TÉMA

Komunální volby

ODS chtěla v Liberci pokračovat, opozici vypovězení koaliční smlouvy nestačí

ODS chtěla v koalici na radnici v Liberci pokračovat a měla už i vybraného náhradníka za obviněného, nyní už bývalého, náměstka primátora Petra Židka (dříve ODS). Pondělní rozhodnutí ostatních stran vypovědět občanským demokratům koaliční smlouvu ale respektuje. Zároveň zřejmě ODS nebude spěchat při obnově zrušené místní organizace v krajském městě, cílem prý je mít v ní členy, které veřejnost kladně vnímá. Opoziční uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) ale považuje vypovězení koaliční smlouvy s ODS za nedostatečné řešení. Podle něj je odpovědnost i na dalších zástupcích koalice.
před 5 h hodinami|

V polských regionálních volbách vyhrála opozice, Tuskova strana si však polepšila

Polská opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS) sice v nedělních regionálních a komunálních volbách získala nejvíce hlasů, vládnoucí proevropská Občanská koalice (KO) premiéra Donalda Tuska ovšem ovládla devět ze šestnácti vojvodství. Vyplývá to z konečných výsledků, které v pondělí pozdě večer zveřejnila volební komise.
8. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 01:58|

V Istanbulu i Ankaře míří k vítězství opozice

Tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi a jeho vládní Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP) se podle průběžných výsledků zřejmě nepodařilo v místních volbách dobýt radnice v Istanbulu a Ankaře. Prezident výsledky označil za zlomové a uznal, že jeho strana nedosáhla požadovaných výsledků. Starostové obou měst z největšího opozičního uskupení, Lidové republikánské strany (CHP), vedou s velkým náskokem v průběžném sčítání hlasů a již se prohlásili za vítěze. Kandidáti CHP uspěli i v dalších velkých tureckých městech a metropolitních oblastech. Pro opozici bylo nedělní hlasování zásadním testem po prohře v loňských prezidentských a parlamentních volbách. Při násilných střetech během hlasování zemřeli nejméně tři lidé a další desítky utrpěly zranění.
31. 3. 2024Aktualizováno1. 4. 2024, 00:13|

Zastupitelé Frýdku-Místku odvolali členy ANO z vedení města. Podle primátora si potají domlouvali novou koalici

Ve Frýdku-Místku se rozpadla koalice hnutí Naše Město F-M a hnutí ANO, která ve 44členném zastupitelstvu měla převahu 24 hlasů. Z rady města byli odvoláni zástupci hnutí ANO. Návrh na změnu ve vedení města podal primátor Petr Korč (Naše Město F-M). Naše Město F-M, které v roce 2022 vyhrálo komunální volby, se spojilo s uskupením SPOLU, dohromady ale mají 18 hlasů, tedy o čtyři méně, než je nadpoloviční většina. Ve městě tak vznikla menšinová vláda. Opozice kritizovala, že se koalice bude muset opřít o hlasy SPD.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 15:05|

Erdogan naznačil, že nebude znovu kandidovat na prezidenta, píší agentury

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal najevo, že nebude znovu kandidovat do prezidentského úřadu. V pátek řekl, že březnové komunální volby budou jeho poslední, píší zahraniční tiskové agentury. Podle stávajícího znění turecké ústavy by však Erdogan ani znovu kandidovat na prezidenta nemohl.
8. 3. 2024|

Izraelské komunální volby nepřinesly průkaznou zprávu o podpoře vlády

V Izraeli se uskutečnily první volby od začátku války s palestinským teroristickým hnutím Hamás. Voliči vybírali městské zastupitele. V některých evakuovaných oblastech sousedících s Gazou a Libanonem se ale bude hlasovat až v listopadu. Podle blízkovýchodního zpravodaje ČT Davida Borka se nenaplnilo očekávání části izraelské politické scény, že volby budou referendem o straně Likud a současné vládě.
28. 2. 2024|

Policie navrhla obžalovat bývalou starostku Píšťan kvůli falešným fakturám

Kriminalisté ukončili vyšetřování hospodaření obce Píšťany na Litoměřicku a navrhli obžalovat tamní bývalou starostku Ivu Hyšplerovou kvůli falešným fakturám. Podle vyšetřovatelů si nechala z obecní kasy na svůj účet poslat dohromady přes sto tisíc korun. Peníze poté, co se případem začala zabývat policie, do obecní kasy vrátila. Hyšplerová na svůj post společně s dalšími čtyřmi zastupiteli v září rezignovala.
12. 12. 2023|

Další změny u voleb. Část poslanců chce znovu otevřít korespondenční volbu nebo hlasování nezletilých

Sněmovna prosadila pevný termín pro konání krajských, senátních a obecních voleb. Teď přichází část poslanců s tím, že by se vybraného hlasování mohli účastnit i nezletilí. Vládní koalice chce zase znovu řešit na plénu projednávání korespondenční volby, která má usnadnit hlasování lidem v zahraničí.
4. 11. 2023|

