TÉMA

Milovice

K obnově přírody mohou pomoci soukromé rezervace. V Česku zatím nejsou rozšířené

Soukromé rezervace mohou být dalším příspěvkem k ochraně biodiverzity. Vedle státem prohlášených oblastí mohou pomoci naplnit unijní Nařízení o obnově přírody. Chystaný předpis počítá kromě jiného s rozšířením chráněných území.
12. 8. 2023|

Policie při kontrole na festivalu v Milovicích zadržela vězně

Policisté spustili v souvislosti s hudebním festivalem v Milovicích na Nymbursku kontroly, zadrželi při nich i uprchlého vězně a řešili několik přestupků. Festival Let It Roll potrvá do neděle. Dosud policie udělala přes pět set kontrol lidí, loni za celý festival to bylo tři tisíce. Hledaný vězeň ve středu opustil skupinu, která se přesouvala na pracoviště v Jiřicích na Nymbursku, sdělila policejní mluvčí Michaela Richterová.
3. 8. 2023|

Nájemce milovické rezervace podle Středočeského kraje porušuje smlouvu

Závažná pochybení zjistili při kontrole přírodní rezervace v Milovicích na Nymbursku pracovníci Středočeského kraje. Ochranářská společnost Česká krajina, která do bývalého vojenského prostoru umístila velké kopytníky, podle úřadu porušuje nájemní smlouvu. Kvůli úhynu zvířete kraj zvažuje i podání podnětu na veterinární správu.
14. 6. 2023|

Archeologové našli u Milovic na Jičínsku část antické nádoby

Archeologové v trase budoucí dálnice D35 u obce Milovice u Hořic na Jičínsku našli pozůstatky antické nádoby z 5. století před naším letopočtem s figurálními motivy. Nález zlomků nádoby lze označit v České republice za mimořádný. Podle vědců jde o první takto početný nález keramických zlomků z jedné antické nádoby na našem území.
26. 5. 2023|

Při demolici budov kontaminoval milovický areál azbest, uvedl státní zástupce. Případ šetří policie

Při bourání zchátralých objektů po sovětské armádě v Milovicích na Nymbursku byly stovky tun materiálu s azbestem nadrceny a rozvezeny po celém areálu, území bývalého vojenského prostoru tak bylo kontaminováno, řekl okresní státní zástupce v Nymburce Štěpán Brunclík. Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného nakládání s odpady a podvodu. Zasahovali také na středočeském krajském úřadě v Praze a Městském úřadě v Milovicích. Podle serveru Seznam Zprávy policisté zamířili i do pražského sídla společnosti Mladá RP, která objekty po sovětské armádě bourala.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 18:29|

V bývalém vojenském prostoru v Milovicích vznikne elektrárna, bydlení i vědecko-technický park

Věda, výzkum, ochrana přírody i safari jsou v plánu pro budoucnost bývalého vojenského prostoru ve středočeských Milovicích. Zastupitelé zrušili stavební uzávěru pro někdejší vojenský prostor, a tak se tam může začít stavět. Je to 32 let poté, co Milovice v roce 1991 opustila okupační sovětská armáda.
27. 2. 2023|

Rusko už je poraženo v morální rovině, míní Kocáb

Před třiatřiceti lety vedl Michael Kocáb parlamentní komisi, která dohlížela na odsun sedmdesáti tisíc sovětských vojáků z Československa. Vyrůstal v Mladé Boleslavi, nedaleko Milovic, a na sovětské vojáky má živé vzpomínky. V Interview Speciál Kocáb řekl, že Rusko poraženo nebude, ale může být vytlačeno z ukrajinského území. Poraženo už však podle něj je morálně.
27. 2. 2023|

Protiválečný film točený v Česku triumfoval na cenách BAFTA. Cenu má i zvukař Viktor Prášil

Německý snímek Na západní frontě klid získal sedm sošek BAFTA včetně té za nejlepší film roku. Britská akademie filmového a televizního umění ocenila na nedělním slavnostním ceremoniálu v Londýně v kategorii nejlepší zvuk i Čecha Viktora Prášila. Ten je nominovaný také na Oscara – stejně jako další tři Češi, kteří pracovali na adaptaci Remarqueovy protiválečné klasiky točené předloni v Česku.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 22:27|

Soud potrestal traviče dravců a divokých zvířat, který do návnad vstřikoval zakázaný karbofuran

