TÉMA

Tomáš Macura

Babiš je znovu předsedou ANO, ve vrcholném vedení je jedno nové jméno

Andrej Babiš na sněmu ANO v Praze obhájil pozici předsedy strany, získal asi 90 procent platných hlasů. Obdržel nominaci ze všech čtrnácti krajů, stejně jako první místopředseda Karel Havlíček. I on funkci bez problémů obhájil. Neměli protikandidáty. Delegáti následně zvolili i čtyři řadové místopředsedy, novým se stal poslanec Robert Králíček. Babiš v dopoledním projevu prohlásil, že loni zvažoval konec v politice. Osočil současný kabinet z neschopnosti. Za úkol ANO označil návrat do vlády. Na odpolední tiskové konferenci dodal, že neusiluje o voliče hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ale o zrazené voliče vládních stran. Za ideální by pokládal zisk nadpoloviční podpory ve volbách.
10. 2. 2024Aktualizováno10. 2. 2024, 20:51|

Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM

Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|

Porušování nočního klidu i čtyři dny. Ostrava rozvolňuje pravidla

Ostrava nastaví vstřícnější pravidla pro pořadatele festivalů. Rozhodli o tom radní. Aktuálně platí, že po desáté večer mohou pokračovat jen akce, kterým to město povolilo. Dosud mohly noční klid festivaly porušovat maximálně tři dny, nově by to mohly být čtyři. Politici si také nechali volnou ruku v tom, že by se s jednotlivými festivaly domlouvali na tom, v jakém čase mohou produkci provozovat. Novinka by mohla vstoupit v platnost od příštího roku.
20. 9. 2023|

Ivo Vondrák rezignoval. Novým moravskoslezským hejtmanem je Jan Krkoška

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (zvolen za ANO) rezignoval. Na čtvrtečním zastupitelstvu mu hrozilo odvolání z funkce. Vondrák spolu s tehdejším ostravským primátorem Tomášem Macurou (tehdy ANO) podpořil v prezidentské volbě Petra Pavla proti svému stranickému šéfovi Andreji Babišovi. Později Vondrák vystoupil z ANO. Novým hejtmanem zastupitelé zvolili Jana Krkošku (ANO).
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 11:28|

Novým ostravským primátorem zvolili zastupitelé Dohnala, Macura skončil

Primátorem Ostravy ve středu dopoledne zastupitelé zvolili Jana Dohnala (ODS) z uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Třetí největší město republiky povede nová koalice, ve které budou uskupení ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 37 hlasů, koaliční smlouvu subjekty podepsaly ráno.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 13:25|

Primátorem Ostravy bude Jan Dohnal z ODS

Ostravu povede koalice složená z ANO a uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. Primátorem bude Jan Dohnal (ODS), který byl dosud náměstkem pro dopravu a sport. Dohodli se na tom v úterý zástupci jednotlivých koaličních subjektů. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít nová koalice převahu 37 hlasů. Je to o čtyři hlasy více, než měla dosavadní koalice tvořená ANO, SPOLU a Piráty, která se rozpadla kvůli štěpení ANO. ODS měla post ostravského primátora naposledy v roce 2002. Koaliční smlouvu zástupci stran podepíšou ve středu.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 21:05|

V Ostravě je údajně dohoda na primátorovi ze SPOLU, ANO to ale popírá

V jednáních o podobě nové koalice v Ostravě je údajně dohoda na primátorovi, který by měl být z uskupení SPOLU, a na početním rozdělení jedenácti míst v radě. Agentuře ČTK to ve středu večer potvrdily dva zdroje obeznámené s průběhem koaličního vyjednávání. Předsedkyně klubu zastupitelů hnutí ANO Hana Tichánková to ale v zaslané SMS popřela.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:16|

Koalici v Ostravě by mohli vytvořit ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové a Piráti. Shoda na obsazení ale není

V Ostravě se rýsuje nová koalice pro vedení města. Hnutí ANO, uskupení SPOLU, hnutí Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti se dohodli na programových prioritách, ale zatím se neshodli na personálním obsazení, především na tom, kdo bude primátor. Po pátečním jednání to řekli předsedkyně klubu ANO Hana Tichánková a lídr SPOLU, náměstek primátora Jan Dohnal (ODS). Další jednání budou mít v pondělí.
14. 4. 2023|

Zastupitelský klub ANO v Ostravě opustil Miroslav Otisk. Jde už o osmého člena hnutí

Klub zastupitelů ANO v Ostravě v pondělí opustil v pořadí už osmý člen, městský zastupitel a místostarosta Poruby Miroslav Otisk. Následně se stal členem klubu Nezařazení, který vznikl okolo primátora Tomáše Macury (dříve ANO). Otisk řekl, že v současné vedení klubu ANO ztratil důvěru. Kvůli štěpení hnutí ANO se v Ostravě před časem rozpadla koalice, kterou kromě ANO tvořilo ještě uskupení SPOLU a Piráti. Ztratila většinu hlasů v pětapadesátičlenném městském zastupitelstvu. V Ostravě se aktuálně vedou jednání o podobě nové koalice. Hnutí ANO má z původních 21 členů 13.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 20:32|

