TÉMA

Air Bank

PŘEHLEDNĚ: Banky zatím snížení úrokových sazeb vyhodnocují, s reakcí chtějí vyčkat

Rozhodnutí České národní banky (ČNB) o poklesu sazeb povede k postupnému snižování úročení spořicích účtů a termínovaných vkladů bank, shodují se oslovení experti. Zlevňovat by měly i hypotéky. ČT proto oslovila největší tuzemské banky s dotazem, zda a jak se v jejich nabídkách snížení základní úrokové sazby na 6,25 procenta projeví.
9. 2. 2024|

Další kompromis mezi kartou a hotovostí. Čtveřice bank spouští nový systém Cvak

Snahy o rozšíření bezhotovostních plateb pokračují. Čtveřice bank v Česku začíná obchodníkům nabízet nový způsob, jak se obejít bez terminálu a zároveň nevyžadovat jen hotovost. Slibuje, že ani pro zákazníky to nic složitého nebude.
24. 1. 2024|

Češi stále častěji reklamují platby kartou. Brání se nesolidním e-shopům i podvodníkům

Nedodané zboží, nekomunikující prodejce nebo transakce, kterou kupující vůbec neprovedl. Pokud zákazník při platbě použil platební kartu, může v těchto případech u banky peníze vymáhat zpět. Službu takzvaného chargebacku využije v Česku měsíčně několik tisíc klientů, řekly ČT oslovené banky. Některé sledují nárůst podaných žádostí o svátcích a na začátku roku, jejich klienti totiž reklamují platby za nedodané nebo nekvalitní vánoční dárky.
30. 12. 2023|

Peníze lze nově poslat i přes telefonní číslo. Šestice bank zavedla nový způsob plateb

Šest tuzemských bank spustilo možnost poslání platby skrze telefonní číslo. Služba platby na kontakt má za cíl transakce zjednodušit a omezit chyby při jejich zadávání. Registr přitom spravuje centrální banka. Další dvě banky se spuštěním služby počítají v průběhu příštího roku.
14. 11. 2023|

Česká národní banka se stala terčem kybernetického útoku, žádná data podle ní neunikla

Česká národní banka se v pátek ráno stala terčem cíleného kybernetického útoku, který může způsobit zpomalení či nedostupnost jejího webu. Centrální banka oznámila, že takzvaný DDoS útok nezasáhl vnitřní informační systémy ČNB a neunikla žádná data. Hackerské útoky blokují internetové služby českých bank třetí den za sebou.
1. 9. 2023|

Hackeři opět útočili na tuzemské banky, které měly výpadky služeb

Výpadky webů a internetového a mobilního bankovnictví ve čtvrtek postihly Raiffeisenbank a Monetu Money Bank. Zpomaleně fungovaly internetové stránky pražské burzy, které čelily kybernetickému útoku už ve středu spolu s weby dalších pěti českých bank. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) sdělil, že výpadky opět způsobily zahlcovací DDoS útoky. Podle antivirových firem za útokem stojí hackeři z Ruska. Zaútočili také na webové stránky Elektrotechnického zkušebního ústavu.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 22:33|

Tuzemské banky čelily kybernetickým útokům, jejich on-line služby měly výpadky

Pětice českých bank se ve středu dopoledne potýkala s výpadky internetového bankovnictví, některým nefungoval celý web. Mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša uvedl, že to byl důsledek kybernetických útoků. Brzy odpoledne již byly stránky i bankovnictví všech napadených bank opět v provozu. ČTK uvedla s odvoláním na experty na kyberbezpečnost, že má útok zřejmě na svědomí ruská hackerská skupina NoName057(16), která požaduje, aby napadené instituce přestaly s podporou Ukrajiny.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 20:59|

Objem hypoték v květnu stoupl o sedmnáct procent. Trh prý mírně ožívá

Banky a stavební spořitelny poskytly v květnu hypoteční úvěry za 12,3 miliardy korun, což je proti dubnu nárůst o 17 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování nepatrně stoupla z dubnových 5,89 na 5,9 procenta, vyplývá ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 6. 2023|

Hello Bank! postupně v Česku skončí, přestává poskytovat nové produkty

Hello bank! jako pobočka zahraniční banky BNP Paribas Personal Finance postupně skončí v České republice. Od pondělí banka na českém trhu přestává poskytovat veškeré nové produkty. Pro stávající klienty se v tuto chvíli nic nemění, během následujících měsíců bude ale banka poskytování bankovních služeb ukončovat i pro ně. Hello Bank!, která má zhruba 300 tisíc klientů, o tom v pondělí informovala na svém webu.
3. 4. 2023|

