TÉMA

Žít Brno

Třetí kotel v brněnské spalovně zatím nebude. Zastupitelé rozhodli v tajném hlasování

Třetí kotel za 4,6 miliardy korun v brněnské spalovně městské firmy SAKO zatím nevznikne. Brněnští zastupitelé v tajném hlasování rozhodli o zastavení projektu, který je třeba znovu přepracovat. Hlasování se nezúčastnila opozice Pirátů a Zelených s hnutím Žít Brno, kteří vybudování kotle podporovali a byli proti tajnému hlasování. Sál opustili také zástupci koaliční KDU-ČSL.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 20:23|

V Brně začala stavba multifunkční arény za šest miliard. Nebudou peníze na další projekty, tvrdí opozice

Na brněnském výstavišti začala výstavba multifunkční haly Arena Brno za skoro šest miliard korun. Hala je největším strategickým projektem města, má pojmout 13 tisíc diváků a sloužit primárně hokejové Kometě, ale i pro pořádání různých akcí. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) označila začátek stavby za nejvýznamnější den v její politické kariéře. Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil velké cíle Brna.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:55|

Drogové testy Vaňkové i Kerndla byly negativní. Brněnská koalice pokračuje

Koalice v Brně bude pokračovat beze změn, jednotlivé strany podporují brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou (ODS) i poté, co se objevila fotka, kde je zachycen bílý prášek. Novinářům to ve středu řekli představitelé jednotlivých stran. Vaňková podstoupila test na drogy, je negativní, stejně jako v případě náměstka Roberta Kerndla (ODS), který je na fotce také zachycený. Vaňkovou kontaktovala policie, podala už vysvětlení, další komentáře pro média poskytovat zatím nechce. Kerndla zatím policie neoslovila.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 17:38|

Brněnští politici chtějí vysvětlení fotografie Vaňkové a Kerndla s bílým práškem

Brněnští politici se vyjadřují k fotografii, na níž je primátorka Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) s bílým práškem připomínajícím kokain. Vaňková připustila pravost snímku. O situaci chtějí jednat. Podle některých není kauza důvodem pro odstoupení z funkcí, někteří však apelují na Vaňkovou, aby fotografii vysvětlila. Kauzou se bude také zabývat oblastní rada ODS. Primátorka v pondělí pro televizi Nova uvedla, že pokud partneři z brněnské radnice dospějí k závěru, že situace je důvodem k rezignaci, tak tak učiní.
1. 8. 2023|

Multifunkční hala v Brně bude „extrémně předražená“, míní Hollan. Nic neztratíme, reagoval Aberl

Brno si půjčí na novou multifunkční halu 2,2 miliardy korun. Úvěr bude město splácet 25 let a na úrocích zaplatí přes 1,5 miliardy. Podle opozice jde o rizikový krok. Přínos „je neadekvátní obřím miliardám, které se na tento projekt věnují“, uvedl v pátečním pořadu Události, komentáře brněnský zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno). Naopak radní pro sport a informační technologie Tomáš Aberl (TOP 09) řekl, že projekt je pro Brno zásadní.
25. 6. 2023|

Brněnské zastupitelstvo odsouhlasilo smlouvu o úvěru na multifunkční halu. Opozice je ke stavbě kritická

Brněnští koaliční zastupitelé v úterý čtyřiceti hlasy schválili smlouvu městské společnosti Arena Brno s Českou spořitelnou na čerpání úvěru 2,2 miliardy korun pro stavbu multifunkční haly v areálu výstaviště. Za výstavbu haly město zaplatí celkově 5,76 miliardy. Podle radního Petra Kratochvíla (ODS) je v této částce miliardová rezerva, řekl to po jednání novinářům. Úvěr bude město splácet 25 let do roku 2050 s úrokem 4,87 procenta, na úrocích tak zaplatí 1,7 miliardy korun.
20. 6. 2023|

Město nedělá dost, aby řešilo bezdomovectví v Brně, kritizuje opozice. Podle primátorky dělá maximum možného

Vedení města Brna podle části opozice nedělá dost, aby zabránilo bezdomovectví v Brně. Programy, které cílí na zabydlování lidí žijících v nevyhovujících podmínkách nebo na ulici, podle opozice současná koalice vedená ODS utlumila. Kritika přišla v reakci na noční požár opuštěných stavebních buněk, při kterém zahynulo osm lidí, zřejmě bezdomovců. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) je přesvědčená, že město dělá maximum možného.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 20:09|

Divadlo Bolka Polívky by mohlo hrát i v sálu Břetislava Bakaly. Brno zvažuje tři varianty, řekla Vaňková

Brno prověřuje tři varianty pro Divadlo Bolka Polívky, které nemůže hrát v městském objektu kvůli narušené statice. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) na zastupitelstvu řekla, že jednou z možností je přesun divadla do Bílého domu do Sálu Břetislava Bakaly, který je dlouhodobě uzavřený. Další možností je rychlé zajištění prostor, kde Polívkovo divadlo nyní působí. Poslední variantou je souběžné působení v divadle Reduta spolu s Národním divadlem Brno, které je však proti stejně jako opoziční zastupitelé. Příští sezona bude pro Polívkovo divadlo jubilejní třicátá.
4. 4. 2023|

