TÉMA

Ford

General Motors se předběžně dohodl s odboráři na ukončení stávky, uvádí Reuters

Americká automobilka General Motors (GM) dosáhla s odborovým svazem zaměstnanců v automobilovém průmyslu UAW předběžné dohody o mzdách. S odvoláním na zúčastněné strany o tom v pondělí informovala agentura Reuters.
30. 10. 2023|

Odbory a Ford dospěly k předběžné dohodě, stávka v automobilce by mohla skončit

Americký odborový svaz zaměstnanců v automobilovém průmyslu (UAW) a automobilka Ford dospěly k předběžné dohodě na zvýšení platů. Výsledek debaty by měl ukončit téměř šestitýdenní stávku. Informovala o tom agentura AP, podle níž by se dohoda mohla stát vzorem i pro automobilky General Motors (GM) a Stellantis, jejichž zaměstnanci v USA také stávkují.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 08:45|

Nejméně dvacet milionů vozů GM má vadné airbagy, tvrdí americký list

Nejméně 20 milionů vozů automobilky General Motors je vybaveno vadnými airbagy a měly by být svolány ke kontrole, než se zraní nebo zabije více lidí. Uvedl to list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informované zdroje. Celkem může být vadných až 52 milionů airbagů, které použily také jiné automobilky.
5. 10. 2023|

V Detroitu to vře. Část zaměstnanců tří automobilek vstoupila do největší stávky za desetiletí

Zhruba 13 tisíc zaměstnanců tří amerických závodů detroitských automobilek General Motors (GM), Ford a Stellantis vstoupilo do souběžné stávky za lepší mzdy. Je to poprvé v osmaosmdesátileté historii odborového svazu zaměstnanců automobilek United Auto Workers (UAW), kdy zahájili stávku zaměstnanci všech tří automobilek současně, informují média.
15. 9. 2023|

V Nizozemsku draží unikátní sbírku veteránů, je mezi nimi i československá Tatra

V Nizozemsku draží unikátní sbírku automobilových veteránů. Tamní sběratel jich během života shromáždil přes dvě stovky od známých značek včetně jedné Tatry. Jenže o tom skoro nikomu neřekl a kolekci držel v tajnosti. Auta tak zůstala v původním stavu včetně dobových doplňků. Hodnota by mohla dosáhnout v přepočtu čtvrt miliardy korun.
27. 5. 2023|

Ruské autosalony po zavedení sankcí zaplnila čínská auta. Na trh se vrací i Moskvič

Ruská invaze na Ukrajinu kromě jiného tvrdě dopadla i na ruský automobilový průmysl. Řada automobilek kvůli sankcím přestala vozy v zemi nejen vyrábět, ale i prodávat. V letošním roce se tam tak podle různých odhadů prodá o milion nových aut méně než loni. Od letošního února si nový vůz koupilo až o šedesát procent zákazníků méně.
28. 12. 2022|

Liberec vydražil patnáct odtažených aut za 36 tisíc korun, většinou na díly

V Liberci vydražili prvních patnáct aut bez platné technické kontroly, která magistrát nechal odtáhnout z ulic. Přestože z některých vozů už byly jen vraky, prodaly se všechny. Do aukce se registrovalo sedmnáct zájemců, většinou chtěli vozy na náhradní díly. Dohromady dražba vynesla přes třicet šest tisíc korun.
10. 8. 2022|

Nedostatek čipů zbrzdil prodej nových aut, rekordní byl zájem o vozy z druhé ruky

Prodej nových osobních aut v minulém roce vzrostl meziročně o 1,9 procenta na více než dvě stě tisíc vozů, proti předcovidovému roku 2019 byl ovšem o 17,2 procenta nižší a situaci komplikovaly výpadky v dodávkách. Výrazný zájem kupců proto zaznamenávali dovozci ojetých aut z ciziny, prodalo se jich přes 185 tisíc, tedy nejvíc za posledních třináct let.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 20:17|

Mercedes, Ford či Jaguar chtějí do roku 2040 přestat vyrábět vozy na benzin a naftu

Z klimatické konference COP26 v Glasgow vzešla výzva ukončit výrobu aut na naftu a benzin do roku 2040. Nahradit je mají vodíkové vozy a elektromobily. Deklaraci podepsaly Kanada, Rakousko, Polsko, Izrael nebo Mexiko. Připojily se i automobilky Mercedes Benz, Ford, Jaguar nebo velkoměsta jako New York a Sao Paulo.
11. 11. 2021|

Pandemie ve světě sílí. V Lotyšsku lze propustit neočkované, kteří odmítají práci z domova