Pošta zveřejnila seznam rušených poboček. Mapa ukazuje, kde jsou

Česká pošta zveřejnila seznam tří stovek poboček, které do poloviny letošního roku skončí. Celkem pětatřicet z nich přestane fungovat v Praze, devatenáct v Ostravě a dvanáct v Brně a Plzni. Opatření bude platit od 1. července. Nejvíce pošt, celkem osmačtyřicet, se zruší v Moravskoslezském kraji. Jeho hejtman Ivo Vondrák (zvolen za ANO) odeslal v souvislosti s tím ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) otevřený dopis, kde ho žádá, aby krok přehodnotil. S rušením poboček nesouhlasí také další představitelé měst a samospráv. Parlamentní opozice kritizuje, že Česká pošta rušení se starosty předem neprojednala.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 18:49|

Ostravské ANO rozhodlo o nominaci na primátorský post. Tomáše Macuru má nahradit Hana Tichánková

Oblastní sněm hnutí ANO v Ostravě nominoval na primátorku města bývalou místostarostku městské části Jih a novou předsedkyni klubu městských zastupitelů ANO Hanu Tichánkovou. Novinářům to řekl ostravský předseda hnutí Richard Vereš. Koalice na ostravské radnici se rozpadla poté, co zastupitelský klub hnutí vyloučil primátora Tomáše Macuru, ANO má nicméně ambici ponechat si funkci primátora.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 22:12|

Moravskoslezský kraj může sloužit jako inspirace pro Ústecký a Karlovarský, řekl Pavel v Karviné

Je tady mnoho věcí, které mohou sloužit jako pozitivní a inspirativní příklad, řekl v Karviné prezident Petr Pavel. Už dříve navštívil Ústecký a Karlovarský kraj, Moravskoslezský je podle něj z hlediska transformace ze všech tří nejdál. Řešení problémů v těchto takzvaně strukturálně postižených regionech bude vyžadovat mnohem individuálnější přístup, dodal. Druhý den návštěvy Moravskoslezského kraje zahájil Pavel na Dole Darkov, sfáral do zhruba 900 metrů pod povrch. Na programu měl i schůzku s primátorem Karviné nebo občansky aktivními lidmi z Karvinska. O problémech v krajích bude chtít hovořit se členy vlády.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 15:26|

Moravskoslezský kraj se s transformací po těžkém průmyslu vypořádává příkladně, řekl prezident v Ostravě

Moravskoslezský kraj je na tom lépe, než by se mohlo zdát podle odlivu obyvatel, zejména těch mladých, je přesvědčen prezident republiky Petr Pavel. Řekl to po setkání s hejtmanem Ivo Vondrákem. Míní, že region může být svým přístupem k transformaci po hutním a těžebním průmyslu příkladem jiným krajům, které mají podobné potíže. Pavel bude pokračovat v návštěvě regionu do středy, kromě Ostravy navštívil i Frýdek-Místek, Nošovice a vydá se do Karviné.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 19:27|

Koalice v Ostravě se rozpadla, na vyjednávání o podobě nové je připraven Macura i SPOLU

Ostravská koalice tvořená ANO, SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty se podle primátora Tomáše Macury (dříve ANO) rozpadla. Stalo se tak poté, co koalice kvůli štěpení klubu ANO ztratila většinu hlasů v zastupitelstvu. Primátor, který byl minulý týden vyloučen z klubu zastupitelů ANO, je připraven na nová koaliční vyjednávání. SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), druhý nejsilnější klub zastupitelstva Ostravy, předpokládá, že nová koalice bude širší než dosud, pravděpodobně čtyř, či pěti.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 20:33|

Prostory pro prezidenta jsou bezpečnostně v pořádku, Pavel se přesunul na Hrad

Prezident Petr Pavel se v pondělí přestěhoval z Hrzánského paláce na Pražský hrad, potvrdila Mária Pfeiferová z tiskového týmu. Podle prezidentovy mluvčí Markéty Řehákové by již odpoledne měl mít Pavel na Hradě první schůzky. Prostory určené pro prezidenta, jeho manželku a kancléřku již byly podle mluvčí zkontrolovány a jsou nyní bezpečnostně v pořádku. Výslednou zprávu o kontrole hradní tým teprve dostane.
27. 3. 2023|

Ruský sportovec nesmí reprezentovat Česko. Válku Putinova režimu přitom odsoudil

Rus Stepan Knyshov žije v Česku už čtyři roky. Českou republiku úspěšně reprezentuje v bojových uměních, což mezinárodní pravidla umožňují. V taekwondu se dokonce v českých barvách stal evropským šampionem. V době války na Ukrajině ale na mezinárodní závody nesmí, přestože s postupem režimu ruského prezidenta Vladimira Putina nesouhlasí.
24. 3. 2023|

