TÉMA

Réunion

Sopky před erupcí „šeptají“. Vědci by chtěli nasloucháním lépe předpovídat výbuchy

Dunivé zvuky z útrob vulkánů, které jsou lidským uchem neslyšitelné, by mohly být v budoucnu využívány k předpovídání erupcí. Podle agentury AFP to uvedl mezinárodní tým vědců, který studoval infrazvuky vydávané sopkami, jako je italská Etna.
24. 10. 2022|

Betrand se natahuje po Elysejském paláci. Regionální volby ve Francii předestřely favority těch prezidentských, píše tisk

Ve Francii se během neděle konalo druhé kolo voleb vedení regionů a departementů, jeho výsledky ale na místní úrovni v podstatě nic nezměnily. V pondělí to konstatovala francouzská média. Dosavadní šéfové obhájili své posty ve všech třinácti regionech metropolitní Francie, z toho sedm jich mají pravicoví Republikáni (LR) a jejich spojenečtí socialisté (PS), kteří obhájili pět pozic. V jedné oblasti je také široká koalice. Volby podle francouzského tisku posloužily jako předkolo prezidentských voleb, jež se mají odehrát v dubnu 2022. Svým výrazným úspěchem ve druhém kole totiž zaujali zejména Valérie Pécresseová a Xavier Bertrand.
28. 6. 2021|

Do tropického ráje s občankou. Erupce sopky na Réunionu je zážitek, ostrov ale čelí „žraločí krizi“

Exotický ostrov Réunion nabízí tropické podnebí, dechberoucí hory a pralesy a od poloviny září i pozorování sopečné erupce. Přesto mluvíme o území Evropské unie, kam si stačí vzít občanský průkaz a eura. Francouzský ostrov je rájem trekařů a vzorem fungující multikulturní společnosti. Už pár let se ovšem potýká s útoky žraloků, hrozba je tam největší na světě. Možnost zaplavat si v moři proto zůstává velmi omezená.
6. 10. 2018|