V Lotyšku mohou zaměstnavatelé od listopadu propustit pracovníky, kteří odmítají očkování nebo práci z domova. Země tak reaguje na nové šíření nemoci. Slovensko ve středu potvrdilo rekordních 6713 nových případů koronavirové nákazy. V Německu za poslední den přibylo 33 949 nakažených, což je nejvíce od začátku pandemie. V Rusku ve středu zemřelo 1195 lidí s touto nemocí, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. V USA bude od 4. ledna vyžadováno očkování u pracovníků velkých firem a zdravotníků, nebo budou muset podstupovat pravidelné testy a nosit na pracovišti roušky. Většina kandidátů na prezidenta Chile musí kvůli covidu na týden do karantény.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 21:04|

Americké úřady prohlásily 23 druhů za vyhynulé. Včetně datla, který byl symbolem tamní přírody

Americké úřady oficiálně prohlásily za vyhynulé 23 druhů zvířat a rostlin, mezi nimi například datla knížecího. Ptáka dříve považovaného za jeden ze symbolů severoamerické přírody vědci spatřili naposledy v roce 1944. Administrativa prezidenta Joea Bidena rovněž oznámila, že znovu začne stíhat soukromé firmy, které nepodnikají dostatečné kroky k ochraně divokých ptáků.
30. 9. 2021|

Konec krize kolem čipů je v nedohlednu. Dotýká se cen elektroniky i aut, nemůže za ni ale jen covid

Čipová krize zasáhla celý svět. Všiml si jí pravděpodobně každý, i když zrovna nekupuje auto nebo netěží kryptoměny. Její nástup víceméně koresponduje s příchodem koronavirové epidemie, už předtím ale poptávka po polovodičích překračovala jejich nabídku. Návrat k normálu zatím předvídat nelze, krize ale už teď ukázala křehkost celého výrobního řetězce.
16. 8. 2021|

Odvolací soud potvrdil řidiči mustangu za tragickou srážku tři roky vězení

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové pravomocně potvrdil tříleté vězení pro Vojtěcha Chauru, který před dvěma lety ve Fordu Mustang zavinil tragickou srážku u Špindlerova Mlýna. Při nehodě v září 2019 zahynul brigádní generál Milan Jakubů, jeho manželka byla těžce zraněna. Podle spisu jel Chaura s mustangem riskantně a před nehodou měl jeho sportovní vůz rychlost až 158 kilometrů v hodině.
20. 4. 2021|

Kdy skončí výfukové plyny? Devět zemí chce unijní datum zákazu prodeje aut na fosilní paliva

Devět unijních zemí vyzvalo Evropskou komisi, aby stanovila datum, po němž nebude možné v Unii prodávat nové vozy poháněné fosilními palivy. Ty poškozují zdraví obyvatel a přispívají ke změně klimatu. Skupina v čele s Dánskem a Nizozemskem si přeje, aby se automobilový průmysl sladil s klimatickou politikou, napsala agentura Reuters. Loni činily elektrické a hybridní vozy desetinu všech prodaných v EU.
11. 3. 2021|

Volvo chce do roku 2030 prodávat pouze elektrické vozy

Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Cars chce od roku 2030 prodávat pouze elektrické vozy. Automobilka s čínským vlastníkem zavádí novou řadu elektromobilů a představí svůj druhý ryze elektrický model. Volvo Cars tvrdí, že chce být o krok před svými rivaly, a tak bude auta na elektřinu nabízet pouze prostřednictvím internetu.
2. 3. 2021|

Velké automobilky řeší nedostatek čipů, některé omezí výrobu vozů

Některé přední světové automobilky v lednu omezí výrobu kvůli nedostatku čipů. Tento krok v pátek oznámily například japonské společnosti Toyota Motor a Nissan Motor či americká firma Ford Motor. Informovala o tom agentura Reuters. Nedostatek čipů má i mladoboleslavská Škoda Auto, sdělila její mluvčí.
8. 1. 2021|
Události komentáře

Škoda nikdy nebude levné auto, musí odpovídat konkurenci, říká Kulhánek. Superb i Kodiaq podle něj mají zůstat

Novým předsedou představenstva Škody Auto se stal tento týden Thomas Schäfer, dřívější generální ředitel jihoafrického zastoupení Volkswagenu. Analytici očekávají, že nový šéf zřejmě pozmění směřování k levnějším třídám vozů. „Škoda nikdy nebude levné auto,“ říká k tomu bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek s tím, že automobilka musí ve své třídě cenově odpovídat konkurenci. Modely Suberb i Kodiaq by měly ve Škodě zůstat, uvedl v pořadu Události, komentáře.
7. 8. 2020|

