TÉMA

Barcelona

„Už stačilo.“ Přes padesát tisíc lidí demonstrovalo v sobotu na Kanárských ostrovech proti masové turistice

Desítky tisíc lidí demonstrovaly v sobotu na Kanárských ostrovech proti masové turistice v tomto španělském autonomním regionu v Atlantském oceánu. Do ulic a na promenády u pláží vyšlo manifestovat podle deníku El País přes 57 tisíc lidí, některá média uvádějí i více než sto tisíc účastníků, kteří požadují mimo jiné limit pro počet turistů a dostupné bydlení pro místní obyvatele. V solidaritě s nimi v sobotu demonstrovaly také skupiny lidí v Madridu či Barceloně.
21. 4. 2024|

Alvesův případ znásilnění vyvolal ve Španělsku kritiku. Soud fotbalistovi povolil propuštění na kauci

O propuštění výměnou za kauci jeden milion eur rozhodl španělský soud ve prospěch elitního brazilského fotbalisty Daniho Alvese. Jeden z nejúspěšnějších hráčů své generace byl v únoru nepravomocně odsouzen za znásilnění. Zadržován byl od začátku trestního řízení v obavách z toho, aby neuprchnul do Brazílie, která nevydává své občany do zahraničí. Alvesovo propuštění vyvolává řadu otázek o síle slávy a peněz.
21. 3. 2024|

Nejmenší únikovou místností je rakev. Majitele inspirovala povídka Edgara Allana Poea

Strach z pohřbení zaživa inspiroval například spisovatele Edgara Allana Poea k napsání povídky Předčasný pohřeb – a tato myšlenka zase majitele hororové únikové hry v Barceloně. Lidé si v ní mohou podobným zážitkem projít, cílem ovšem je se z rakve dostat. K tomu jim má pomoci vyřešení úkolů a spolupráce.
25. 1. 2024|

Ze saúdskoarabských univerzit mizí zahraniční vědci. Je to konec roky fungujícího podvodu

Během pouhého jediného roku se o třetinu snížil počet špičkových vědců, kteří jsou spojení s univerzitami v Saúdské Arábii. Stalo se to jen několik měsíců poté, co nezávislé investigace odhalily, že tato pracoviště lákají ke spolupráci vědecké celebrity. Velmi často za to dostávají finanční odměny, univerzitám díky tomu zase stoupá hodnocení.
29. 11. 2023|

Přibývá lidí i tepla, ubývá pitné vody. Středomoří se adaptuje na změny klimatu

Když si v Barceloně naplníte sklenici vodou z vodovodu, tak pětinu jejího obsahu tvoří voda z moře, která prošla zařízením na odsolování, a další pětinu voda z čističky. Právě tak zřejmě vypadá budoucnost pitné vody ve středomořském regionu, kde teploty stoupají a srážky klesají více, než je světový průměr, píše deník The Wall Street Journal (WSJ).
16. 8. 2023|

Barcelona vybudovala síť klimatických úkrytů. Mohou do nich přijít lidé sužovaní vedry

Požáry a vlna veder spalují jih Evropy, španělská meteorologická služba očekává v následujících dnech až pětačtyřicet stupňů Celsia. Na jihovýchodě proto platí varování, v některých oblastech měla země teplotu až šedesát stupňů. Není divu, že Barcelona v uplynulých letech vybudovala síť klimatických úkrytů.
28. 7. 2023|

Místa ve školách má zajistit povinnost samospráv sledovat porodnost a migraci, navrhuje vláda

Obce a kraje budou nejspíš muset začít pravidelně sledovat demografický vývoj, a to kvůli zřizování či rušení školek a škol. Minimálně jednou ročně by měly zjišťovat věkové složení obyvatel, počty přistěhovaných či počty odmítnutých žádostí o umístění dětí. Výslovně to ukládá chystaná novela o dětských skupinách se změnami školského zákona, kterou zveřejnila na svém webu vláda. Návrh počítá také s tím, že by tříleté děti měly mít místo ve spádové školce zaručené. Dosud žádné plošné systematické plánování školních kapacit s ohledem na porodnost a migraci nikdo nedělal, což vedlo k nedostatku míst s dorůstáním silnějších ročníků do věků nástupu do školek a různých typů škol.
5. 7. 2023|

Chorvatsko čeká první turistická sezona v Schengenu. Čeští policisté nabídli pomoc

