TÉMA

Ujgurové

Mocní rivalové hledají cestu ke stabilizaci. Čínsko-americký obchod kvete, spor o Rusko i Tchaj-wan trvá

Spojené státy a Čína mají za sebou další rok turbulentních vztahů. Rivalita mocností pokračuje v bezpečnostní i hospodářské sféře, vzájemný obchod přesto kvete. Peking ale popudilo omezení vývozu technologií do této asijské země, Washington pak kromě porušování lidských práv znepokojují čínské vojenské manévry u Tchaj-wanu a v Jihočínském moři. Velmoci se neshodnou ani v otázce války na Ukrajině, kde Peking odmítá odsoudit ruskou agresi a pomáhá Moskvě obcházet sankce. Obě země ale podle expertů doufají, že se napjaté vztahy podaří i díky schůzce prezidentů Joea Bidena a Si Ťin-pchinga postupně stabilizovat.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 17:05|

Stále mám zdravotní problémy, nemohu na to zapomenout, popsala Ujgurka nucenou sterilizaci

Čína už před devíti lety zahájila boj proti údajnému ujgurskému separatismu, extremismu a terorismu, řada Ujgurů tak skončila ve věznicích, na nucených pracích, ženy musely podstoupit nucenou sterilizaci. Jednou z nich je i Kalbinur Sidiková, která nyní žije v nizozemském exilu. Své zkušenosti přiblížila ve čtvrtečních Událostech, komentářích.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 18:04|

Americký ministr zahraničí se setkal se Si Ťin-pchingem. Jedná se o úspěch USA

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v pondělí setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Jedná se o signál, že se otevírají komunikační kanály mezi Washingtonem a Pekingem, míní zahraniční zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Státníci diskutovali o Tchaj-wanu nebo o čínské roli v rusko-ukrajinské válce.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 22:27|

Si Ťin-pching nejspíš posílí pozice víc, než se čekalo. Na klíčové posty míří jeho věrní

Čína je na prahu zásadních změn. Na 20. sjezdu komunistické strany, která jako jediná řídí zemi, se rýsují větší mocenské posuny, než se očekávalo. A to ve prospěch prezidenta Si Ťin-pchinga, který vstupuje do bezprecedentního třetího funkčního období. Klíčové pozice v aparátu totiž mají obsadit jeho nejvěrnější spojenci.
19. 10. 2022|

Podle zprávy OSN Čína závažně porušuje práva Ujgurů. Fraška zosnovaná Západem, reagovala země

Čína se v rámci svých strategií proti terorismu a extremismu dopustila v oblasti Sin-ťiang, kde žije muslimská menšina Ujgurů, závažných porušení lidských práv. Uvádí to zpráva vysoké komisařky OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové. Podle dokumentu se Čína na Ujgurech mohla dopustit zločinů proti lidskosti, napsala agentura Reuters. Peking zprávu odmítl a tvrdí, že text používá lži a dezinformace.
1. 9. 2022|

Rok vlády Talibanu: Afghánské dívky nemohou studovat, ekonomika je na dně

Už rok drží moc v Afghánistánu hnutí Taliban. Loni v létě jeho milice rychle obsadily celou zemi, zatímco se překotně stahovaly spojenecké síly. Poslední americký voják opustil středoasijskou zemi 30. srpna 2021. Taliban s nástupem k moci sliboval mnohé, zejména mírnější režim, než byl ten mezi lety 1996 a 2001. Uplynulý rok ale ukázal, že druhá vláda islamistů je té první velice podobná.
15. 8. 2022|

Vyšetřování podmínek Ujgurů nebyl důvod cesty do Číny, uvedla komisařka OSN Bacheletová

Cesta do Číny nebyla vyšetřováním životních podmínek menšinových Ujgurů, uvedla vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová. Kritikům svého šestidenního pobytu v zemi obviňované z utlačování muslimských Ujgurů i dalších menšin Bacheletová vzkázala, že jejich námitky bere na vědomí a s vedením komunistické země jednala „otevřeně“.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 18:45|

Důkazy o utlačování Ujgurů v Číně na veřejnost unikly v době, kdy je v zemi komisařka OSN pro lidská práva

Na veřejnost se dostaly další důkazy o útlaku Ujgurů v čínském Sin-ťiangu. Jde o spisy a fotografie získané z policejního počítače. Hackeři je předali vědci Adrianu Zenzovi ze Spojených států, který se o ně podělil se světovými médii. Britská veřejnoprávní BBC je zveřejnila ve chvíli, kdy do Číny dorazila vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 22:52|

