Téma Rezidentní parkování v Brně

Rezidentní parkování v Brně

Rezidentní parkování v Brně se rozšiřuje. Modré čáry nově „zdobí“ i silnice v Králově Poli

Systém rezidentního parkování v Brně se v pondělí rozšířil do ulic městské části Královo Pole. Jde o oblasti Staňkova, Botanická a Dřevařská a zabírají území vymezené ulicemi Veveří, Kotlářská, Pionýrská, Sportovní, Reissigova, Domažlická, Kounicova a Šumavská. Zóna kolem Dřevařské ulice je v zóně B, ve které platí celodenní regulace. Zbytek se nachází v zóně C, kde je parkování regulované od pěti odpoledne do šesti ráno.

Málo stromů a parkovacích míst. Obyvatelé brněnské Gorkého ulice nesouhlasí s její podobou po opravách

Emoce, hádky a bezmoc se spolu se stavebními stroji objevily v Gorkého ulici v Brně. Tamní obyvatelé se sešli s úředníky, aby si postěžovali na výsledek dosavadních oprav. Lidé se bojí, že ubude zeleně. Před rekonstrukcí na ulici rostlo 13 vzrostlých stromů, po jejím dokončení by jich ve stejném úseku mělo být o víc než polovinu méně.
Rezidentní parkování v Brně

Rezidentní parkování v Brně znovu a lépe? Od podzimu se změní značení i ceníky

Radní Brna schválili nové rezidentní parkování. Brno bude nově rozdělené do tří zón, platit bude pouze v pracovních dnech a výše poplatků bude v každé zóně jednotná. Systém parkování by se měl podle radních zjednodušit. Změny by měly nastat od 1. září.

V Brně selhává automatické vybírání pokut za parkování. Zatím není jasné proč

Od pátku se v Brně měly automaticky vybírat pokuty za špatné parkování v rezidentních zónách. Nová pravidla platí v centru města od září, v listopadu se rozšířila do dalších tří oblastí. Na parkování dohlížejí dvě auta s kamerami.
Rezidentní parkování v Brně

Nařízení o rezidentním parkování v Brně je zmatečné a v rozporu se zákonem, říká kraj

Krajský úřad Jihomoravského kraje vyzval Brno, ať zjedná nápravu ohledně nařízení, které se týká rezidentního parkování. Podle kraje je nařízení neurčité, nesrozumitelné a zmatečné, tudíž je v rozporu se zákonem. Město má 60 dní ode dne doručení na zjednání nápravy, stojí v dokumentu kraje. Nezjedná-li město nápravu, rozhodne kraj o pozastavení účinnosti nařízení.

Nová pravidla parkování v centru Brna

  • Rezident – fyzická osoba, která má místo trvalého pobytu nebo je vlastníkem nemovitosti ve vymezené oblasti. Pro získání oprávnění na parkování v režimu Rezident je nutné prokázat trvalý pobyt, případně vlastnictví nemovitosti, právní vztah k vozidlu (jsem majitel, auto je služební a mám právo s ním disponovat i pro jízdy domů atd.) a uhradit poplatek. Rezidentní karta platí ve vaší oblasti, kde bydlíte, ale rovněž v okolních oblastech. V dalších částech města pro dotyčného majitele karty platí status „návštěvníka“. 
  • Abonent – právnická nebo fyzická osoba, která provozuje vozidlo za účelem podnikání podle zvláštního právního předpisu a má sídlo nebo provozovnu ve vymezené oblasti. Pro získání parkovacího dokladu (abonentní oprávnění) je nutné prokázat existenci sídla nebo provozovny právnické nebo fyzické osoby podnikající ve vymezené oblasti, dále právní vztah k vozidlu a uhradit poplatek. Abonentní oprávnění platí v oblasti sídla nebo provozovny, ale také v okolních oblastech. V dalších částech města pro majitele karty platí status „návštěvníka“.
  • Návštěvník – každý, kdo nemá v dané oblasti a okolních oblastech právo parkovat na rezidentní nebo abonentní oprávnění.