TÉMA

Roundup

Evropská komise uvedla, že prodlouží o deset let licenci pro používání glyfosátu

Evropská komise (EK) oznámila, že prodlouží licenci pro používání pesticidu glyfosátu o dalších deset let. Bude ale potřeba dodržet nové podmínky a omezení, uvedla komise ve svém prohlášení. EK reagovala na čtvrteční  hlasování v odvolacím výboru, kde se zástupci členských států na návrhu, zda licenci prodloužit, opět neshodli.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 15:42|

Bayer zaplatí jedenáct miliard dolarů za urovnání sporů kvůli přípravku Roundup

Za urovnání sporů o přípravek Roundup, který podle amerických stěžovatelů způsobuje rakovinu, zaplatí společnost Bayer odškodné 10,9 miliardy dolarů (zhruba 259 miliard korun). Německý agrární a farmaceutický koncern to oznámil ve středu. Kontroverzní přípravek vyrábí americká firma Monsanto, kterou Bayer v roce 2018 koupil za více než šedesát miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Nyní oznámeným krokem chce ukončit vleklé právní spory.
24. 6. 2020|

Jak německý farmaceutický obr Bayer spolkl americkou legendu Monsanto. A jak se mu vzpříčila v krku

Vynálezce Aspirinu – německý Bayer – loni zažil jeden z nejtěžších roků své více než 150 let dlouhé historie. Pověst mu poškodil údajně rakovinotvorný herbicid Roundup a vlna soudních sporů. Firma přišla o více než 40 procent hodnoty na trhu, rozprodala obchodní divize a propustila zhruba 10 procent zaměstnanců. Jen ve Spojených státech Bayer čelí zhruba 13 tisíci žalobám a další soudní spor se nově objevil v Austrálii. Farmaceutický gigant Bayer přitom původně s Roundupem neměl nic společného. Glyfosátový herbicid získal jako svého druhu bonus poté, co v roce 2016 „spolkl“ největšího producenta geneticky modifikovaných organismů (GMO) na světě, americkou firmu Monsanto.
17. 6. 2019|

Další obří odškodné kvůli přípravku Roundup. Bayer má zaplatit dvě miliardy dolarů

Kalifornská porota v pondělí přiznala více než dvě miliardy dolarů (zhruba 46 miliard korun) dvojici, která žalovala společnost Bayer za způsobení rakoviny přípravkem Roundup. Podle agentury Reuters jde o třetí a dosud nejtvrdší verdikt proti firmě Bayer kvůli kontroverznímu přípravku obsahujícímu herbicid glyfosát. Společnost verdikt kritizovala a oznámila, že se proti němu odvolá. Na rozsudek reagovaly trhy propadem hodnoty akcií německého agrochemického a farmaceutického konglomerátu.
14. 5. 2019Aktualizováno14. 5. 2019, 21:46|

Soud v USA rozhodl, že herbicid Roundup je karcinogenní. Akcie výrobce Bayer padají

Federální soud ve Spojených státech v úterý rozhodl, že herbicid Roundup německého chemického a farmaceutického koncernu Bayer způsobuje rakovinu. Akcie společnosti zareagovaly na verdikt oslabením o 12,5 procenta, což je největší denní ztráta za 16 let. Hodnota firmy tím klesla o zhruba osm miliard eur (téměř 209 miliard Kč).
20. 3. 2019|

Zemědělec se 12 let soudí s firmou Monsanto. Po vdechnutí výparů herbicidů má doživotní následky

Před odvolací soud v Lyonu se vrátil případ čtyřiapadesátiletého francouzského zemědělce, který viní společnost Monsanto ze svých zdravotních potíží. V roce 2004 vdechl výpary herbicidu a od té doby má trvalé následky. Spor vede už dvanáct let, i kvůli kolegům, kteří se dneška nedožili.
7. 2. 2019|

Ministerstvo nebude plošně zakazovat glyfosát, uvedl Toman. Nemá ho čím nahradit

Ministerstvo zemědělství v současnosti nebude plošně zakazovat používání glyfosátu, protože nemá méně škodlivou náhradu. Zákaz tohoto herbicidu, který zemědělci používají k hubení plevele, by mohl znevýhodnit české zemědělce proti pěstitelům z okolních zemí. V pořadu Partie televize Prima to uvedl ministr Miroslav Toman (za ČSSD).
27. 1. 2019|

Na česká pole pršel glyfosát ve velkém. Ministr zemědělství to zatrhl

Stát od ledna zakáže využívání herbicidu glyfosát na urychlení dozrávání a vysušování plodin. Nebude možná ani jeho plošná aplikace na česká pole. Informovalo o tom ministerstvo zemědělství, a zaskočilo tak Zemědělský svaz. Ekologové rozhodnutí naopak vítají; podle části odborné veřejnosti je totiž glyfosát zřejmě karcinogenní.
17. 9. 2018|