Hlasovat o zastupitelstvech deseti obcí přišlo 53 procent voličů. Nejméně táhly volby tam, kde nebylo na výběr

K sobotním novým volbám, které se konaly v deseti obcích, přišlo 53 procent voličů. V malých obcích nekandidovaly žádné politické strany, pouze místní sdružení a nezávislí kandidáti, kteří tedy dostali i všechny hlasy. V některých obcích šlo do voleb více konkurenčních uskupení, ale v části byla pouze jedna kandidátní listina s minimálním nutným počtem kandidátů. Tam také volby přitáhly zdaleka nejméně hlasujících.
17. 9. 2023|

Obyvatelé deseti obcí vybírali nová zastupitelstva místo těch, která se rozpadla

Občané deseti obcí volili v sobotu zastupitele. Jednalo se o nové volby vyhlášené většinou poté, co se zastupitelstva vzešlá z loňských komunálních voleb rozpadla. Ve třech obcích to však byly již druhé nové volby, nevydrželo jim ani zastupitelstvo zvolené letos v březnu.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 22:21|

Ruské místní volby provázela nízká účast. Invazi na Ukrajinu politici v kampani zamlčeli

V Rusku skončily místní volby, první v podstatě celostátní hlasování od začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu. Účast podle centrální volební komise nepřesáhla v žádném z regionů třicet procent. Nad relevancí voleb v zemi pod putinovským režimem panují pochyby, Moskva navíc taková hlasování uspořádala i v okupovaných ukrajinských regionech. Tyto „volby“ jsou nelegální, a jejich výsledky jsou proto už předem neplatné.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 21:17|

Obyvatelé osmi obcí rozhodovali o nových zastupitelstvech. Stará se rozpadla

V sedmi obcích se v sobotu konaly nové komunální volby. Dosavadní zastupitelstva nevydržela osm měsíců od řádných voleb, a tak museli obyvatelé rozhodnout znovu. V jedné obci se měly konat dodatečné volby, ale nakonec se ani tentokrát nepodařilo sehnat dostatek kandidátů, kteří by mohli v zastupitelstvu usednout.
17. 6. 2023Aktualizováno17. 6. 2023, 22:38|

Spor o rozdělení funkcí nebo odstoupení zastupitelů. Komunální volby si zopakuje patnáct obcí

Ani osm měsíců po komunálních volbách nemají některé obce funkční zastupitelstvo. Někde se nepodařilo sestavit kandidátku, nejčastějším důvodem je ale rozpad zastupitelstva a pokles členů pod nutné minimum. To je třeba případ Kamenné Horky na Svitavsku, tamní obyvatelé tak vyrazí k volebním urnám dokonce už potřetí.
25. 5. 2023|

V Hradci Králové se rozpadla koalice, čtyři strany chtějí odchod senátora Holáska

Koalice v Hradci Králové se rozpadla. Čtyři subjekty chtějí odchod senátora a lídra hnutí Rozvíjíme Hradec (RH) Jan Holáska z rady. Vypověděly proto ve středu koaliční smlouvu, řekla primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Pětikoalice má 21 mandátů v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu. Nadpoloviční většina činí 19 mandátů.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 10:57|

Zastupitelé v Děčíně odvolali část městské rady, primátor Anděl nevyloučil rozpad koalice

Děčínští zastupitelé ve čtvrtek odvolali čtyři radní. Končí náměstkyně primátora Jitka Flachsová (ANO), radní Ivana Poschová (SPD) a radní Miroslav Šefara, který zároveň vystoupil z klubu SPD, a Radek Kudrnáč (ANO). Padl také návrh odvolat primátora Jiřího Anděla (ANO), hlasování o jeden hlas ustál. Zastupitelé hlasovali tajně, přitom se sešli proto, aby zvolili náměstka primátora namísto Jana Skalického (za ANO), který byl z funkce odvolán na minulém zasedání. O jeho nahrazení se bude ještě hlasovat. V radě zůstali čtyři členové a není usnášeníschopná. Ve 27členném zastupitelstvu vládne ANO s SPD. Primátor nevyloučil rozpad koalice.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 19:36|

Srbové žijící na severu Kosova bojkotují místní volby

Etničtí Srbové žijící na severu Kosova bojkotovali místní volby na protest proti tomu, že nebyly splněny jejich požadavky na větší autonomii. Podle agentury Reuters se jedná o další známku toho, že mírová dohoda podepsaná minulý měsíc mezi Kosovem a Srbskem nefunguje.
23. 4. 2023|

