TÉMA

Petr Sís

Svoboda je nejdůležitější věc, nepochybuje Petr Sís. S diváky v kinech sdílí Sny o toulavých kočkách

Nechci ztratit sny ani svobodu, přiznal Petr Sís v Interview ČT24. Oceňovaný ilustrátor a autor knih pro děti už několik desetiletí žije v New Yorku, stále se ale vrací do Česka. Aktuálně v souvislosti s premiérou dokumentu, který o něm, v koprodukci České televize, natočil mladší bratr David Sís. Sny o toulavých kočkách promítají tuzemská kina od 4. listopadu.
4. 11. 2021|

Nedvěd, samoživitelky i pečení na venkově. Česká televize připravila nové dokumenty

Česká televize připravila na podzim osmadvacet nových dokumentů a deset publicistických pořadů. Nabídnou intimní portrét písničkáře Honzy Nedvěda, příběhy samoživitelek nebo otevřené výpovědi obětí sexuálního násilí. Připomenou se i výročí – sto let Československých legií i 1100 let od mučednické smrti svaté Ludmily. Vítězka první řady soutěže Peče celá země Petra Burianová pak v novém týdeníku Pečení na neděli seznámí diváky s recepty z venkova.
3. 8. 2021|

I jeden člověk něco zmůže. Petr Sís vypráví rodičům a dětem o Nicholasu Wintonovi

Česko-americký výtvarník a spisovatel Petr Sís napsal a ilustroval knihu inspirovanou činem sira Nicholase Wintona, který zachránil stovky dětí z nacisty ohroženého Československa. Kniha Nicky & Věra vychází anglicky v New Yorku a Londýně u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, který připadá na 27. ledna. Český překlad se chystá na podzim.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 20:34|

Kvíz: Jste na ptáky krátký? Každej na to musí přijít sám

Na 1. dubna připadá Mezinárodní den ptactva. A ptáků je dost i v kultuře. Abyste je poznali, netřeba mít zrovna znalosti z ornitologie. Takže nebuďte labuť a zkuste si následující kvíz. Věříme, že jste moudří jako sova a s každou ptákovinou si snadno poradíte. A protože zadarmo ani kuře nehrabe, na konci kvízu se můžete „odměnit“ aspoň hodnocením. Není-li jinak psáno, za každou správnou odpověď si věnujte jeden bod.
1. 4. 2020|

Sametový most od Petra Síse na Kampě připomíná československé století. Hotový bude na jaře

Sametovou revoluci v Praze na Kampě od neděle připomíná nové dílo mezinárodně uznávaného autora dětských knih, ilustrátora a grafika Petra Síse. Obří instalace s názvem Velvet Bridge, tedy Sametový most, zobrazuje historii Československa v letech 1918 až 1989. V neděli 17. listopadu ji přímo na místě odhalil sám autor.
17. 11. 2019Aktualizováno17. 11. 2019, 22:16|

„Místo, kde můžete být úplně svobodní.“ Petr Sís vystavuje sny nejen o létání

Svoboda jako hodnota, která není samozřejmostí. Centrum současného umění DOX uspořádalo přehlídku tvorby Petra Síse – výtvarníka, který téma svobody rozvíjí ve všech svých knihách. Výstava „O létání a jiných snech“ představuje pět z nich ve zcela nové podobě.
25. 9. 2019|

„Místo, kde můžete být úplně svobodní.“ Petr Sís vystavuje sny nejen o létání

Svoboda je hodnota, která není samozřejmostí. Pro Petra Sísa nikdy nebyla, snad právě proto se stala samozřejmým leitmotivem knih tohto spisovatele a ilustrátora. Do jejich příběhů může až do 20. ledna vstoupit i návštěvník pražského Centra DOX. Autoři výstavy O létání a jiných snech totiž ze Sísových ilustrací vytvořili vlastní svět.
16. 9. 2019|

Ve Snu o toulavých kočkách vstupuje Petr Sís do svých ilustrací

Výtvarník, ilustrátor a autor knih pro děti Petr Sís vstoupí do svých vlastních příběhů, a to díky animaci, která vzniká pro dokumentární film o tomto tvůrci. Snímek s názvem Sny o toulavých kočkách točí jeho bratr David Sís, animací se ujal Michal Žabka.
2. 8. 2019|

Ahoj Lipsko! Česká literatura se chce seznámit s německými čtenáři

Po téměř čtvrtstoletí je Česko hlavním hostem významného knižního veletrhu v Lipsku. Od 21. do 24. března se v programu přehlídky představuje pětapadesát tuzemských autorů a autorek. Lipsko navíc loni na podzim zahájilo Český kulturní rok. Jak významná je prezentace Česka na veletrhu, přiblížil v rozhovoru programový koordinátor projektu Martin Krafl.
21. 3. 2019|

Tibet na začátku čínské cesty. Cenzurovaný československý dokument se vrací do kin

Čeští filmaři zachytili v polovině padesátých let stavbu čínské magistrály do srdce tibetského území. Snímek Cesta vede do Tibetu se sice nese v budovatelské náladě, zachycuje ale „střechu světa“ v podobě, která je už dnes z velké části minulostí. Pozapomenutý cestopis se od února vrátil do kin.
27. 2. 2019|

Chtěl být filmařem, ale stal se slavným výtvarníkem. Petr Sís ve filmu hledá, kde se bere fantazie

Na východním pobřeží Spojených států právě v koprodukci České televize vzniká dokument Sny o toulavých kočkách. Ústřední postavou je ilustrátor a autor dětských knih Petr Sís. Osobitý výtvarník se dokázal prosadit v New Yorku a jeho díla dnes vycházejí po celém světě.
3. 10. 2018|