Česko je připravené pomoct Chorvatsku při ostraze vnější hranice schengenského prostoru. V Opatiji to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po setkání se svým protějškem Davorem Božinovićem. Podle Rakušana by mohlo jít o nasazení v rámci Evropské agentury Frontex. Kromě toho Češi už za tři týdny opět vypomůžou během letní sezony. Osm policistů bude v Chorvatsku, dalších osm v Bulharsku.
9. 6. 2023|

V barcelonské nemocnici poprvé provedl transplantaci plíce výlučně robot

V barcelonské nemocnici Vall d'Hebron poprvé na světě provedl transplantaci plíce pouze robot. Informovala o tom nemocnice na své stránce. Pětašedesátiletý pacient, který trpěl plicní fibrózou, zásah přežil. Díky použití robota Da Vinciho se čtyřmi rameny byl podle lékařů zásah méně invazivní, snížila se zdravotní rizika po operaci a zkrátila se doba pacientovy rehabilitace.
17. 4. 2023|

Evropu dál ohrožuje sucho. Přehrady bez vody hlásí Španělsko či Rakousko, farmáři se bojí o úrodu

Stále víc evropských států se už na jaře potýká s vytrvalým suchem. Po Itálii se o letošní úrodu obává i Španělsko. Část farmářů zasetou úrodu rovnou odepsala, další váhají, jestli se mají za současné situace pokoušet zasít například kukuřici, rýži nebo vojtěšku. V ohrožení se tak kvůli nedostatku krmiva ocitnou i chovatelé dobytka. Sucho pociťují rovněž na francouzských vinicích či v rakouských Alpách.
15. 4. 2023|

Drogy v Evropě užívali už lidé z doby bronzové, ukazuje španělský výzkum

Lidé v době bronzové dlouhodobě a soustavně konzumovali drogy. K tomuto závěru došla skupina španělských vědců, která analyzovala zbytky vlasů z pohřebiště na ostrově Menorca, informuje o tom deník El País. Podle výzkumníků, jejichž práci zveřejnila revue Scientific Reports, jde o první přímý důkaz používání drog v Evropě v tak dávné době.
7. 4. 2023|

Španělská policie dopadla jednoho z deseti nejhledanějších lidí americké FBI

Španělská policie v Madridu zadržela Novozélanďana, který byl ve Spojených státech odsouzen na doživotí za výrobu a prodej dětské pornografie, sexuální zneužívání a násilí. Michael James Pratt je na seznamu deseti nejhledanějších zločinců amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). O středečním zadržení v hotelu, kde pobýval pod falešnou identitou, informovala v pátek policie.
23. 12. 2022|

Evropu zasypal sníh. Letiště v Británii zrušila desítky letů, v Estonsku zůstaly tisíce lidí bez proudu

Silné sněžení a mrazy komplikují leteckou, železniční i silniční dopravu ve Velké Británii. Londýnská letiště Gatwick a Stansted upozornila, že může docházet k dalšímu rušení spojů, Standsted dokonce v neděli večer zcela přerušil provoz. Ve Skotsku meteorologové naměřili v noci na pondělí minus 15 stupňů Celsia, mráz má podle předpovědi vydržet i v noci na úterý. U Birminghamu se pod čtyřmi dětmi prolomil led na zamrzlém jezeře. Tři chlapci zemřeli, čtvrtý je v kritickém stavu. V Estonsku zůstalo kvůli sněhové bouři asi třináct tisíc domácností bez proudu. Nejvíce postižené byly ostrovy Saaremaa i Hiiumaa.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 17:44|

Pasažérka letu simulovala porod, při nouzovém přistání se 28 lidí pokusilo ilegálně dostat do Španělska

Na barcelonském letišti ve středu ráno nouzově přistálo letadlo tureckých aerolinií kvůli tomu, že jedna z cestujících tvrdila, že rodí. Přistání využila skupina tři desítek lidí z letadla k útěku a pokusila se tak dostat nelegálně do Španělska. Čtrnáct z nich, včetně těhotné, policie zadržela, po zbytku pátrá, informují místní média.
7. 12. 2022|

Barcelonská univerzita zavádí povinný předmět o klimatické krizi

Všichni studenti Barcelonské univerzity si budou muset od akademického roku 2024 zapsat předmět věnovaný klimatické krizi. Britský list The Guardian na svých internetových stránkách napsal, že vedení vysoké školy vyšlo vstříc aktivistům, kteří univerzitu týden okupovali.
12. 11. 2022|