Investiční skupina PPF se stáhla z Ruska. Její aktiva koupili ruští investoři

Investiční skupina PPF a její společnost Home Credit dokončily prodej svého zbývajícího podílu 49,5 procenta v ruské Home Credit & Finance Bank (HCFB) včetně některých dceřiných společností. Znamená to odchod PPF a Skupiny Home Credit z ruského bankovního trhu. Plnou vlastnickou kontrolu nad HCFB převzala skupina individuálních investorů. PPF to oznámila ve středu v tiskové zprávě.
7. 9. 2022|

Spojení Monety a Air Bank bylo na návrh PPF zrušeno. Důvodem je nepříznivý vývoj ekonomiky

Skupina PPF a Moneta Money Bank v pondělí uzavřely dohodu, která ukončí proces spojení Moneta Money Bank a skupiny Air Bank. Dohodu navrhla PPF, přičemž důvodem je podle prohlášení firem negativní vývoj ekonomiky, který mění parametry zamýšleného sloučení, nebo nedávné změny požadavků České národní banky (ČNB) na kapitálovou vybavenost bank v Česku.
30. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 19:17|

Akcionáři Monety schválili spojení s bankovní částí PPF

Akcionáři Moneta Money Bank schválili její spojení s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). Banka navýší základní kapitál pro financování transakce, řekla její mluvčí Zuzana Filipová. Valná hromada schválila také vyplacení dividend z minulých let 1,53 miliardy korun, což odpovídá třem korunám na akcii.
20. 12. 2021|

Do akce Milostivé léto se už zapojily tisíce lidí, dlužníkům pomáhají i dárci

Už tisíce zájemců se přihlásily k takzvanému Milostivému létu, tedy možnosti zbavit se některých exekucí. Pro dlužníky je potřeba zaplatit původní částku plus poplatek 908 korun, penále bude odpuštěno a exekuce zastavena. Týká se to zejména pohledávek vůči státu, samosprávám a jejich organizacím.
14. 11. 2021|

ČNB opět zvýšila úrokové sazby. Počítá s tím i nadále

Bankovní rada České národní banky podle očekávání opět zvýšila úrokové sazby. Ta základní, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. Důvodem jsou podle ekonomů především obavy z růstu inflace související s oživením ekonomiky. Se zvyšováním úrokových sazeb ČNB počítá i nadále, avizoval guvernér Jiří Rusnok. Centrální banka také zlepšila na letošek odhad vývoje ekonomiky, naopak pro příští rok jej mírně zhoršila.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 22:13|

Renáta Kellnerová byla jmenována správcem pozůstalosti Petra Kellnera

Renáta Kellnerová, vdova po zesnulém většinovém majiteli skupiny PPF Petru Kellnerovi, byla jmenována správcem jeho pozůstalosti. Z tohoto titulu je tak vedena jako držitelka odpovídajících majetkových podílů ve společnostech regulovaných ČNB. PPF tak reagovala na informace Ekonomického deníku. Ten uvedl, že podle hlášení ČNB Kellnerová přebírá vlastnictví akcií PPF.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 16:07|

Skupinu PPF vede čtyřčlenný výbor, je poradním orgánem Bartoníčka

Finanční skupinu PPF vede čtyřčlenný řídicí výbor, který vznikl v dubnu, necelý měsíc po smrti majitele PPF Petra Kellnera. Členy jsou oba minoritní podílníci skupiny Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart, finanční ředitelka Kateřina Jirásková a právník Tomáš Brzobohatý. Jednání se pravidelně účastní i vdova po Petru Kellnerovi Renáta, členkou výboru ale není. Informoval o tom server Seznam Zprávy.
21. 5. 2021|

Skupina PPF se propadla do ztráty 7,42 miliardy korun. Poprvé za třicetiletou historii

