznilo svůj největší testovací polygon, hejtman čeká příliv mozků

Automobilka BMW ve středu zahájila provoz zkušebního centra nedaleko Sokolova. Areál, který od roku 2020 vznikal na bývalé výsypce Sokolovské uhelné, bude sloužit pro testování nových technologií aut. Pro automobilku jde o největší testovací polygon na světě, řekl novinářům mluvčí BMW Group ČR David Haidinger. Výstavba stála přes sedm miliard korun. Celý areál funguje v režimu velmi přísného zabezpečení.
26. 7. 2023|

Najít lékaře je těžké, v Karlovarském kraji situaci nevyřešily ani vysoké náborové příspěvky

Nemocnicím v Karlovarském kraji chybí desítky zaměstnanců. Situaci komplikuje i doba letních dovolených. Zdravotníci tak musejí často pracovat přesčas. Vedení kraje už několik let nabízí novým lékařům náborové příspěvky. Nemocnice to vnímají jako výraznou pomoc, navíc je využívá i Zdravotnická záchranná služba. U některých specializací ale nepomůžou ani benefity, lékařů v regionu je totiž málo.
20. 7. 2023|

Na Písecku hoří třicet hektarů lesa, hasiči požár zatím nemají pod kontrolou

Třetí stupeň požárního poplachu vyhlásili jihočeští hasiči kvůli požáru u obce Jetětice na Písecku. Hoří tam přes třicet hektarů lesa, zasahují hasiči ze sedmi stanic hasičského sboru Jihočeského kraje a sedmnácti jednotek dobrovolných hasičů. Vyžádali si i letecké hašení a výpomoc hasičů Středočeského kraje. Zatím nemají požár pod kontrolou. Je to nejrozsáhlejší požár v kraji za několik měsíců. Je pravděpodobné, že hasiči povolají další posily, uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. „Budeme hasit minimálně celou noc, řekla bych i několik dní,“ prohlásila.
15. 7. 2023|

Sokolov láká nové učitele na finanční příspěvky a výhodné bydlení

Karlovarský kraj patří podle pedagogické komory již několik let mezi regiony s nejvyšším počtem nekvalifikovaných učitelů základních škol. I to je jeden z důvodů, proč Sokolov trpí nedostatkem pedagogů a hledá nové. Nabízí jim náborový příspěvek. Ze svého rozpočtu na to vyčlenilo město milion korun.
14. 7. 2023|

V době dovolených zubařů je těžké ošetřit na západě Čech bolavý zub. Jeden kraj nemá pohotovost vůbec, druhý jedinou

Zubaři na západě Čech si vybírají dovolené. V lokalitách, kde je i dlouhodobě problém sehnat někoho, kdo ošetří bolavý zub, to znamená, že ještě více lidí musí na pohotovost. Jenomže v Karlovarském kraji žádná celotýdenní není a v Plzeňském kraji je jediná.
8. 7. 2023|

Příměstské autobusy v Karlovarském kraji bude provozovat městský dopravní podnik

Meziměstské autobusové linky v Karlovarském kraji bude od ledna zajišťovat Dopravní podnik Karlovy Vary (DPKV), jehož vlastníkem je město Karlovy Vary. V pronájmu bude mít 170 autobusů, které zakoupil kraj za více než miliardu korun. Takzvanou vertikální spolupráci, při níž kraj zadá zakázku firmě, vlastněné jinou veřejnou korporací, odsouhlasilo i ministerstvo dopravy, řekl krajský zastupitel zodpovědný za oblast dopravy Jan Bureš (ODS).
26. 6. 2023|

Ministerstvo financí ustoupilo. Daně z kamenných heren zůstanou částečně obcím

Ministerstvo financí přepisuje část navrhovaného konsolidačního balíčku. Hlavně menším obcím, kterým plynou příjmy z hracích automatů, vadilo, že by stát nově přerozděloval výnosy z těchto her podle počtu obyvatel. Teď dostávají peníze odpovídající počtu přístrojů na svém území. Radnice za ně můžou investovat a nebo je využít k prevenci proti závislosti na hazardních hrách.
13. 6. 2023|

Skoro celý Karlovarský kraj se ocitl bez elektřiny. Příčinou byla porucha na rozvodně Vítkov

Rozsáhlý výpadek dodávky elektřiny zasáhl v úterý ráno Karlovarský kraj. Nastal okolo 8:30 a týkal se prakticky celého regionu. Podle mluvčí ČEZ pro západní Čechy Soni Holingerové byla příčinou porucha vysokonapěťového rozvodu na rozvodně Vítkov u Sokolova. Výpadek trval asi půl hodiny a odběratelé by měli být postupně znovu připojeni.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 10:19|

Karlovarský kraj zůstane ve všední dny bez zubní pohotovosti. Lékaře se nedaří přilákat

V Karlovarském kraji nebude od dubna ve všední dny k dispozici zubní pohotovost. Kraji se nepodařilo získat lékaře, kteří by ji byli ochotni zajistit. I nadále ale budou fungovat zubní pohotovosti přes víkendy a svátky. Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) chce o potřebě pohotovosti ještě jednat s představiteli stomatologické komory.
23. 3. 2023|