Třiasedmdesátiletý muž z Milovic na Břeclavsku trávil dravé ptáky a další živočichy nervovým jedem karbofuranem, soud v Břeclavi mu za to uložil podmíněný trest. Je to podruhé, co byl v Česku někdo odsouzen za trávení volně žijících zvířat. V tiskové zprávě to ve středu uvedla Česká společnost ornitologická (ČSO).
21. 12. 2022|

30 let zpět: Armáda prodává pozemky

Po odchodu Sovětské armády zůstalo v Československu nemalé množství opuštěných pozemků a objektů, včetně obytných domů. Tyto nemovitosti si mohli odkoupit soukromí zájemci nebo je bezplatně získat obce. Reportáž také ukazuje, co se má stát s vojenským prostorem v Milovicích včetně letiště.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 1. 2022|

Divocí exmoorští koně pomáhají přírodě už na šesti místech Česka. Prohánějí se i Janovským mokřadem

Tři mladí hřebci divokých exmoorských koní se ve středu přestěhovali do nové přírodní rezervace Janovský mokřad vedle dálnice D5 u Nýřan na Plzeňsku. Rezervaci v cenném území vyhlásil na jaře Plzeňský kraj, který se podílel na převozu koní z rezervace u Rokycan. Zřejmě na začátku nového roku přibydou do Janovského mokřadu dvě mladé jalovice praturů. Původně měly být vypuštěny ve středu, v milovické rezervaci ochranářské organizace Česká krajina se je ale zatím v úterý nepodařilo odchytit.
9. 12. 2021|

30 let zpět: Co s uvolněným vojenským prostorem Milovice?

Dílo zkázy ve vojenském areálu Milovice dokonali po překotném odchodu sovětských vojsk českoslovenští občané, kteří se sem na začátku léta 1991 houfně sjížděli k rabování. Inspekce ministerstva vnitra tak ve zpustošených objektech nenalezla o mnoho více než několik opuštěných psů a koček, které tu zanechali sovětští okupanti.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
7. 8. 2021|

V Milovicích běží unikátní výzkum. Vědci filmují hmyz opylující rostliny

V Milovicích spustili unikátní vědecký projekt zaměřený na zkoumání opylování rostlin.  Má za úkol popsat, jak systém funguje, a jeho součástí je i rozsáhlé videomapování středočeské přírody.
14. 7. 2021|

Archeologové prozkoumávají síť chodeb pod moravskou vesnicí. Nálezy předcházejí lovcům mamutů

Až 30 tisíc let staré mamutí kosti, zuby nebo ozdobné prvky našli archeologové v Milovicích na Břeclavsku. Kopat začali po opakovaných propadech silnice. Pod ní se totiž nachází sklepy s nestabilním stropem. Na průzkum místa, které archeologové výjimečností přirovnávají k Dolním Věstonicím, mají poslední týden.
22. 6. 2021|

Před třiceti lety odešli sovětští vojáci z Československa. Poslední byl generál Vorobjov

Je to přesně třicet let, co z Československa odjeli sovětší vojáci, kteří do země dorazili v roce 1968 v rámci srpnové okupace. Už v únoru 1990 byla podepsána dohoda, která odstartovala stahování sovětských vojsk z Československa. Jako poslední odletěl generál Eduard Vorobjov 27. června 1991. Znamenalo to odsunout více než sedmdesát tisíc sovětských vojáků, čtyřicet tisíc jejich rodinných příslušníků, tisíce tanků, bojových vozidel pěchoty, jejich vrtulníky a tuny munice. Jedním z center okupačních vojsk byly středočeské Milovice, kde sídlilo velitelství Střední skupiny sovětských vojsk.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 16:48|

Na pražském Masarykově nádraží proti sobě jely dva vlaky. Strojvedoucí stihli zastavit

Na Masarykově nádraží v Praze ve čtvrtek ráno jely proti sobě dva vlaky. Souprava z Mladé Boleslavi směřující na nádraží projela návěstidlo zakazující jízdu, z nádraží už vyjížděl vlak do Milovic. Strojvedoucí stihli soupravy zastavit, nikomu se nic nestalo. Doprava na železnici byla po 8:30 zastavena, v plném provozu byla zhruba od 10:00.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 11:24|

