TÉMA

European Metals Holdings

Firma Geomet koupila za miliardu pozemky pro závod na zpracování lithia z Cínovce

Společnost Geomet koupila pozemky v průmyslovém areálu Dukla, na kterých hodlá postavit závod na zpracování lithia z nedalekého Cínovce na Teplicku. Kupní cena pozemků u obce Újezdeček dosáhla téměř miliardy korun, napsal server Seznam Zprávy. Na Cínovci se nachází největší evropské ložisko lithia, které je klíčovou surovinou pro výrobu baterií do elektromobilů a baterií pro obnovitelné zdroje.
13. 6. 2023|

Ministerstvo souhlasilo se stanovením dobývacího prostoru lithia, píše Mladá fronta Dnes

Ministerstvo životního prostředí v dubnu udělilo poslední potřebný souhlas se stanovením dobývacího prostoru pro těžbu lithia u Cínovce v Krušných horách. V rozhovoru pro páteční Mladou frontu Dnes (MfD) to řekl Ivo Pěgřímek, generální ředitel společnosti Severočeské doly, která většinově vlastní firmu Geomet držící přednostní práva na průzkum a využití ložiska u Cínovce. V poloprovozních zkouškách se bude dva roky zkoušet metoda získávání lithia z vytěženého materiálu, kterou má patentovanou inženýr z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT).
22. 5. 2020Aktualizováno22. 5. 2020, 11:30|
Lithium v Česku

ČEZ je blíž těžbě lithia, stal se majoritním vlastníkem firmy Geomet

Valná hromada australské společnosti European Metals Holdings (EMH) schválila prodej majoritního podílu v české firmě Geomet společnosti Severočeské doly ze skupiny ČEZ. Geomet je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska lithia u Cínovce v Krušných horách.
23. 4. 2020|

ČEZ bude pokračovat v přípravě těžby lithia u Cínovce

Energetická společnost ČEZ bude s australskou společností European Metals Holdings (EMH) pokračovat v přípravě těžby lithia u Cínovce v Krušných horách. Firma Severočeské doly ze skupiny ČEZ vstoupí do české firmy Geomet, která je dceřinou firmou EMH a je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska, potvrdil mluvčí ČEZ Roman Gazdík. V další fázi projektu, zhruba do roku 2023, se podle něj uskuteční nejrůznější testy horniny a postupu výroby. Budou provedeny mimo lokalitu, těžba zatím nezačne. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) označil dohodu za velký úspěch.
27. 3. 2020Aktualizováno27. 3. 2020, 14:54|
OVM

Maláčová rozhodne o šéfovi Úřadu práce do týdne. Premiér kritizuje možnou volbu exministra Jiřího Havlíčka

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) o novém šéfovi Úřadu práce rozhodne příští týden. Nepotvrdila ani nevyvrátila informaci, že jím bude exministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) jeho možnou volbu už dříve kritizoval a označil ji za politickou trafiku. Jako ministr průmyslu podepsal Jiří Havlíček memorandum o těžbě lithia na Cínovci. O tématu se hovořilo v Otázkách Václava Moravce.
9. 2. 2020|

ČEZ se předběžně dohodl s EMH na investici do těžby lithia na Cínovci

Australská těžařská společnost European Metals Holdings (EMH) Limited se podmínečně dohodla s českou energetickou firmou ČEZ Group na strategickém partnerství a výrazné investici do projektu těžby lithia na Cínovci. V případě dokončení dohody získá ČEZ za 34,06 milionu eur (870,4 milionu korun) podíl 51 procent ve firmě Geomet, české dceřiné společnosti EMH, která vlastní práva na těžbu, oznámila australská společnost.
20. 11. 2019Aktualizováno20. 11. 2019, 16:06|

ČEZ si udělá průzkum výnosnosti českého lithia a případně většinově ovládne australskou firmu EMH

Polostátní energetická společnost ČEZ získala opci na získání majoritního podílu v australské společnosti European Metals Holdings (EMH), která má přednostní právo na těžbu lithia u Cínovce v Krušných horách. ČEZ poskytne EMH půjčku dva miliony eur (51,2 milionu korun) a udělá si průzkum výnosnosti možné těžby. Do konce letošního roku se pak rozhodne, jestli do EMH kapitálově vstoupí, nebo si nechá půjčku vrátit. Informovali o tom v úterý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a předseda představenstva a generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.
16. 7. 2019Aktualizováno16. 7. 2019, 20:07|
Lithium v Česku

Další krok k lithiu. Australská firma EMH uvedla, že získala povolení k průzkumným vrtům

Australská společnost European Metals Holdings (EMH) oznámila, že učinila další významný pokrok v rozvoji svého projektu těžby lithia a cínu u Cínovce v Česku. V prohlášení uvedla, že získala povolení od tuzemských úřadů k zahájení 13 průzkumných vrtů. Z těžby lithia v Česku se stalo kontroverzní téma, když bylo před loňskými volbami podepsáno kritizované memorandum o porozumění při těžbě a další vláda ho pak vypověděla.
1. 10. 2018Aktualizováno1. 10. 2018, 16:35|