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva přicestovala do Číny a navštíví Sin-ťiang. USA mají velké obavy

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová zahájila návštěvu Číny, během níž má plánovanou zastávku i v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde je Peking obviňován z rozsáhlého porušování lidských práv. Informovala o tom agentura AFP.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 14:40|

Peking se rozloučil s jednou z nejkontroverznějších olympiád v duchu hrdosti a vzdoru

Hry v Pekingu skončily ve stínu kritiky za porušování lidských práv. Některé země v čele se Spojenými státy olympiádu politicky bojkotovaly. Apolitičnost Her svými výroky popřela sama Čína, když komentovala události týkající se Tchaj-wanu nebo Sin-ťiangu.
20. 2. 2022|

Turečtí Ujgurové vyzývají olympioniky k podpoře lidských práv. Někteří sportovci vyčkávají až na návrat domů

Ujgurové žijící v Turecku vyzývají sportovce k veřejné podpoře lidských práv během olympijských her v Pekingu. Už dříve vyzývali k bojkotu her. V minulosti také podali trestní oznámení na zástupce komunistického režimu. Viní je v něm z genocidy.
12. 2. 2022|

Olympiáda legitimizuje genocidu. Čína se chce pomstít světu a ten selhává, varuje Ujgurka Rushan Abbas

Lidstvo stojí před zkouškou, ve které selhává, je přesvědčena Ujgurka Rushan Abbas, která s organizací Kampaň pro Ujgury roky usilovala o zastavení olympiády v Pekingu kvůli genocidě v Sin-ťiangu. Mezinárodní olympijský výbor viní z legitimizace zločinů proti lidskosti, upozorňuje ale, že nejde pouze o Ujgury, ale o demokracii všude ve světě. Čína totiž minulé století vnímá jako etapu ponížení ze strany Západu a toto století plánuje odplatu. „Moderní kolonizace nevypadá tak, že přijde člověk a namíří vám pušku mezi oči, nevyžaduje hlavně tanků,“ varuje lidskoprávní aktivistka v rozhovoru pro ČT24.
10. 2. 2022|

Do zahájení Her v Pekingu zbývá den. Na účastníky čekají přísná opatření, kontroverzní aplikace a umělý sníh

Již v pátek budou oficiálně zahájeny zimní olympijské hry v Pekingu. Přijedou premiéři a prezidenti z více než třiceti států včetně ruského prezidenta Vladimira Putina. Některé země v čele se Spojenými státy vyhlásily diplomatický bojkot, patří k nim i Česko. Čínští pořadatelé se rozhodli přijmout ještě přísnější pandemická opatření, než za jakých probíhala letní olympiáda v Tokiu. Pochybnosti ale budí i olympijská mobilní aplikace či umělý sníh, připomíná z místa zpravodajka ČT Barbora Šámalová.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 20:01|

Ujgurové podali v Turecku trestní oznámení na čínské představitele. Viní je ze zločinů proti lidskosti

Devatenáct příslušníků čínské ujgurské menšiny podalo v úterý v Turecku trestní oznámení na čínské představitele. Obvinili je z genocidy, mučení, znásilnění a zločinů proti lidskosti, informovala agentura Reuters.
4. 1. 2022|

Aktivisté obviňují Teslu z podpory genocidy. Vadí jim nová prodejna v čínské oblasti Sin-ťiang

Americký výrobce elektromobilů Tesla se kvůli otevření nového prodejního a servisního centra v čínské oblasti Sin-ťiang stal terčem kritiky ze strany aktivistů. Čína už delší dobu čelí obviněním, že se v Sin-ťiangu dopouští porušování lidských práv u tamních etnických Ujgurů.
4. 1. 2022|

Intel nechtěl využívat práci utlačovaných Ujgurů. Nyní se Číně omlouvá

Americký výrobce čipů Intel se omluvil čínským zákazníkům, partnerům a veřejnosti za své dřívější výroky o západočínské provincii Sin-ťiang. Ty vyvolaly v Číně kritiku ze strany státu i jím ovládaných médií, zazněly také hlasy po bojkotu firmy.
23. 12. 2021|

