TÉMA

Vratislav Brabenec

Kauza šikany disidentů se znovu otevře, rozhodl po dovolání Stříže Nejvyšší soud

Městský soud v Praze musí znovu otevřít kauzu skupiny bývalých příslušníků komunistické Státní bezpečnosti (StB), kteří čelili obžalobě kvůli šikaně disidentů a nucení odpůrců totalitního režimu k emigraci. Městský soud v Praze jejich stíhání zastavil kvůli promlčení, avšak Nejvyšší soud vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Nejvyšší soud rozhodl v červnu bez veřejného jednání, informoval o tom Střížův mluvčí Petr Malý.
20. 7. 2023|

Soud zastavil stíhání bývalých příslušníků StB obžalovaných z šikany disidentů při akci Asanace

Odvolací pražský městský soud zrušil verdikt nad čtyřmi bývalými příslušníky komunistické Státní bezpečnosti (StB) obžalovanými z toho, že při takzvané akci Asanace šikanovali disidenty a nutili je k emigraci. Jejich trestní stíhání zastavil, protože je podle něj promlčené.
20. 9. 2022|

Soud uznal bývalé příslušníky StB vinnými ze šikany disidentů. Dva z nich dostali podmínku

Soud uznal čtveřici bývalých příslušníků komunistické Státní bezpečnosti (StB) vinnou z toho, že při takzvané akci Asanace šikanovala disidenty a nutila je k emigraci. Karlu Hájkovi a Rudolfu Peltanovi uložil dvouleté podmíněné tresty, u Zbyňka Dudka a Jiřího Šimáka upustil od potrestání. Oba dva už dříve dostali za týrání odpůrců režimu nepodmíněné tresty 3,5 roku vězení, což předsedkyně senátu Olga Kalašová označila za dostatečné. Verdikt není pravomocný, obžalovaní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na případná odvolání.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 13:56|

Nedaří se uzavřít soudy s bývalými příslušníky StB, kauza Asanace stojí

Soudům se nedaří uzavřít procesy s bývalými příslušníky komunistické Státní bezpečnosti. Například čtvrteční líčení v kauze Asanace se za pět hodin nepohnulo z místa kvůli námitkám a požadavkům obhájce někdejšího vysokého důstojníka StB Karla Vykypěla.
15. 4. 2021|

Případ Asanace je ve finále. Bývalý příslušník StB přijal trest za šikanu disidentů

Bývalý příslušník komunistické Státní bezpečnosti (StB) Jaroslav Maryško přijal dohodu o vině a trestu v kauze cílené šikany tuzemských disidentů. Příslušníci StB na přelomu 70. a 80. let při akci Asanace lidi nepohodlné komunistickému režimu opakovaně vyslýchali, vyhrožovali jim a nutili je k emigraci. Soud dohodu obžalovaného se státní zástupkyní schválil a udělil Maryškovi podmíněný dvouletý trest se zkušební dobou na jeden rok.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 13:46|

Vratislav Brabenec s Krištofem Kinterou se podělili o Život v Ječný

Legenda československého undergroundu Vratislav Brabenec a uznávaný výtvarník Krištof Kintera spojili tvůrčí síly v knize Život v Ječný. Brabencovy texty na pomezí básní a vzpomínek doplňuje Kintera originálními kresbami i fotografiemi ze svého ateliéru.
15. 2. 2021|

Buď několik let vězení, nebo navždy Vídeň. Disidenti u soudu popsali nátlakové praktiky estébáků

Vyhození ze zaměstnání, vyhrožování vězením a několikahodinové výslechy byly hlavními příčinami, proč disidenti Jiří Chmel a Jaroslav Neduha opustili v rámci takzvané akce Asanace tehdejší Československo. Muži to v úterý uvedli u soudního líčení s pěticí bývalých příslušníků Státní bezpečnosti, kteří podle obžaloby chartisty a lidi nepohodlné komunistickému režimu na přelomu 70. a 80. let šikanovali a nutili k emigraci. Za zneužití pravomoci úřední osoby jim hrozí až desetileté tresty vězení.
25. 2. 2020|

Akce Asanace opět u soudu. „Nic takového jsem nedělal, nemohl a nesměl dělat," brání se jeden z obžalovaných

Někdejší příslušníci StB u soudu ve čtvrtek odmítli obžalobu, která je viní ze šikanování chartistů a disidentů v rámci takzvané akce Asanace, s jejíž pomocí chtěl komunistický režim v Československu donutit nepohodlné lidi k emigraci. Obžalobě čelí pět lidí – Zbyněk Dudek, Karel Hájek, Rudolf Peltan, Jaroslav Maryško a Jiří Šimák. Za zneužití pravomoci úřední osoby jim hrozí až desetileté tresty vězení. Dudek a Šimák už byli v souvislosti s Asanací v minulosti odsouzeni.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 12:53|

Zajímaly nás jen zpravodajské informace, tvrdí příslušníci StB obžalovaní, že vypudili chartisty z republiky

Dva bývalí příslušníci Státní bezpečnosti odmítli obžalobu, podle které se dopustili zneužití pravomocí, když v rámci akce Asanace přinutili rodinu Hyblerových k vystěhování z republiky. Obvodní soud pro Prahu 1 se začal zabývat případem, ve kterém figurují tři obžalovaní, jeden z nich se z jednání omluvil.
15. 10. 2019|

Vina může být kolektivní, trest ne, vyplývá z Odborného dohledu nad výkladem snu

Režisér a scenárista Pavel Göbl pokračuje v odborném dohledu. Před čtyřmi lety natočil Odborný dohled nad východem Slunce, nyní na něj navázal Odborným dohledem nad výkladem snu. V černobílých nezávislých snímcích zachycuje s humorem vyrovnání se s nelehkou minulostí, tentokrát s odsunem sudetských Němců. Příběh se opět odehrává v severočeském Varnsdorfu a zase si v něm zahrál například Vratislav Brabenec z kapely The Plastic People of the Universe.
26. 9. 2018|

Recenze: Šaman Brabenec je bez prérie, ale jistě ne bez poezie

Čerstvě vydané dvojalbum Šaman bez kmene, bez rodu, bez prérie vyšlo sice k narozeninám Vratislava Brabence, berme je ale jako dárek pro všechny milovníky jak poezie, tak muziky – neučesané, syrové, autentické. To znamená poctivé, a tudíž i dobré.
15. 9. 2018|