Osm divokých koní vypustili ochranáři na Pardubicku. Pomohou s péčí o krajinu

Ochránci přírody v sobotu vypustili do přírody na Pardubicku divoké koně převezené z přírodní rezervace Milovice. Pokračují tak v projektu návratu těchto zvířat do krajiny. Koně jsou podle ekologů spásáním vegetace i samotným pohybem či trusem tím nejšetrnějším a nejekologičtějším způsobem, jak chránit přírodu v cenných lokalitách.
14. 11. 2020Aktualizováno14. 11. 2020, 18:19|

Ve Středočeském kraji jednají STAN, ODS, Piráti a Spojenci. Hejtmankou by měla být Pecková

Krajské volby ve Středočeském kraji vyhráli Starostové a nezávislí, získali přes 22 procent hlasů. Na druhém místě skončila ODS s více než 19,5 procenta. V současné době v kraji vládnoucí ANO skončilo až na třetím místě se ziskem 18,5 procenta hlasů. Vítězné hnutí STAN oznámilo záměr o koalici jednat s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj. Do zastupitelstva se tentokrát nedostali zástupci ČSSD a KSČM, sociální demokraté tak přišli o 11 mandátů, komunisté o osm. Volební účast přesáhla 40 procent.
3. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 14:43|

Lidé věnovali jeden a půl milionu korun na záchranu rezervace divokých koní

Celkem půl druhého milionu korun za půl roku věnovala veřejnost na dokončení rezervace divokých koní, zubrů a praturů v Milovicích. Podle Dalibora Dostála z organizace Česká krajina tak v následujících týdnech začne výstavba ohrady na poslední třetině rezervace. Divocí koně a další kopytníci v Milovicích pomáhají zachránit ekosystém vzácných rostlin a živočichů. Česká krajina začala peníze shánět na jaře, posledních 300 tisíc vybírali prostřednictvím internetové sbírky.
29. 9. 2020|

V Milovicích začaly hnízdit vlhy pestré. Čeští papoušci využívají změn klimatu

V rezervaci divokých koní, zubrů a praturů u Milovic na Nymbursku začíná sídlit další chráněný druh, vlha pestrá. Ptáka opakovaně v prostoru pozorovali ornitologové, informovala ochranářská společnost Česká krajina.
23. 9. 2020|

Vzácný zubr jménem Tábor zamířil do přírodní rezervace. Čeká se, že založí nové stádo

Do soukromé přírodní rezervace u Rokycan přijel samec zubra evropského odchovaný v zoo v Táboře. Stokilometrovou cestu absolvoval bez obtíží. Když zoologové ve výběhu otevřeli dvířka přepravního boxu, zvíře vyšlo ven, rozhlédlo se a po chvíli začalo v klidu spásat trávu a vydalo se na obchůzku nového domova. V Rokycanech si tříletý samec Tábor polepší. Čeká ho tu mnohem větší prostor a stane se také vůdcem nově zakládaného stáda a otcem budoucích telat, řekl zoolog Ondřej Kott.
20. 5. 2020|

Kopytníkům v milovické rezervaci už nestačí prostory. Ochránci přírody shánějí milion a půl na rozšíření areálu

Koním a zubrům v milovické rezervaci na Nymbursku už nestačí prostory. Podle odborníků je třeba rezervaci rozšířit do finální podoby, která umožní, aby v ní vznikl stabilně a samostatně fungující ekosystém. Ochránci přírody se nyní snaží sehnat 1,5 milionu korun na potřebné oplocení. Řekl to ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.
3. 3. 2020|

V Milovicích našli dělníci leteckou pumu. Desítky obyvatel okolních domů musely na tři hodiny pryč

Desítky obyvatel Milovic musely v pondělí dopoledne opustit domovy kvůli nevybuchlé letecké pumě, kterou našli dělníci při výkopových pracích poblíž zábavního parku Mirakulum. Park samotný je sice přes zimu zavřený, ale poblíž stojí bytové domy. Evakuace skončila po třech hodinách, když pyrotechnici bombu odvezli.
17. 2. 2020Aktualizováno17. 2. 2020, 13:39|

Začalo bourání bývalého sovětského cvičiště, Milovice místo něj nechají vyrůst park

Ve středočeských Milovicích odstartovala demolice bývalých vojenských budov, v nichž v bývalém Československu po roce 1968 působily desítky lidí. Po odchodu sovětských okupantů je vystřídali bezdomovci. Město získalo budovy loni a plánuje místo nich postavit relaxační zónu.
16. 1. 2020|