TÉMA

Nepomuk

Škody po nočních bouřkách doznívají hlavně na železnici. Z Prahy do Kralup se stále jezdí jednokolejně

Velké potíže ve středu přetrvaly ještě dlouho poté, co z Česka odešly prudké noční bouřky, a to hlavně na železnici. Skončila již úplná výluka na trati mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou, která ovlivňovala dopravu na severovýchodě Čech i mezistátní provoz na lince Praha–Berlín. Hasiči v noci a nad ránem zasahovali na desítkách míst, stromy padaly nejen na tratě, ale i na silnice, domy či zaparkovaná auta. Počasí se zklidnilo již v noci, žádné bouřky nyní nejsou a přes den ani nemají být.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 19:22|

Proslavili ho Černí baroni. Zámek Zelená Hora se dočká opravy za stovky milionů

Zámek Zelená Hora u Nepomuku na Plzeňsku, známý díky románu a filmu Černí baroni, čeká rekonstrukce. Památka, kostel, kaple a hospodářský dvůr by měly po postupné obnově za stovky milionů korun vypovídat o historii místa i státu a o komunistické totalitě. Součástí opravených tras by měly být výstavy o Rukopisu zelenohorském nebo o perzekuci kněžích. Zámek patří obci Klášter, sama ze svého rozpočtu na obnovu ale nemá peníze. Pomoct by tak kromě Plzeňského kraje měly i evropské fondy. A také veřejná sbírka a speciální koncert.
17. 8. 2023|

Kraj připravuje podobu zámku Zelená Hora po rekonstrukci. Ta může vyjít až na miliardu

Plzeňský kraj dokončuje projekt rekonstrukce zámku Zelená Hora u Nepomuku, který je kulturní památkou. Počítá se s investicí ve výši až jedné miliardy korun. Expozice, které na Zelené Hoře vzniknou, mají být dvojího zaměření – připomínat budou Rukopis zelenohorský a perzekuce komunistického režimu vůči jemu nepohodlným lidem. Zámek byl působištěm takzvaného pomocného technického praporu, kam komunisté umisťovali své odpůrce a který proslavil román Miloslava Švandrlíka Černí baroni.
3. 3. 2023|

Policisté pátrali po dívce, která se po vycházce nevrátila do dětského domova

Policisté na Plzeňsku pátrali po dívce, která se v neděli odpoledne nevrátila do dětského domova v Nepomuku. Byla na povolené vycházce, ale z té se nevrátila.
30. 1. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 15:32|

V zámku Zelená Hora vzniknou expozice, připomenou perzekuci lidí za totality

V zámku Zelená Hora u Nepomuku, známém díky románu a filmu Černí baroni, mají vzniknout expozice připomínající perzekuci lidí během komunistické totality nebo o svatém Janu Nepomuckém. Památka, na jejíž obnovu jsou potřeba stovky milionů korun, se má stát atraktivním turistickým cílem. Plzeňský kraj připraví do měsíce scénář postupných kroků, termínů a závazků. Jednotliví signatáři memoranda v pondělí opět potvrdili svůj zájem zámek zachránit.
25. 4. 2022|

Nepomuk má městskou policii. Zatím tam slouží jen jedna strážnice, která je zároveň velitelkou

Nepomuk na Plzeňsku má od Nového roku vlastní městskou policii. Cílem radnice je snížit kriminalitu i množství drobných přestupků, a to v době, kdy s nedostatkem strážníků bojuje řada měst v Česku. Nepomucké radnici se podařilo sehnat čtyři strážníky, nastupovat však budou postupně během tří měsíců. V tuto chvíli ve městě slouží jedna strážnice, která je zároveň velitelkou nově vzniklé městské policie. Na provoz služby město vyčlenilo dva a půl milionu korun.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 16:28|

Obce musejí vracet dotace kvůli cenám stavebního materiálu. Projekty zdražují i o desítky milionů

Rostoucí ceny stavebních prací a materiálů komplikují plány řady měst a obcí. Náklady na chystané projekty narůstají. Radnice na to, aby je zrealizovaly za zvýšené ceny, už letos nemají peníze. Například Nepomuk na Plzeňsku musel kvůli tomu vrátit dotaci od státu na stavbu hasičské zbrojnice.
2. 12. 2021|

Hladiny rozvodněných řek po bouřkách klesají. Na čtyřech je stále druhý stupeň

Na druhém stupni povodňové aktivity jsou čtyři řeky na západě a severovýchodě Čech. Na několika dalších místech platí první stupeň. Hladiny se zvedly po čtvrtečních prudkých bouřkách, nejvážnější situace nastala na východě Plzeňského kraje na tocích v povodí Úslavy a Klabavy. Na Úslavě v Koterově platil ještě v pátek odpoledne nejvyšší, tedy třetí stupeň povodňové aktivity. Kvůli rozlití řeky Trnavy museli v Křelovicích na Pelhřimovsku hasiči evakuovat dětský tábor. Voda z protržené hráze zaplavila pietní místo Ležáky.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 22:02|

Socha i pouť. Česko si připomíná blahořečení Jana Nepomuckého

Čeští věřící si připomínají třísté výročí od blahořečení svatého Jana Nepomuckého. V barokním poutním areálu na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou začala svatojánská pouť, věřící i klérus se scházejí také ve světcově rodišti v Nepomuku na Plzeňsku. V sobotu zde českému zemskému patronovi odhalili staronovou sochu, v neděli bude následovat poutní mše s účastí pražského arcibiskupa Dominika Duky.
15. 5. 2021|

Obce na Plzeňsku stále čekají na úlevu od kamionů. Klíčová silnice ale bude nejdřív za deset let

Výkupy pozemků, smlouvy o spolupráci s obcemi nebo výběrové řízení na dodavatele. Stát pokračuje s přípravou klíčové rychlostní silnice propojující Plzeňský, Středočeský a Ústecký kraj s Německem. Hotová by měla být za deset let. Obce na trase tak zatím dál čekají na důležité obchvaty a trápí je desítky tisíc aut denně. Některé přitom po nové rychlostní silnici volají už i dvě desítky let.
29. 10. 2020|

Když umělcům není nic svaté. Nepomuk rozděluje trpaslík se svatozáří

V ruce má brk a knihu, nad hlavou svatozář. Socha odkazující na Jana Nepomuckého na kruhovém objezdu v Nepomuku by nejspíš nevzbudila větší pozornost, kdyby ovšem neměla podobu trpaslíka. V rodišti známého světce vyvolává sádrová soška poměrně vášnivé diskuse.
23. 9. 2018|