TÉMA

Daniel Mukner

Recenze: Obří populista, rasismus či krize elit. David Zábranský balancuje na hraně provokace

V posledních letech bychom nenašli mnoho českých románů, které vyvolaly takové pozdvižení jako předloňský titul Za Alpami Davida Zábranského. Ten nyní publikoval novou knihu Logoz aneb Robert Holm, marketér dánský. Opět bude rozruch?
1. 7. 2019|

Recenze: Znovu ten známý příběh. Vyšel jediný román Zeldy Fitzgeraldové

V českém překladu vyšla kniha Věnujte mi valčík. Jediný román Zeldy Fitzgeraldové, kterou svého času obdivovala nejen pařížská umělecká bohéma. Dodnes se vedou spory o to, zda byla ženou, jejíž ambice dalece přesahovaly její talent, či zda naopak, sama velice talentovaná, strádala vedle slavnějšího manžela.
17. 4. 2019|

Recenze: Uvěřit břichomluvci není zas tak složité. Povídky Martina Němce stírají hranice

Poslední dobou je nepsaným pravidlem, že během roku vyjde alespoň jedna povídková sbírka, jež tne do živého a stane se (malou) literární událostí. Letos se toto pravidlo možná naplnilo už během prvních týdnů. Martin Němec vydal svou třetí povídkovou sbírku s názvem Bod tání.
4. 3. 2019|

Recenze: Nalezen byl deník, nalezen byl talent, ale zatím jde o příslib

Novela Evička Zuzany Říhové vykazuje vypravěčskou suverenitu. Autorka zručně vystavěla příběh inspirovaný „deníkem nalezeným na ulici“. Děj se nachází v dramatickém čase. A přece tu čtenářsky převažuje pocit nenaplnění…
18. 1. 2019|

Recenze: Bezdomovectví jako spása i zkáza

O migrační krizi se námětově opírá velmi zdařilá próza Exit West. Jejím autorem je Mohsin Hamid. S touto novelou se autor podruhé probojoval do užších nominací Man Bookerovy ceny.
24. 9. 2018|