30 let zpět: Jan Železný olympijským rekordmanem

Jednu ze čtyř zlatých medailí, jež si československá výprava přivezla z Letních olympijských her v Barceloně, získal pro Československo oštěpař Jan Železný. Ve finále oštěpařů zaznamenal výkon 89,66 metrů, čímž vytvořil nový olympijský rekord.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
8. 8. 2022|

Soutěž na budovu filharmonie v Praze vyhrálo dánské studio Bjarke Ingels Group

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group. Výsledky v úterý vyhlásili zástupci hlavního města a jeho Institutu plánování a rozvoje. Budova by podle plánů vedení města měla být hotová v roce 2032, náklady se odhadují asi na šest miliard korun. Nové kulturní centrum s několika sály, které by mělo být i sídlem České filharmonie, má stát u stanice metra Vltavská. Tam se na venkovní výstavě mohou zájemci od 19. května do 30. června s vítězným návrhem seznámit.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 21:12|

Pegasus sledoval i španělského premiéra a ministryni obrany. Vláda podala trestní oznámení

Španělská vláda oznámila, že telefony premiéra Pedra Sáncheze a ministryně obrany Margarity Roblesové byly minulý rok ilegálně sledovány špionážním softwarem Pegasus. Kabinet rovněž uvedl, že podal trestní oznámení u madridského soudu. Zpráva přišla krátce poté, co vyšlo najevo, že stejný program monitoroval také mobily představitelů katalánských separatistů a baskických nacionalistů.
2. 5. 2022|

Dostavba barcelonské katedrály může ohrozit několik domů. Jejich obyvatelé s tím nesouhlasí

Stavitelé barcelonské katedrály Sagrada Família chtějí zbourat několik domů v okolí staveniště. Tvrdí, že podle původních nákresů architekta Antonia Gaudího překáží v dokončení stavby. Tisíce obyvatel, kterým hrozí vystěhování, se ale brání. Ikonický chrám, jehož základní kámen byl položen před 139 lety, by mohl být dokončen do roku 2026.
8. 2. 2022|

Vědci z barcelonské univerzity by chtěli nabílit střechy. Zpříjemní to letní vedra, slibují

Vzhled některých španělských měst se v budoucnu může změnit. Vědci z Autonomní univerzity v Barceloně navrhují natírat střechy, které nemají tašky, bílou barvou. Jednoduché řešení podle nich dokáže v metropolích významně snížit teplotu během léta.
16. 1. 2022|

Letošní Silvestr je v Česku nejteplejší od roku 1935, bylo přes 15 stupňů

Letošní Silvestr je nejteplejším v Česku za skoro 90 let. V Děčíně a Českých Budějovicích meteorologové naměřili 15,3 stupně nad nulou. Vyšší teplota byla 31. prosince zaznamenána naposledy v roce 1935. Tehdy bylo v Hradci Králové 16,3 stupně Celsia, což je zatím vůbec nejvyšší silvestrovská teplota v historii měření v Česku, oznámil Český hydrometeorologický ústav.
31. 12. 2021Aktualizováno31. 12. 2021, 20:15|

Globální oteplování podle vědců ztěžuje přežití lachtanů antarktických

Globální oteplování ztěžuje přežití lachtanů antarktických. K tomuto závěru došli biologové z barcelonské univerzity ve studii, kterou vydal časopis Scientific Reports. Podle vědců samice lachtanů mají čím dál větší potíže krmit svá mláďata kvůli úbytku krillu v oceánu.
9. 12. 2021|

V Barceloně slavnostně odhalili zatím nejvyšší věž baziliky Sagrada Família

Několik tisíc lidí ve středu večer v Barceloně přihlíželo slavnostnímu odhalení nové věže baziliky Sagrada Família, na jejímž vrcholku ve výšce 138 metrů se poprvé rozsvítila obrovská skleněná hvězda. Věž Panny Marie, která je nyní nejvyšší věží tohoto stále nedostavěného chrámu, u příležitosti církevního svátku Neposkvrněného Početí Panny Marie požehnal barcelonský arcibiskup a kardinál Juan José Omella a videoposelství k této události zaslal i papež František.
8. 12. 2021|

Na Sardinii zadrželi katalánského expremiéra Puigdemonta, soud jej později pustil na svobodu

Policie na Sardinii ve čtvrtek večer zadržela bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Madrid ho viní ze vzpoury kvůli referendu o nezávislosti Katalánska v roce 2017. Do ulic v Katalánsku i na Sardinii vyšly stovky lidí, jež žádaly jeho propuštění, ke kterému později také došlo. Soud mu dovolil cestovat i mimo území Itálie do prvního stání plánovaného na 4. října.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 20:31|