Čína chce zdecimovat Ujgury a páchá na nich genocidu, uvádí expertní komise

Čína páchá genocidu a zločiny proti lidskosti na Ujgurech. Takové jsou závěry nezávislé britské komise právníků, akademiků a podnikatelů, která chování Pekingu k této menšině v autonomní oblasti Sin-ťiang zkoumala. Takzvaný Ujgurský tribunál nemá oficiální pověření ani pravomoci, členové komise ale doufají, že na základě předložených důkazů přitáhnou k čínské politice vůči Ujgurům více mezinárodní pozornosti.
9. 12. 2021|

„Tloukli jsme jejich hlavami o radiátory.“ Čínský expolicista popsal mučení Ujgurů v Sin-ťiangu

Komunistický režim v Číně dlouhodobě rezolutně odmítá, že by v převýchovných táborech v čínském Sin-ťiangu systematicky mučil menšinové Ujgury. Svědectví řady bývalých vězňů ale potvrzují opak. Americká CNN teď získala rozhovor s mužem, který prý stál na druhé straně internačních zařízení. Bývalý policista přiznává, že se na mučení podílel.
6. 10. 2021|
Doporučujeme

Taliban je jako franšíza a Afghánistán se stal hřištěm pro regionální mocnosti, píše analytik Martin

Afghánská vláda rychle ztrácí kontrolu nad zemí, z níž se stáhly jednotky koalice vedené USA. Mocenské vakuum zaplňují především velitelé lokálních ozbrojených skupin. Mnozí z nich se hlásí k islámskému hnutí Taliban, další chtějí hájit své obce proti němu. A šanci zaplnit místo po Američanech cítí také regionální mocnosti: Čína, Indie, Pákistán, Írán i Rusko. Situaci pro web UnHerd rozplétá bývalý voják a autor řady textů o konfliktech nejen v Afghánistánu působící mimo jiné na londýnské King's College Mike Martin.
30. 7. 2021|

Peking při návštěvě americké diplomatky vyzval Spojené státy, aby Čínu nedémonizovaly

Spojené státy musejí přestat Peking démonizovat a dělat z něj fiktivního nepřítele. U příležitosti návštěvy náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanové v Číně to uvedl přední čínský diplomat Sie Feng. Americká diplomatka během jednání s čínskými představiteli podle svých slov Čínu vyzvala, aby se povznesla nad rozdíly a spolupracovala s USA při řešení globálních problémů, jako jsou klimatické změny nebo pandemie koronaviru, napsala tisková agentura AP.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 17:12|

Čína se podle Amnesty International dopouští na Ujgurech zločinů proti lidskosti

V čínské autonomní oblasti Sin-ťiang, která je domovem Ujgurů a dalších muslimských menšin, se podle Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) komunistická vláda dopouští zločinů proti lidskosti. Informoval o tom zpravodajský web BBC. Politika Pekingu vůči Ujgurům je terčem kritiky z mnoha stran.
11. 6. 2021|

Zeman není schopen vykonávat úřad prezidenta, míní senátní bezpečnostní výbor

Miloš Zeman není podle senátního bezpečnostního výboru schopen vykonávat úřad prezidenta republiky. O návrhu zbavit ho funkce hlavy státu bude příští týden rozhodovat Senát. Informoval o tom předseda výboru Pavel Fischer (nestr.). Případný verdikt o nezpůsobilosti Zemana zastávat úřad by musela podle ústavy potvrdit sněmovna. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček krok výboru označil za útok na ústavnost, svobodu a demokracii.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 18:47|

Čína testuje na Ujgurech kamerový software, který rozeznává emoce, tvrdí BBC

Čínské úřady zkouší na Ujgurech v provincii Sin-ťiang kamerový systém se softwarem, který má za cíl odhalit emocionální stav pozorovaných. Informoval o tom server BBC s odkazem na nejmenovaného programátora. Čína dlouhodobě čelí kritice za svůj přístup k většinově muslimským Ujgurům. Místní úřady tvrdí, že zevrubné sledování místních obyvatel je nutné z bezpečnostních důvodů.
26. 5. 2021|

Čína uvěznila stovky duchovních v Sin-ťiangu. Několik z nich zemřelo, tvrdí průzkum

Čína od roku 2014 zadržela nejméně 630 imámů nebo dalších náboženských osobností v provincii Sin-ťiang na západě země. Informoval o tom britský zpravodajský web BBC s odvoláním na průzkum organizace Uyghur Human Rights Project (UHRP). Sdružení rovněž nalezlo důkazy o tom, že osmnáct zatčených duchovních zemřelo ve vazbě či krátce poté.
13. 5. 2021|