Senát schválil úpravu pravidel pro vyplácení mezd za firmy v úpadku

Zaměstnanci firem v úpadku budou moci od července požádat úřady práce o vyplacení dlužné mzdy až po zahájení insolvenčního řízení. Žádost nemohou podat lidé, kteří ve firmě v insolvenci měli vliv na rozhodování a mají v ní podstatný podíl. Senát to schválil v rámci úpravy pravidel pro vyplácení mezd zaměstnancům za firmy v platební neschopnosti. Po dlouhé debatě naopak neprošla horní parlamentní komorou volební novela, která měla dát lidem možnost více ovlivnit zvolení konkrétních zastupitelů.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 17:11|

Koalici v Ostravě by mohli vytvořit ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové a Piráti. Shoda na obsazení ale není

V Ostravě se rýsuje nová koalice pro vedení města. Hnutí ANO, uskupení SPOLU, hnutí Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti se dohodli na programových prioritách, ale zatím se neshodli na personálním obsazení, především na tom, kdo bude primátor. Po pátečním jednání to řekli předsedkyně klubu ANO Hana Tichánková a lídr SPOLU, náměstek primátora Jan Dohnal (ODS). Další jednání budou mít v pondělí.
14. 4. 2023|

Děčínští zastupitelé včetně koaličních odvolali náměstka Skalického z ANO

Zastupitelé v Děčíně ve čtvrtek po dvouhodinové debatě odvolali prvního náměstka primátora Jana Skalického (ANO). Koaliční i opoziční politici mu vyčetli chaos v jeho práci po volbách. Pro odvolání dlouholetého lobbisty za stavbu jezu na Labi, který měl ve své gesci například rozvoj města, hlasovalo 21 zastupitelů včetně primátora Jiřího Anděla (ANO), proti byli dva, čtyři zastupitelé se zdrželi. V následujících dnech se bude jednat o tom, kdo Skalického ve funkci nahradí.
30. 3. 2023|

K hlasovacím urnám ve 33 obcích přišlo v průměru 70 procent voličů. Nejvyšší účast byla v Hradišti na Rokycansku

K sobotním komunálním volbám, které proběhly ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru sedmdesát procent voličů. Téměř stoprocentní byla účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent.
26. 3. 2023Aktualizováno26. 3. 2023, 12:53|

Zastupitelé Vyškova odvolali starostku Šulcovou, nahradí ji dosavadní místostarosta Jurka

Zastupitelé Vyškova na svém středečním zasedání odvolali starostku Karin Šulcovou (ANO), na post zvolili dosavadního místostarostu Karla Jurku (ODS). Ve Vyškově se po neshodách změnila koalice, jejíž součástí už není ve volbách vítězné hnutí ANO. Nahradilo jej uskupení VY v čele s Karlem Goldemundem. Ten se také místo Jurky stal prvním místostarostou. Vyškov má ještě další dva místostarosty, jsou jimi Roman Celý (KDU-ČSL) a Josef Kachlík (STAN). Podle Šulcové byl rozpad koalice podlý.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 18:34|

Ústavní soud odmítl stížnost, která poukazovala na možné kupčení s hlasy v Teplicích

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost poukazující na možné kupčení s hlasy v komunálních volbách v Teplicích, výsledky hlasování jsou tak definitivně potvrzené. Podnět člena okrskové volební komise už loni koncem října zamítl Krajský soud v Ústí nad Labem, podle kterého se nepodařilo jednoznačně prokázat porušení zákona a hrubé ovlivnění výsledku voleb. ÚS označil následnou stížnost za zjevně neopodstatněnou, vyplývá z usnesení v databázi soudu. Policie se věcí nadále zabývá.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 14:22|

Vyškrtnutí padesátky lidí ze seznamu voličů v Moldavě bylo v pořádku, uvedla policie

Policie odložila prověřování případu, kdy obec Moldava v Ústeckém kraji vyškrtla během podzimních komunálních voleb ze seznamu voličů téměř padesát lidí. Podle policie nešlo o protiprávní jednání. ČT informaci sdělila mluvčí Policie Ústeckého kraje Ilona Gazdošová. Podle starostky Moldavy Lenky Novákové (Otevřeně k všem) se měly do obce desítky lidí přistěhovat pouze kvůli volbě konkrétní strany. Volbami v Moldavě se policie zabývala i kvůli kupčení s hlasy nebo umělému navyšování občanů v obci. Ani v jednom případě se ale nejednalo o trestný čin.
21. 2. 2023|

SPOLU, Piráti a STAN podepsali koaliční smlouvu na pražském magistrátu

Zástupci SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN ve středu podepsali koaliční smlouvu na pražském magistrátu. Koalice má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Strany dokument podepsaly po téměř pěti měsících od komunálních voleb, což je nejdéle v historii Česka. Praha zůstala poslední obcí bez nového vedení. Volba radních a primátora je plánována na čtvrteční jednání zastupitelů. Kandidátem na primátora je lídr SPOLU Bohuslav Svoboda (ODS).
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 19:54|