TÉMA

Philip Roth

Tip z iVysílání: Alter ego Philipa Rotha prožívá Pražské orgie

Americký spisovatel Philip Roth navštívil opakovaně Československo a do normalizačních časů zasadil také román Pražské orgie. Na filmové plátno jej loni převedla režisérka a spisovatelka Irena Pavlásková, minulý týden měla adaptace Rothovy knihy i televizní premiéru. Příběh amerického spisovatele, kterého v nesvobodné Praze čeká největší dobrodružství jeho života, si lze navíc do 29. listopadu přehrát v iVysílání.
18. 11. 2020|

Režisérka Pavlásková o filmu podle Rotha: Pražské orgie jsou podobenstvím o mravním chaosu

V českých kinech začínají Pražské orgie. Film podle stejnojmenné knihy Philipa Rotha čeká ve středu slavnostní premiéra, o den později se dostane do tuzemských biografů. Příběh diváky zavede do normalizačního Československa, kam přijíždí americký spisovatel, aby získal rukopis zakázané knihy. Při své pražské misi pronikne na dekadentní večírky, na nichž každý hledá únik ke krátké svobodě po svém. V rozhovoru pro Studio 6 pozvali na novinku režisérka a scenáristka Irena Pavlásková a představitel hlavní role, kanadský herec Jonas Chernick.
8. 10. 2019|

Aby Praha nevypadala jako Moskva nebo Paříž. Město platí filmařům za to, že zůstane Prahou

Praha platí filmařům za to, že je ve snímcích prezentována jako Praha. Město na to založilo fond, z něhož financuje snímky, které mají zajištěnou širší distribuci v zahraničí a kde Praha hraje samu sebe. Město tím chce přitáhnout další turisty i filmaře a prezentovat se v zahraničí.
29. 9. 2019|

Čím méně svobody, tím více sexu. Pražské orgie míří na plátno a ukazují trailer

Chce jen zachránit rukopis zakázané knihy. Když však americký spisovatel Nathan Zuckerman přijede v 70. letech do Prahy, pronikne do bizarního a divokého prostředí večírků, na kterých návštěvníci a obyvatelé totalitního státu hledají vlastní svobodu. Hledání knihy se nakonec zvrtne v dramatický příběh, který na plátno převedla režisérka Irena Pavlásková.
13. 8. 2019|

Jak vypadají Pražské orgie podle Pavláskové? Napovídá první teaser

Režisérka a scenáristka Irena Pavlásková dokončuje Pražské orgie – film, který napsala a natočila podle stejnojmenné předlohy Philipa Rotha. Americký spisovatel vycházel ze svých návštěv normalizačního Československa a setkání s undergroundem i totalitním režimem. Do tuzemských kin by měly Pražské orgie vstoupit 10. října, s předstihem na ně zve první teaser.
24. 6. 2019|

Pražské orgie nejprve popsal Philip Roth, teď je točí Irena Pavlásková

Filmy podle knih amerického spisovatele Philipa Rotha už natočil Ewan McGregor, Barry Levinson nebo Robert Benton. Řadu významných režisérských jmen rozšířila nyní Irena Pavlásková. Česká filmařka totiž získala od laureáta Pulitzerovy ceny svolení ke zfilmování románu Pražské orgie. Převedla jej do scénáře a nyní se pustila do natáčení příběhu, k němuž Rotha inspirovaly vlastní zážitky z normalizační Prahy. Do hlavních rolí Pavlásková obsadila kanadského herce Jonase Chernicka a ruskou herečku Xenii Rappoportovou.
25. 9. 2018|