Národní, nebo i Polívkovo? V Brně se řeší spor o to, kdo může hrát v Redutě

O brněnské divadlo Reduta se aktuálně vedou spory. Prostory využívá Národní divadlo Brno, v průběhu března ale dostalo od vedení města pokyn, aby se o ně podělilo s Divadlem Bolka Polívky, které od příští sezony nebude mít kde hrát, protože stávající budovu čeká rekonstrukce. Opozice jednání města kritizuje a upozorňuje na údajně nestandardní vztahy primátorky Markéty Vaňkové (ODS) s Bolkem Polívkou.
31. 3. 2023|

Brno podepsalo smlouvu na multifunkční halu za 4,4 miliardy. Stavba ještě čeká na evropskou dotaci

Brno podepsalo se zástupci firmy Hochtief CZ smlouvu na stavbu multifunkční haly na výstavišti za 4,4 miliardy korun. Stavba začne ale až na základě toho, jestli Evropská komise (EK) schválí možnost finanční podpory na stavbu ze strany veřejných zdrojů. Rozhodnutí má padnout v prvním pololetí. V případě neschválení může Brno od smlouvy bez sankce odstoupit. Na stavbu haly s kapacitou více než 13 tisíc diváků přispěje stát, kraj i město, které má obecně na investice předjednané dva úvěry ve výši až 4,5 miliardy korun.
16. 1. 2023Aktualizováno16. 1. 2023, 15:06|

Zastupitelé Brna schválili rozpočet s výdaji přes 18 miliard korun, město počítá s úvěrem

Zastupitelé Brna schválili na příští rok rozpočet s příjmy 16,4 miliardy a výdaji 18,1 miliardy korun. Město počítá i s úvěrem 2,3 miliardy korun. Mezi hlavní investice bude patřit stavba koncertního sálu nazvaného Janáčkovo kulturní centrum a multifunkční hala, o jejíž stavbě bude město rozhodovat podle aktuální ekonomické situace. Rozpočet kritizují opoziční Zelení a Žít Brno.
13. 12. 2022|

Brněnský magistrát podle primátorky Vaňkové ukončí proces privatizace

Brněnský magistrát v návaznosti na kauzy z posledních týdnů podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) ukončí proces privatizace. Vaňková to sdělila v rozhovoru pro Denik.cz. Policisté kvůli privatizaci městských domů zasahovali v Brně v úterý. Zadrželi deset lidí, tři později propustili. Prohledávali například prostory bytového odboru brněnského magistrátu, o podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala policie také místopředsedu KDU-ČSL, kandidáta na ministra životního prostředí a nyní už exnáměstka primátorky Petra Hladíka.
22. 10. 2022|

Primátorkou Brna zůstává Vaňková. Ve Zlíně pokračuje Korec, v Opavě Navrátil

Brněnští zastupitelé ve čtvrtek na ustavujícím zasedání zvolili primátorkou Markétu Vaňkovou z ODS. Ve funkci bude druhé volební období. Primátorem ve Zlíně se opět stal Jiří Korec z hnutí ANO. Hlasovalo pro něj 31 z 38 přítomných zastupitelů, pět zastupitelů se zdrželo a dva byli proti. Staronového primátora má také Opava. Znovu se jím stal Tomáš Navrátil z vítězného hnutí ANO. Navrátila podpořilo 23 zastupitelů.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 12:29|

V Brně vznikla radniční koalice, Piráti ji kvůli bytové kauze opustili krátce před podpisem smlouvy

Koaliční smlouvu v Brně podepsaly ODS s TOP 09, hnutí ANO, lidovci se Starosty a sociální demokracie. Koalice má 42 z 55 mandátů. V opozici bude SPD, Zelení s Žít Brno a také Piráti, kteří dlouhou dobu patřili do budoucího vládního půdorysu a svou účast odvolali jen krátce před podpisem smlouvy. Nové zastupitelstvo se poprvé sejde ve čtvrtek.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 20:58|

Vaňková chce v čele Brna širokou koalici sedmi stran. Sama by zůstala primátorkou

ODS s TOP 09 chtějí v Brně širokou koalici s ANO, KDU-ČSL se STAN, Piráty i ČSSD. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) to odůvodnila těžkou dobou. V opozici by tak byla SPD s Trikolorou a Moravany a také Zelení s Žít Brno. Představitelé stran, které by měly podle Vaňkové do koalice vstoupit, neskrývají ovšem překvapení a někteří i rozčarování. Ustavující zastupitelstvo se bude konat ve čtvrtek 20. října. Dosud vedla Brno koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 21:26|

O koalici v Brně by mohlo být jasno do pátku. Se Zelenými a Žít Brno už vítězové voleb nepočítají

