TÉMA

Dalešice

ČKD Blansko míří do insolvence. Část zaměstnanců by mohla najít práci v ostatních provozech

Strojírenská společnost ČKD Blansko na sebe podala insolvenční návrh. Dluží přes tři sta milionů korun. Jediným akcionářem této tradiční firmy je ruská společnost. Výroba turbín pro vodní elektrárny tam tak pravděpodobně úplně skončí. Někteří zaměstnanci by mohli najít uplatnění v ostatních provozech, které se nacházejí v areálu Závody ČKD Blansko.
12. 4. 2024|

V Česku může vzniknout šest nových přečerpávacích elektráren, třeba na Orlíku nebo Slezské Hartě

V Česku by mohlo vzniknout šest přečerpávacích vodních elektráren, které nebudou ve střetu s ochranou přírody a krajiny. Seznam nejvhodnějších míst představila ministerstva životního prostředí a zemědělství, jde o oblasti Orlík, Slapy, Pastviny, Libochovany, Vinice a Slezská Harta. Výstavba by vyšla na desítky miliard korun, nová zařízení by instalovaným výkonem 1222 MW nynější výkon přečerpávacích vodních elektráren zdvojnásobily, uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
5. 3. 2024|

Z orlické přehrady bude přečerpávací elektrárna, vyjde na několik miliard

Energetici přebudují elektrárnu pod hrází orlické přehrady. Má přečerpávat vodu přes nové turbíny, a to ze spodní nádrže Kamýk. Díky tomu by měla hospodařit s energií výhodnějším způsobem. Celá zakázka bude stát několik miliard korun.
2. 10. 2023|

Ropné látky zřejmě unikly do potoka v Popůvkách na Třebíčsku. Lidé si stěžují na zápach

Ropný zápach už třetím dnem cítí obyvatelé Popůvek na Třebíčsku. Ty přímo sousedí s náměšťskou základnou vrtulníkového letectva. Právě odtud nejspíš pochází látky, které kontaminovaly Popůvecký potok. Dál přitom pokračuje do Dalešické přehrady. Tam se znečištění zatím nedostalo.
18. 11. 2022|

Horská služba letos v létě řeší až dvacet případů denně, úrazů přibylo hlavně v Jeseníkách

Horští záchranáři v létě zasahovali téměř u 1900 případů, což je přibližně o čtyři stovky více než loni. ČT to řekl náčelník Horské služby České republiky René Mašín. Nejhorší je podle něj situace v Jeseníkách, lidé tam často přeceňují své síly na nových terénních cyklostezkách. Oproti minulým letům také přibylo zásahů u lidí, kteří se zranili při jízdě na koloběžce. Vodní záchranáři mají naopak klidnější sezonu, ke zraněným během léta vyjížděli ve více než 550 případech.
26. 8. 2021|
Obrazem

Dalešická přehrada slaví čtyřicetiny. Vznikla pro chlazení Dukovan, sama však také elektřinu vyrábí

Starší z dvojice přehrad postavených pro potřeby jaderné elektrárny letos jubiluje. Dalešická vodní nádrž vznikala od roku 1970 a v roce 1978 – od dubna do prosince – se postupně rozeběhla čtyři soustrojí v dalešické přečerpávací elektrárně. Přehrada totiž slouží hlavně jako zásobárna technické vody pro nedalekou Jadernou elektrárnu Dukovany, zároveň ale i přímo elektrickou energii vyrábí.
21. 9. 2018|