Karlovarský kraj trápí systémové problémy. Má ale velký potenciál, řekl Pavel

Karlovarský kraj trápí systémové problémy, má ale řadu příležitostí k rozvoji a velký potenciál k dalšímu růstu, řekl na tiskové konferenci během své dvoudenní návštěvy regionu zvolený prezident Petr Pavel. Za důležité považuje vedle podpůrných programů zlepšení kvality života. Pavel s vedením radnice v Aši jednal o sociální situaci, pracovním trhu nebo dostupnosti lékařské péče. Na témata školství nebo zdravotnictví došlo při debatě s představiteli kraje. Jde o Pavlovu první cestu do regionů od lednového zvolení. Ve středu oznámil, že příští týden zamíří do Ústeckého kraje. Do Moravskoslezského až po inauguraci.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 23:07|

Sokolovská uhelná po třech letech obnoví část provozu v tlakové plynárně ve Vřesové

Sokolovská uhelná po několika letech obnoví část provozu ve své plynárenské technologii ve Vřesové. Cílem není znovu vyrábět energoplyn, ale hlavně analyzovat možnosti tlakového zplyňování uhlí pro využití výsledných produktů v chemickém průmyslu. Tři z šestadvaceti generátorů by se měly znovu rozjet v červenci letošního roku, řekl předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné Pavel Tomek. Náklady na obnovení provozu se odhadují asi na 95 milionů korun.
19. 1. 2023|

Sokolov koupil domy v problémové ulici, obyvatele vystěhoval

Sokolovská radnice nechala vylidnit vyloučenou lokalitu v Nádražní ulici. Odkoupila domy a všech 140 nájemníků obratem vystěhovala. Bydlení jinde ve městě získaly jen čtyři rodiny. Ostatní nájemníci zamířili jinam. Na nápor na ubytovny si kvůli tomu stěžuje například Aš.
4. 1. 2023|

V sokolovské chemičce unikl ethylakrylát. Silně zapáchá, podle hasičů ale nebezpečí nehrozí

Navzdory citelnému zápachu se lidé z okolí sokolovské chemičky Synthomer nemusejí bát, že by měl únik látky ethylakrylát vliv na jejich zdraví. Unikl v noci, hasiči únik zastavili a nezaznamenali v ovzduší ve městě nebezpečnou koncentraci.
9. 11. 2022|

Nehoda dvou vozidel u Sokolova uzavřela dálnici D6 ve směru na Cheb

Nehoda dvou vozidel u Sokolova v pátek ráno uzavřela dálnici D6 ve směru z Karlových Varů na Cheb. Na místě zasahovali záchranáři, na vozovku přistál i záchranářský vrtulník, uvedl krajský policejní mluvčí Jan Bílek. Provoz v místě nehody se podařilo obnovit po 9:00, dodal. Mezitím auta jezdila po objízdných trasách.
7. 10. 2022Aktualizováno7. 10. 2022, 10:53|

Porucha trakčního vedení omezuje vlaky na trati mezi Chebem a Chomutovem

Rozsáhlá porucha trakčního vedení ve stanici Dasnice na Sokolovsku zastavila provoz vlaků na železniční trati mezi Chebem a Chomutovem v úseku Kynšperk nad Ohří – Citice. České dráhy zajišťují náhradní autobusovou dopravu.
1. 9. 2022|

Sokolov koupí domy ve vyloučené lokalitě u nádraží. Až 150 lidí se bude muset vystěhovat

Město Sokolov ještě letos odkoupí domy v Nádražní ulici, kde žijí převážně sociálně vyloučení obyvatelé. Radnice tak využila nabídku soukromého majitele. Hlavní podmínkou k odkoupení zdevastovaných domů je ale vystěhování asi 150 nájemníků, z velké části Romů. Ti si teď budou muset najít bydlení jinde.
18. 8. 2022|

Před 80 lety začala vznikat Svobodova armáda. Místo v Buzuluku se na ni letos vzpomínalo v Dejvicích

Výročí osmdesáti let od založení prvního československého samostatného polního praporu v Buzuluku, který se proslavil v bitvách druhé světové války u Sokolova nebo Kyjeva, si politici a vojáci připomněli na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích. Akce se měla podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) původně konat přímo v ruském Buzuluku, kde prapor v roce 1942 vznikl. Ruská agrese proti Ukrajině ale cestě české delegace zabránila. Na místo se vydala pouze skupina členů vojenské historie.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 14:17|

Morava je na tom s kvalifikovanými učiteli lépe než Čechy, ukazuje analýza školní inspekce

Nalákat učitele do méně bohatých okresů je těžké, obzvlášť když v jiných regionech platí lépe. I to je jeden ze závěrů analýzy České školní inspekce (ČŠI), která teď publikovala dosud nezveřejněná data o tuzemském školství. Nejviditelnější je problém s nedostatkem kvalifikovaných pedagogů v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji, ale také v Praze. Důvody jsou pro to nicméně různé. Lépe je na tom Morava, kde je trend opačný.
14. 5. 2022|