Primátorka Brna a jednička vítězné kandidátky ODS s TOP 09 Markéta Vaňková (ODS) by chtěla do pátku oznámit, k jaké koalici se kloní. Záležet ale bude na jednání s lidovci a STAN. Z koaličních jednání Vaňková nevyloučila ani ANO, Piráty a ČSSD, naopak v jednání nebude pokračovat se Zelenými a Žít Brno, protože se neshodnou na projektu horkovodu z jaderné elektrárny Dukovany. Už dříve Vaňková vyloučila z jednání SPD.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 13:38|

Brno po letech příprav vypsalo zakázku na stavbu koncertního sálu

Brno udělalo další krok ke stavbě koncertního sálu. V nově vypsané zakázce hledá zhotovitele stavby, na kterou brněnští filharmonici čekají desítky let. Sál bude v centru města mezi Veselou a Besední ulicí, kde se už v letech 2015 až 2018 stavěly podzemní garáže. O zadávacím řízení informovala městská rada po svém zasedání.
5. 10. 2022|

KDU-ČSL v Brně je pro zachování současné koalice. Vaňková plánuje jednat se všemi

KDU-ČSL v Brně chce zachovat současnou koalici ve vedení města, kterou tvoří ODS, lidovci, Piráti a ČSSD. Novinářům to po jednání s vítězným uskupením ODS a TOP 09 řekl dosavadní primátorčin náměstek a lídr kandidátky KDU-ČSL se STAN Petr Hladík (KDU-ČSL). Primátorka a jednička kandidátky ODS s TOP 09 Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že chce jednat se všemi stranami a o víkendu jednání vyhodnotit. Připustila nicméně, že s lidovci a STAN se setká ještě po víkendu.
27. 9. 2022|

Lidovecký lídr Grolich se stal hejtmanem Jihomoravského kraje. Vítězné ANO skončilo v opozici

Novým hejtmanem Jihomoravského kraje se na ustavujícím zasedání zastupitelstva stal křesťanský demokrat Jan Grolich. Hlasovalo pro něj 55 přítomných, nikdo nebyl proti a osm se zdrželo hlasování. V čele kraje Grolich nahradil Bohumila Šimka (za ANO).
11. 11. 2020Aktualizováno11. 11. 2020, 12:27|

Koaliční smlouva v Jihomoravském kraji je podepsaná. Hejtmanem bude lidovec Grolich

V Jihomoravském kraji podepsali zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů pro jižní Moravu koaliční smlouvu. Strany mají 37 mandátů mezi 65 krajskými zastupiteli. Hejtmanem bude lidovecký lídr Jan Grolich. Koalice vystřídá ve vedení kraje hnutí ANO, ČSSD, Starosty pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 14:50|

Silnice 43 povede přes Brno-Bystrc. Jihomoravští zastupitelé zakotvili trasu v zásadách územního rozvoje

Silnice číslo 43 z Brna na Svitavy povede přes brněnskou městskou část Bystrc a potom dál na sever k Moravské Třebové. Jihomoravští zastupitelé zakotvili její trasu v zásadách územního rozvoje, jejichž aktualizaci na svém posledním zasedání před volbami schválili. Jednání zastupitelstva provázely protesty odpůrců bystrcké varianty.
17. 9. 2020|

Bývalý brněnský radní Bartík se musí omluvit za své výroky o Zemanovi. Napsal, že prezident má rakovinu

Exradní Brna-středu Svatopluk Bartík (dříve Žít Brno) se musí omluvit prezidentovi za výroky, že má prezident Miloš Zeman rakovinu. Rozhodl o tom Městský soud v Brně, Bartíkovi vyměřil i peněžitý trest. Žalovala jej prezidentská kancelář, žádala omluvu a pět milionů korun. Bartík o Zemanově údajné rakovině psal na sociální síti před prezidentskými volbami. Zeman v nich nakonec obhájil mandát.
11. 9. 2020Aktualizováno11. 9. 2020, 15:38|

Jihomoravský kraj trápí doprava a kapacita sociálních zařízení. Tématem voleb je i sucho

Čtyřčlenná koalice v čele s hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO) vede Jihomoravský kraj poslední čtyři roky. Region řeší dlouhodobě problémy s rozšiřováním dopravní sítě, a to jak na úrovni měst, kterým scházejí obchvaty, tak i v pomalém napojování na rakouské dálnice. Během posledních suchých let se tématem stal také nedostatek vody. Nové vedení kraje bude čelit i otázkám spojeným se stárnutím obyvatel, rozhodovat bude také o podpoře Velké ceny v Brně.
4. 9. 2020|

Brněnští zastupitelé schválili rozpočet. Peníze půjdou na tramvaje v Plotní i koncertní sál

Rozpočet Brna na rok 2020 schválili v úterý městští zastupitelé. Počítá s příjmy 14,1 miliardy a výdaji 16 miliard korun, rozdíl pokryjí peníze města z letošního rozpočtu. Oproti letošnímu rozpočtu by měla být zhruba miliarda navíc v příjmech i výdajích díky vývoji ekonomiky a daním. O dalších asi 300 milionů se sníží dluh, na konci příštího roku má činit přes tři miliardy korun.
10. 12. 2019Aktualizováno10. 12. 2019, 11:25|