Prodej aut klesl za pololetí v Česku o 26 procent, v Německu o 35 procent

Tuzemský prodej nových osobních automobilů v 1. pololetí kvůli epidemii koronaviru klesl o 26 procent na 95 029 vozů. V červnu byl ale už jen o pět procent meziročně nižší, oznámil Svaz dovozců automobilů. V Německu se prodej snížil v prvním pololetí meziročně o téměř 35 procent na 1,21 milionu.
3. 7. 2020Aktualizováno3. 7. 2020, 14:11|

Ceny bytů výrazně neklesnou, krátkodobě asi zlevní nájmy, odhaduje asociace

U prodejních cen bytů kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru nelze očekávat propad. Spíše se dá předpokládat prodlužování prodejů. Krátkodobě mohou klesnout ceny nájemného, větší vliv však bude mít spíše omezená nabídka, uvedli zástupci Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Česká ekonomika by mohla letos podle analytiků klesnout až o 11 procent. Svoji představu ekonomické pomoci nastínily Hospodářská komora a Svaz měst a obcí. Školy mohou od cestovních kanceláří získat zpět peníze za plánované výlety či školy v přírodě, které se kvůli pandemii koronaviru nemohly uskutečnit. Americké automobilky chtějí částečně obnovit výrobu 18. května. Harley-Davidson sníží dividendu a zruší odkup akcií.
28. 4. 2020Aktualizováno28. 4. 2020, 19:41|

Spotřebitelská důvěra v Británii prudce klesla, němečtí vývozci automobilů jsou pesimističtí

Spotřebitelská důvěra ve Velké Británii kvůli obavám z dopadů koronaviru zaznamenala nejprudší pokles za více než 45 let a dostala se na nejnižší úroveň od února 2009. Ukazují to výsledky mimořádného průzkumu společnosti GfK, který se uskutečnil ve druhé polovině března. S největším pesimismem od roku 2009 hledí do příštích měsíců také němečtí vývozci automobilů. Nová studie ale zároveň ukazuje, že tamní kurzarbeit by mohl prudce zmírnit dopady pandemie na německou ekonomiku.
6. 4. 2020Aktualizováno6. 4. 2020, 15:48|

Prodej nových aut v Česku klesl v březnu o více než třetinu. Část byznysu se přesunula na internet

Prodej nových osobních aut v Česku se v březnu propadl o 36,3 procenta na 13 685 vozů. Oznámil to Svaz dovozců automobilů, podle nějž šlo o největší pokles měsíčních registrací vozidel v historii. Trh zásadně ovlivnilo uzavření prodejen aut v polovině března kvůli boji proti šíření koronaviru. Prodeje se přesunuly na internet, kde se však udají jen desítky aut denně.
3. 4. 2020Aktualizováno3. 4. 2020, 15:14|

Nové auto? Uprostřed pandemie těžko. Češi zjišťují, jak jim karanténa proměnila nákupy

Kvůli koronaviru a s ním související karanténě nemohou čeští zákazníci nakupovat tak, jak byli dosud zvyklí. Oproti době před pandemií ale současně roste nabídka věcí, které se dají sehnat na internetu, a jen za minulý týden vzniklo dvojnásob e-shopů než za stejnou dobu v minulosti. Faktem ale zůstává, že třeba pořídit si nové auto není jednoduché.
26. 3. 2020|

Prodej aut sice poslední dva měsíce klesal, ne však u elektromobilů a hybridů

Prodej nových osobních aut za leden a únor meziročně klesl o 4,2 procenta na 36 509 vozů. V samotném únoru se snížil téměř o osm procent. Počet prodaných elektromobilů v tomtéž období narostl na šestinásobek a prodej hybridů se zdvojnásobil. Vyplývá to ze zveřejněných údajů Svazu dovozců automobilů.
4. 3. 2020|
Analýza

Legendární značku Holden zadusil globální trh. Symbol motorizace Austrálie zaparkoval navěky

Značka Holden, symbol motorizace a motoristického sportu – závodů cestovních vozů kategorie Supercars – na pátém kontinentu v závěru příštího roku končí. Tak se rozhodla americká automobilka General Motors, která argumentuje nenávratností investice na trhu aut s volantem napravo a tím, že se jí nevyplatí udržovat značku operující pouze na dvou relativně malých trzích. Holden se tak stává další obětí nového globálního pojetí ekonomiky.
17. 2. 2020|