Skupina PPF zesnulého Petra Kellnera vykázala loni ztrátu 291 milionů eur (7,42 miliardy korun), zatímco o rok dříve dosáhla čistého zisku 1,005 miliardy eur (25,5 miliardy korun). Ve druhém pololetí zaznamenala zisk 93 milionů eur (2,4 miliardy korun), zatímco v tom prvním byla ve ztrátě 384 milionů eur (9,5 miliardy korun). Návrat k ziskovosti během koronavirové pandemie umožnilo největší tuzemské investiční skupině rozkročení do různých oborů a regionů, řekl její mluvčí Leoš Rousek.
20. 5. 2021|

Moneta podepsala s PPF smlouvu o akvizici Air Bank, Home Creditu a Benxy

Moneta Money Bank podepsala se společnostmi ze skupiny PPF rámcovou smlouvu ohledně akvizice Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a společnosti Benxy. Akvizice je podmíněna souhlasem akcionářů banky na mimořádné valné hromadě, která se bude konat v červnu.
6. 5. 2021|

Audit návrhu plánu PPF spojit Monetu s jejími finančními firmami je hotový, nyní se domlouvají na ceně

Hloubková kontrola návrhu plánu skupiny PPF spojit Monetu Money Bank s jejími bankovními firmami, tedy s Air Bank, česko‑slovenskou částí splátkové firmy Home Credit a se start-upem Benxy, je hotová. Moneta a PPF nyní pracují na dohodě o ceně, za kterou se sloučení uskuteční. Tento návrh v následujících týdnech předloží akcionářům Monety na mimořádné valné hromadě. V Byznysu ČT24 to řekl ředitel Monety Tomáš Spurný.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 22:30|

Zájem o hypotéky je rekordní, Češi si na bydlení půjčili v březnu 44 miliard

České banky v březnu poskytly lidem téměř 14 a půl tisíce hypotečních úvěrů za rekordních 44 miliard korun. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Březen se tak stal nejsilnějším měsícem v historii ukazatele. Objem poskytnutých hypoték za první čtvrtletí se vyšplhal téměř na 100 miliard korun. Průměrná úroková sazba v březnu po 11 měsících poklesů nepatrně stoupla na 1,94 procenta.
21. 4. 2021|

ČNB souhlasí, že PPF zvýší svůj podíl v Monetě

Tanemo ze skupiny PPF obdrželo souhlas České národní banky ke zvýšení svého podílu v Moneta Money Bank na 28,36 procenta. Tanemo v dobrovolném veřejném návrhu na odkup akcií Monety přijala od jejích akcionářů potvrzení předpokládající odkup 141 723 860 akcií. Cena za odkoupené akcie by dosáhla 11,3 miliardy korun.
16. 4. 2021Aktualizováno16. 4. 2021, 10:05|

Politici zmiňují Kellnerovy úspěchy i jeho příspěvek společnosti. Po podnikatelově úmrtí klesaly na pražské burze akcie

Na nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který v sobotu zahynul při leteckém neštěstí na Aljašce, vzpomínají politici v souvislosti s jeho podnikatelskými úspěchy, ale i kroky, kterými pomohl české společnosti. Jeho úmrtí lituje prezident Miloš Zeman, upřímnou soustrast vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO) či šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Vicepremiér a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček připomenul pomoc Kellnerovy podnikatelské skupiny při zvládání epidemie koronaviru loni na jaře. Po oznámení úmrtí na pražské burze také klesaly ráno výrazně akcie operátora O2 a Monety Money Bank.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 17:41|

Petr Kellner zemřel při havárii vrtulníku

Během výletu za adrenalinovým lyžováním zemřel při nehodě vrtulníku na Aljašce nejbohatší Čech Petr Kellner, informoval list The New York Times. Zprávu v pondělí potvrdila mluvčí skupiny PPF Jitka Tkadlecová, v jejímž čele Kellner stál. Pád stroje nepřežili další čtyři lidé. Tragická událost se stala v sobotu. Řízením veškerých aktivit ve skupině PPF byl místo Kellnera v pondělí pověřen jeden z jejích akcionářů Ladislav Bartoníček.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 17:14|

Firma ze skupiny PPF by po odkupu měla vlastnit přes 28 procent akcií Monety, zaplatí přes 11 miliard

Investiční skupina PPF by po vypořádání odkupu měla zvýšit svůj podíl v peněžním ústavu Moneta Money Bank. Nově jí bude patřit přes 28 procent akcií. Společnost Tanemo ze skupiny přijala v dobrovolném veřejném návrhu na odkup akcií akceptace předpokládající odkup více než 141 milionů akcií za 11,3 miliardy korun.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 20:05|