TÉMA

Ilustrace

Květiny kreslil napřed ženám, pak botanikům. Vojtěcha Štolfu ale výstava připomíná i jako scénografa

Malíř, grafik, ilustrátor a scénograf. Všechny tyto výtvarné formy byly blízké Vojtěchu Štolfovi, jehož tvorbu aktuálně připomíná výstava v Muzeu města Tišnova. K vidění je část umělcova obsáhlého díla, například precizní botanické ilustrace, v nichž zvláště vynikal, nebo jeho nově nalezené kresby. Tuš, kterou kreslil, si Štolfa vyráběl dokonce sám.
17. 8. 2023|
Doporučujeme

„Sem out of ofic, takže se stim smiř.“ Automatickou odpověď si lze přidat od Hůlové, Rudiše i Oprásků sčeskí historje

Jak nápaditě říct „nejsem na příjmu“? Lidem, kteří si do e-mailu před svou dovolenou nechtějí nastavovat jen neosobně strohý text, poslouží jako inspirace třicet automatických odpovědí, které připravili čeští literáti a ilustrátoři. Zájemcům jsou volně k dispozici nápady od Petry Hůlové, Petry Soukupové, Davida Zábranského, Jaromíra 99 či autora komiksů Opráski sčeskí historje.
3. 7. 2023Aktualizováno8. 7. 2023, 08:09|

Zemřel výtvarník a ilustrátor Jiří Šalamoun. Proslavil ho Maxipes Fík

Několik dní před sedmaosmdesátými narozeninami zemřel výtvarník, ilustrátor a pedagog Jiří Šalamoun. Ilustroval více než osmdesát knižních titulů, tvořil plakáty i litografie. Do povědomí několika generací se Šalamoun zapsal především jako autor výtvarné podoby Maxipsa Fíka.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 12:28|

Tyto knihy stojí za přečtení, nebo aspoň za vidění, ukazují knižní ceny

Výroční ceny Zlatá stuha představily v polovině září nejlepší knihy pro děti a mládež, které byly podle soudu porotců vydány v předchozím roce. Posuzují autory, ilustrátory i překladatele. V září byly také vybrány Nejkrásnější české knihy roku 2020. Ty se soustředí na knižní design. Přehlídku oceněných publikací přináší fotogalerie.
28. 9. 2021|

Dobrá dětská kniha má bavit i dospělé. Své „vedlejšáky“ vystavují Nikl, Franta nebo Chalánková

V pražském centru DOX vystavuje čtrnáct současných výtvarníků. Přestože se věnují v první řadě volné tvorbě, na výstavě s názvem Fenomeander se představují jako ilustrátoři. Instalace ukazuje, jakou podobu může mít dětská literatura.
27. 7. 2021|

Safari park stěhoval mamuta. Galerie Zdeňka Buriana zapůjčila obrazy do Znojma

Safari park ve Dvoře Králové na Trutnovsku zapůjčil patnáct obrazů z Galerie Zdeňka Buriana pro výstavu v Domě umění ve Znojmě. Převoz obrazů z galerie se uskutečnil během uplynulého víkendu. Pojistná částka převážených obrazů dosahuje částky přibližně dvou milionů korun. Ve Dvoře Králové se nachází největší stálá expozice Burianových obrazů, které představují vývoj života na Zemi od prvohor do čtvrtohor. Jihomoravské muzeum plánuje realizovat výstavu Cesty do pravěku aneb ve stopách Zdeňka Buriana od 20. dubna do 20. června letošního roku.
14. 4. 2021|

Vlas a Brada putují k filmu. A František Skála hledá posluchače surrealistické dechovky

Výtvarník a hudebník František Skála chystá k vydání rozšířenou verzi Velkého putování Vlase a Brady. Komiks poprvé doplní návrhy z nikdy nerealizovaného filmu. Nové vydání mělo doprovodit zahájení výstavy v Galerii hlavního města Prahy, kde chce Skála představit svou, ne tak veřejnosti známou, ilustrátorskou tvorbu. V případě, že se výstava neotevře, bude o všestranném umělci i tak dost slyšet, navíc totiž nahrál debut svých autorských písní a album surrealistických dechovek.
24. 3. 2021|

Jakou tvář má Josef Švejk? Čeští ilustrátoři hledají odpověď

Osudy dobrého vojáka Švejka slaví sto let od prvního vydání. Kanonickou výtvarnou podobu jim dal kreslíř Josef Lada, tvář Švejka ale v Haškově románu není tématem a většina Ladových ilustrací navíc vznikla až po autorově smrti. Jak může Švejk vypadat, když odhlédneme od Lady? Web ČT24 s touto otázkou oslovil současné české ilustrátory:
13. 3. 2021Aktualizováno14. 3. 2021, 10:59|

