TÉMA

L-39NG

Česko nabízí Ukrajině výcvik pilotů F-16, řekla Černochová. Učili by se v Pardubicích

Česko nabízí Ukrajině výcvik pilotů letounů F-16, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) během návštěvy Centra leteckého výcviku (CLV) státního podniku LOM v Pardubicích. To má výcvik zajistit. Letouny F-16 předají během několika měsíců Ukrajině Dánsko, Nizozemsko, Norsko a Belgie. Má jich být zhruba 45.
4. 4. 2024|

Vídeň přivítala Pavla s vojenskými poctami. Prezident ocenil rakouskou pomoc Ukrajině

Českého prezidenta Petra Pavla ve vídeňském Hofburgu s vojenskými poctami přijal jeho rakouský protějšek Alexander Van der Bellen. Pavel po jednání prohlásil, že vztahy Česka a Rakouska jsou mimořádné dobré a ocenil rakouskou pomoc Ukrajině. Česko nabídlo Vídni  spolupráci při modernizaci výcvikové letky rakouské armády. Podle médií jde o stroje L-39NG z Aera.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 18:23|

Prodej Aera Vodochody je dokončený. Získal ho maďarský finančník

Aero Vodochody nově patří společnosti HSC Aerojet, v níž má většinu maďarský finančník Szalay-Bobrovniczky. Menší podíl vlastní česká skupina Omnipol. Vedení společnosti se ujímá Viktor Sotona, ve funkci nahradí Dietera Johna. Aero dosud vlastnila skupina Penta. Součástí prodeje je i letiště Vodochody, řekla mluvčí Omnipolu Marika Přinosilová. Aero zaměstnává přes třináct set lidí, je největším tuzemským výrobcem letecké techniky.
30. 9. 2021|

Vietnam si pořídí dvanáct nových letounů z Česka. Podepsal smlouvu s Aero Vodochody

Vietnam koupí dvanáct nových letounů L-39NG, které vyrábí Aero Vodochody. Strategický partner Aera, společnost Omnipol, a vietnamské ministerstvo obrany podepsaly smlouvu. Dodání letounů je naplánované na roky 2023 až 2024. Společnost Omnipol o tom informovala na svém webu. Zájem o stroje potvrdil i Senegal, ale v tomto případě ještě není kontrakt v takové fázi jako s Vietnamem.
15. 2. 2021|

Maďarská firma může koupit výrobce letadel Aero Vodochody, rozhodl antimonopolní úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil prodej výrobce letadel Aero Vodochody maďarské firmě Aero, kterou vlastní skupina Omnipol a maďarský podnikatel András Tombor. Antimonopolní úřad rozhodl v pondělí a jeho rozhodnutí je pravomocné, informoval mluvčí úřadu Martin Švanda v tiskové zprávě. Na rozhodnutí úřadu upozornil server Euro.cz.
20. 10. 2020|

Penta prodala výrobce letadel Aero Vodochody. Získá ho maďarský podnikatel a Omnipol

Penta Investments prodala výrobce letadel a dílů Aero Vodochody Aerospace maďarskému podnikateli Andrási Tomborovi a skupině Omnipol. Tombor má v kupci Aera, firmě AERO Investments Partners, 51 procent a skupina Omnipol ovládá 49 procent. Firmy to uvedly ve čtvrtek v tiskové zprávě. Cenu nebudou zveřejňovat.
11. 6. 2020|

Exploze za letu jako součást zkoušek. Nový Albatros má za sebou test vibrací

Úspěšně má za sebou cvičný letoun L-39NG zkoušku schopnosti odolat vibracím za letu, takzvaný flutter test. Typ, kterým chce Aero navázat na úspěchy klasických albatrosů, má rozvržené letové zkoušky až do letošního léta. Do podzimu by chtěl výrobce získat certifikaci cvičné verze nové generace albatrosu.
23. 2. 2020|

Aero Vodochody slaví sto let existence, vyrobilo už na 11 tisíc letounů

Největší český letecký výrobce Aero Vodochody slaví 100. výročí svého založení – 25. února 1919 byla firma Aero zaregistrována v obchodním rejstříku. Aero se od počátku zaměřilo na výrobu letadel, leteckých sestav a také na opravy letadel. Společnost vyráběla ale také další produkty, kterými se snažila překlenout nepravidelný zájem armády o letadla – nejslavnějším výrobkem se staly malé osobní automobily Aero. Firma také proslula tím, že majitel Vladimír Kabeš jako první zavedl pětidenní pracovní týden a vyplácel nejvyšší mzdy.
25. 2. 2019Aktualizováno25. 2. 2019, 13:27|

Babiš podpořil snahu Thajska o obchodní dohodu s EU. Bangkok má podle něj zájem i o české letouny

Schůzkou s ministrem obrany Pravitem Vongsuvanem zahájil ve středu český premiér Andrej Babiš (ANO) dvoudenní návštěvu Thajska. V Bangkoku chce Babiš podobně jako během celé své týdenní cesty po Asii především podporovat obchod. Thajsko podle něj stojí o dvanáct českých cvičných letounů L-39NG. Po setkání se svým thajským protějškem Prajutchem Čan-Očou pak Babiš uvedl, že podporuje úsilí Thajska vyjednat s Evropskou unií dohodu o volném obchodu.
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 14:46|

Nový Albatros se vznesl. Obletěl Vodochody, podle výrobce je připraven na zkoušky

První proudové letadlo, které v Česku vzniklo v tomto století, se poprvé odpoutalo od země. Dvoumístný stroj typu L-39NG, kterým chce Aero navázat na úspěchy cvičného Albatrosu, strávil ve vzduchu půl hodiny. Podle výrobce nyní nic nebrání zahájení certifikačních zkoušek.
22. 12. 2018|

Nový Albatros vyroloval. Aero představilo první typ letadla po 21 letech, chystá sériovou výrobu

Nová generace Albatrosů – cvičných a lehkých bitevních letounů, které se ve 20. století rozšířily napříč zeměkoulí – je na světě. Aero provedlo slavnostní rollout, ukázalo tedy nový model, se kterým se vrátí k sériové výrobě proudových letadel. Naposledy zde nový typ představili v roce 1997, kdy světlo světa spatřil bitevník L-159 Alca.
12. 10. 2018Aktualizováno12. 10. 2018, 14:16|

V Aeru dokončili nové letadlo L-39NG, nástupce legendárního Albatrosu. ČT do něj nahlédla

Po deseti letech vývoje a více než miliardě korun vznikl v Aeru Vodochody prototyp nového cvičného letadla L-39NG. Ten je přímým nástupcem legendárního Albatrosu. Česká televize měla jako jediná možnost nový stroj natočit. Oficiálně ho firma představí v polovině října.
3. 10. 2018|