Macura založil spolu s dalšími kolegy vyloučenými z ANO nový zastupitelský klub

Primátor Ostravy Tomáš Macura (dříve ANO) založil s dalšími třemi kolegy nový klub městských zastupitelů. Macura, který v únoru opustil ANO, byl v úterý vyloučen z klubu městských zastupitelů hnutí stejně jako jeho náměstkyně Zuzana Bajgarová (dříve ANO). Klub ANO z vlastního rozhodnutí opustili další dva zastupitelé, primátorova náměstkyně Kateřina Šebestová a zastupitel Robert Čep. Právě tito čtyři zastupitelé utvořili nový klub.
22. 3. 2023|

Ostrava by v dubnu mohla mít nového primátora, jenž by vystřídal Macuru

Primátor Ostravy, který nahradí ve funkci Tomáše Macuru (dříve ANO), by měl být znám v dubnu. Macuru, jenž v únoru opustil ANO, v úterý vyloučil ze svých řad klub zastupitelů tohoto hnutí. Stejně tak městští zastupitelé za ANO rozhodli o jeho náměstkyni Zuzaně Bajgarové (dříve ANO). Novinářům to řekla nová předsedkyně klubu a bývalá místostarostka části Ostrava-Jih Hana Tichánková. Důvodem k vyloučení byl podle Macury i Bajgarové fakt, že v prezidentské volbě podpořili Petra Pavla a nehlasovali pro šéfa ANO Andreje Babiše.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 21:26|

Vondrák vystoupil z ANO. Hejtmanem plánuje zůstat, podle Havlíčka nemá podporu

Ivo Vondrák vystoupil z hnutí ANO, za které byl dvakrát zvolen moravskoslezským hejtmanem a také do Poslanecké sněmovny. Hejtmanem ale hodlá dál zůstat. Vondrák dával najevo výhrady k politickému směřování ANO, které podle něj míří příliš doleva. Spory se začaly stupňovat na podzim, kdy uvedl, že v prezidentských volbách nepodpoří předsedu hnutí Andreje Babiše. V únoru Ivo Vondrák rezignoval na post místopředsedy ANO, poté také vystoupil z poslaneckého klubu a svůj odchod načasoval na chvíli, kdy měla krajská organizace hlasovat o jeho vyloučení.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 18:14|

Vondrák opustil poslanecký klub ANO, podle Schillerové neunesl kritiku

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák opustil poslanecký klub hnutí ANO, oznámila předsedkyně klubu Alena Schillerová. Neunesl podle ní kritiku. Klub s jeho rezignací souhlasil jednomyslně, dodala. Vondrák řekl, že dospěl k názoru, že je nezbytně nutné z klubu vystoupit. Pokračovat bude jako nezařazený poslanec a je na to hrdý, doplnil.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 14:48|

Ostravské ANO se otřásá. Primátor Macura do půl roku opustí funkci

Primátor Ostravy Tomáš Macura, který před týdnem opustil ANO, odejde do půl roku z funkce primátora. Spolu s ním odejdou i jeho dvě náměstkyně Zuzana Bajgarová, která už z hnutí rovněž vystoupila, i náměstkyně a předsedkyně klubu zastupitelů ANO Kateřina Šebestová. Shodl se na tom klub zastupitelů.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 21:24|

Podporu mi vyjádřila většina zastupitelského klubu ANO. Část těch zbylých má obavy, říká Macura

Ostravský primátor Tomáš Macura, který v pondělí oznámil svůj odchod z ANO, cítí většinovou podporu svého zastupitelského klubu. Ostatní mají obavy z toho, co by se dělo, kdyby podporu vyjádřili, řekl v pátečním Interview ČT24. Nejvíce poplácávání po zádech dostávám na chodbách, tvrdí. Stojí si také za tím, že centrální vedení ANO vytváří na zastupitele nátlak.
17. 2. 2023|

ANO chce, abych skončil jako primátor Ostravy, říká Macura. Tlak cítí i Vondrák, Havlíček mluví o spikleneckých teoriích

Vedení hnutí ANO údajně vyvíjí nátlak na odchod ostravského primátora Tomáše Macury z funkce. Macura, který ukončil členství v ANO, to ve čtvrtek napsal na Twitteru. Tlak cítí i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO), který minulý týden rezignoval na funkci místopředsedy hnutí. Oba delší dobu kritizují směřování ANO a v prezidentské volbě nepodpořili předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta Petra Pavla. Podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka jsou Macura s Vondrákem v zajetí spikleneckých teorií. Do Ostravy přijel i hlavní manažer hnutí Jan Richter, který měl údajně zastupitelům ANO vyhrožovat, že pokud podpoří Macuru, bude oblastní organizace v Ostravě zrušena.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 21:01|

Ostravský primátor Macura končí v ANO. Funkci dá k dispozici

Ostravský primátor Tomáš Macura oznámil, že se k pondělku rozhodl ukončit své členství v ANO. Vzhledem k tomu, že byl právě za ANO zvolen do čela města, na zastupitelském klubu nabídne funkci primátora k dispozici. Macura na Twitteru napsal, že se nemůže smířit se směřováním hnutí, které je zcela odlišné od doby, kdy do něj vstupoval. Současně ztratil víru, že by na tom mohl ještě něco změnit, proto se rozhodl své členství ukončit.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 20:43|