Vratislav Brabenec s Krištofem Kinterou se podělili o Život v Ječný

Legenda československého undergroundu Vratislav Brabenec a uznávaný výtvarník Krištof Kintera spojili tvůrčí síly v knize Život v Ječný. Brabencovy texty na pomezí básní a vzpomínek doplňuje Kintera originálními kresbami i fotografiemi ze svého ateliéru.
15. 2. 2021|

Pohádky, které přetrvaly tisíciletí. Kořeny některých mohou sahat až do starověkých časů nebo doby bronzové

Vánoce bez pohádek si lze v dnešní době jen těžko představit. Ať už během Štědrého večera sáhneme po knížce nebo televizním ovladači, vyprávění dětských příběhů je v mnoha českých domácnostech zažitým zvykem, stejně jako ozdobený stromeček nebo kapr. Pohádková tradice však sahá hlouběji, než se může na první pohled zdát. Některé z příběhů přitom mohou pocházet z nejrůznějších koutů světa nebo pramenit z legend starých tisíce let. Jako třeba Popelka, které poprvé „princ“ mohl obouvat střevíček ve středověké Číně.
25. 12. 2020|

V Praze otevřelo Muzeum Lichožroutů. O ponožku už přišli Jiří Suchý i Michal Viewegh

Pražská Villa Pellé patří Lichožroutům, tedy kresleným postavičkám z knih Pavla Šruta a také animovaného filmu. Podobu jim dala Galina Miklínová. Ilustrátorka desítek dětských knih nyní svou tvorbu vystavuje v multimediální expozici.
8. 12. 2020|

Zapomenutý svět završil monografii ilustrátora Zdeňka Buriana

Sedm let detektivní práce má za sebou autorská dvojice Ondřej Müller a Rostislav Walica. V archivech se snažili najít nejen slavnou, ale zčásti také opomíjenou tvorbu výtvarníka Zdeňka Buriana. Tři objemné svazky zahrnují na dvanáct set ilustrací. Závěrečná část trilogie vychází pod názvem Zapomenutý svět. Zaměřuje se na méně známou část Burianova díla, včetně věcí dosud nepublikovaných.
19. 11. 2020|

Spor o licenci na Krtečka končí dohodou. Malířova vnučka stáhla dovolání

Mnohaletý spor o práva na populární dětskou postavičku Krtka skončil dohodou. Vnučka výtvarníka Zdeňka Milera Karolína stáhla dovolání k Nejvyššímu soudu, ve kterém rozporovala verdikt nižší instance – ten v létě pravomocně určil, že její držení „krtkovských práv“ není platné, jak se toho snažila dosáhnout i správkyně výtvarníkova díla Milena Fischerová.
9. 3. 2020|

Ve Snu o toulavých kočkách vstupuje Petr Sís do svých ilustrací

Výtvarník, ilustrátor a autor knih pro děti Petr Sís vstoupí do svých vlastních příběhů, a to díky animaci, která vzniká pro dokumentární film o tomto tvůrci. Snímek s názvem Sny o toulavých kočkách točí jeho bratr David Sís, animací se ujal Michal Žabka.
2. 8. 2019|

Jako malý kluk. Evangelický farář ilustruje Bibli

Obrázky inspirované dětskou kresbou a ručně psané texty převypravují Knihu knih. Biblické příběhy chce tímto způsobem dětem i dospělým přiblížit evangelický farář Zdeněk Šorm. Knihu s názvem Nakresli mi Bibli se chystá vydat v září.
19. 5. 2019|

Od Narnie přes TGM po Kafku. Ilustrace Renáty Fučíkové začaly vyprávět Stories

Ilustrovala knihy o osobnostech jako Karel IV. nebo Tomáš Garrigue Masaryk, dětem svými kresbami přiblížila Bibli a všem čtenářům obrazově zprostředkovala i svět Franze Kafky. Průřez dílem výtvarnice Renáty Fučíkové teď otevřela výstava Stories v pražské Ville Pellé.
15. 4. 2019|

Chtěl být filmařem, ale stal se slavným výtvarníkem. Petr Sís ve filmu hledá, kde se bere fantazie

Na východním pobřeží Spojených států právě v koprodukci České televize vzniká dokument Sny o toulavých kočkách. Ústřední postavou je ilustrátor a autor dětských knih Petr Sís. Osobitý výtvarník se dokázal prosadit v New Yorku a jeho díla dnes vycházejí po celém světě.
3. 10. 2018|