TÉMA

Barbora Hrzánová

Divadlo Viola zahájilo šedesátou sezonu koláží z díla Karla Čapka, kritizuje i dnešní společnost

Pražské Divadlo Viola vstupuje do šedesáté sezony premiérou hry Vyžeňte lvy! Jde o humornou koláž drobných textů a apokryfů Karla Čapka. Inscenací chtějí divadelníci připomenout dramatika a spisovatele, jenž uměl psát velmi kritické texty vůči tehdejší společnosti, které zůstávají aktuální i dnes.
29. 10. 2022|

Evropským filmem roku je Quo vadis, Aida? bosenské režisérky Jasmily Žbaničové

Cenu Evropské filmové akademie (EFA) pro nejlepší film letos získal snímek Quo vadis, Aida? bosenské režisérky Jasmily Žbaničové. Příběh vypráví o masakru ve Srebrenici z roku 1995. Snímek obdržel také ocenění za režii a za ženský herecký výkon, informoval server České noviny. Evropské filmové ceny, které bývají označovány za evropské Oscary, se předávaly v Berlíně.
11. 12. 2021|

Začíná festival TrutnOFF BrnoON. Věnovaný je Jihomoravanům zasaženým tornádem

V Brně ve čtyři odpoledne začíná hudební festival TrutnOFF BrnoON, který je letos věnovaný lidem z oblastí zasažených tornádem. Ti mají vstup na akci zcela zdarma. Festival probíhá v areálu Na Střelnici, představí se na něm pět desítek kapel všech žánrů. Akci budou doprovázet bohoslužby, přednášky, poezie mladých básníků, divadlo nebo meditace.
20. 8. 2021|

Tábor se dočká sochy Jiřího Hrzána. Herec bude na rodné město shlížet z gymnazijní zídky

Tábor bude mít bronzovou sochu svého slavného rodáka, herce Jiřího Hrzána. Původně s touto myšlenkou přišel spolek místních, nepodařilo se jim však vybrat potřebných 600 tisíc korun. Vedení města nyní rozhodlo, že rozdíl v rozpočtu dorovná.
27. 2. 2019|